Jongeren vertellen: zo kunnen vrienden helpen als het niet zo lekker gaat
- Artikel
- 14 okt 2021
- 2 minuten leestijd
Jongeren met psychische klachten praten hier vooral over met hun vrienden (53 procent). Maar ook hun ouders (43 procent) of geliefde (31 procent) worden vaak genoemd als personen bij wie ze terechtkunnen. Hoe kan hun omgeving ze het beste helpen? Ze vertellen erover in het #openup-onderzoek van 3Vraagt.
De meeste deelnemers zeggen dat ze vooral behoefte hebben aan mensen die “er voor ze zijn” en “een luisterend oor bieden”.
Sommigen voegen daaraan toe dat het belangrijk is dat iemand begrip toont voor wat ze vertellen. Goedbedoelde adviezen werken voor hun juist niet. “Vaak is het meer dat ik mijn verhaal wil doen, dan dat ik oplossingen of opbeurende praatjes wil horen”, zegt een deelnemer.
Voor iedereen anders
Wat er ‘voor iemand zijn’ betekent, is voor iedereen anders. Een aantal deelnemers vindt het fijn als anderen contact met ze zoeken en voor afleiding zorgen, ook als ze zelf niet zo toegankelijk lijken. “Niet pushen, maar wel aanmoedigen”, schrijft iemand: “Als ik me somber voel, wil ik het liefst in bed blijven liggen en met niemand contact hebben. Een goede vriendin spoort me dan altijd om samen te wandelen en dat helpt.”
Anderen willen liever met rust gelaten worden. Ook zijn er jongeren die het niet zo goed weten: “Ik vind het lastig. Misschien kan je gewoon het beste aan me vragen waar ik op dat moment behoefte aan heb?”
1 op 10 praat met niemand
De helft (50 procent) van de deelnemers met psychische klachten zegt dat ze hier open over zijn naar hun omgeving. Een derde (32 procent) deelt niet zoveel en 14 procent zegt er met niemand over te praten. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen, denken dat ze anderen tot last zijn met hun problemen of vrezen dat ze niet begrepen zullen worden.
De #openup-week is een initiatief van HUMAN en MIND, waaren jongeren worden gestimuleerd om open te zijn over hun psychische klachten. Klik hier voor meer resultaten uit het onderzoek van 3Vraagt.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 22 september tot en met 1 oktober 2021, deden 2100 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.