Meerderheid jonge mensen tegen vuurwerkverbod
- Artikel
- 17 dec 2018
- 2 minuten leestijd
Oudejaarsavond staat voor de deur en de jaarlijkse discussie over vuurwerkmaatregelen is inmiddels weer in volle gang.
Een meerderheid (56 procent) van de jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar vindt het een slecht plan als het afsteken van vuurwerk door consumenten met Oud en Nieuw verboden wordt. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Zes op de tien (59 procent) jonge mensen vindt de traditie van vuurwerk met Oud en Nieuw belangrijk.
Zo schrijft een deelnemer: "Vuurwerk hoort net zo goed bij Oud en Nieuw als oliebollen. Het kan niet zo zijn dat een paar mensen het verpesten voor anderen die gewoon willen genieten van mooi vuurwerk." Jonge mensen die wel voor een vuurwerkverbod zijn (37 procent) vinden vooral dat er elk jaar te veel ongelukken gebeuren en dat vuurwerk voor herrie en rotzooi zorgt.
Weg met rotjes
Deelnemers aan het onderzoek vinden dat siervuurwerk en vuurpijlen niet verboden moeten worden. Zes op de tien (58 procent) jonge mensen is wel voorstander van een verbod op werpbaar knalvuurwerk, zoals rotjes.
"Als ik op Oudejaarsavond vanaf het station naar huis fiets, moet ik serieus oppassen dat ik geen knalvuurwerk in mijn gezicht krijg. Dat is onverantwoord en onprettig”, zegt iemand.
Vuurwerkshow
Op de vraag of ze het een goed of slecht plan vinden als vuurwerk in de eigen gemeente wordt verboden en als alternatief een grote vuurwerkshow wordt georganiseerd, reageren jongeren verdeeld: 48 procent vindt dit een goed plan en 45 procent vindt dit een slecht plan.
Voorstanders zien een show met siervuurwerk afgestoken door professionals wel zitten. Tegenstanders vinden het een beter plan om vuurwerk vrije zones in te stellen, bijvoorbeeld rondom bejaardentehuizen en kinderboerderijen, of om de handhaving op overlast en het afsteken van illegaal vuurwerk op te schroeven.
Over dit onderzoek
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 13 tot en met 17 december 2018, deden 1664 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag , de jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.