Meer dan de helft van de vreemdgangers biecht dat niet eerlijk op: ‘Het betekende echt niets, ik wilde mijn relatie niet op het spel zetten’
- Artikel
- 22 jul 2022
- 4 minuten leestijd
Een scheve schaats rijden, een slippertje maken, overspel plegen: 18 procent van de jonge mensen zegt dat ze wel eens vreemd zijn gegaan. En nee, dat zijn níet vooral mannen, want evenveel vrouwen als mannen zeggen dat ze ooit ontrouw zijn geweest.
Allereerst: wat is vreemdgaan eigenlijk? Seks (94 procent) en zoenen (85 procent) met een ander vinden de meeste jongeren een no go in hun relatie. Toch zijn mannen en vrouwen het er lang niet altijd over eens wat wel en niet kan. Sexting bijvoorbeeld, seksueel getinte berichtjes of foto’s sturen, vindt een kwart van de mannen niet tellen als overspel, terwijl slechts 1 op de 10 vrouwen het daar mee eens is.
Contact met iemand hebben zonder dat aan je partner te vertellen vindt ongeveer een derde van de mannen (29 procent) en bijna de helft van de vrouwen (44 procent) in het onderzoek niet kunnen. “Als je het niet aan je partner wil vertellen of durft te vertellen, dan zit er blijkbaar iets achter en dan ben je dus al fout bezig”, vindt iemand.
Alcohol, seks en wraak
De overspelige deelnemers aan het onderzoek geven verschillende redenen waarom ze ooit een scheve schaats hebben gereden. Veel mensen zeggen dat ze dronken waren en niet wisten wat ze deden, anderen geven aan dat ze seks misten in hun relatie en het dus ergens anders zijn gaan zoeken. “Ik wilde 3 of 4 keer per week, zij maar 3 of 4 keer per jaar…”
Ook wraak is voor mensen een reden om vreemd te gaan. “Als je aan de lopende band bedrogen wordt, voel je je toch minder schuldig als jij een keer op iemands versiertrucs ingaat”, zegt een deelnemer. Voor een aantal mensen was vreemdgaan ook een teken dat hun relatie eigenlijk helemaal niet goed zat. “De volgende dag heb ik het opgebiecht en uitgemaakt.”
Opbiechten?
Dat doen niet veel mensen. Meer dan de helft van de vreemdgangers (56 procent) houdt z’n mond. “Het was eenmalig en betekende echt niks, ik wilde hem niet onnodig kwetsen en mijn relatie op het spel zetten”, zegt iemand.
Een kwart zegt het na een tijdje wel verteld te hebben, 18 procent vertelde het direct. “Het gaat aan je knagen als je het niet vertelt. Communicatie is key in een relatie en de keuze om wel of niet door te gaan ligt niet bij jou als jij fout bent geweest”, vindt een deelnemer.
Het gaat aan je knagen als je het niet vertelt.
Sorry, not sorry
Iets minder dan de helft van de deelnemers (44 procent) die ooit een partner bedrogen heeft, heeft er spijt van dat ze dat deden. 30 procent heeft er überhaupt nooit spijt van gehad, een kwart (25 procent) heeft er inmiddels geen spijt meer van, maar in het begin wel.
“Ik voelde me zo schuldig toen het gebeurd was, maar later ontdekte ik dat hij mij ook had bedrogen”, vertelt iemand. “Achteraf zat de relatie dus helemaal niet goed en zag ik dat ook in, dus nee, ik ben er nu niet meer zo rouwig om dat het daarop stuk is gelopen.”
‘Oh f*ck’
En als je het dan allemaal graag geheim wil houden, is ‘t wel handig om een rubbertje te gebruiken, voor je de onverklaarbare bultjes van je partner moet gaan verklaren. Maar daar denken de deelnemende vreemdgangers toch niet vaak over na.
Van de mensen die seks hadden toen ze vreemdgingen, heeft 56 procent het niet veilig gedaan - dus zonder bescherming tegen soa’s en zwangerschap. Er zit een groot verschil tussen overspelige mannen en vrouwen: 69 procent van de mannen deed het niet veilig, tegenover 42 procent van de vrouwen.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 8 tot en met 20 juli 2022, deden 2.541 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.