Meeste jongeren kijken ondanks onzekere tijd positief naar de toekomst
- Artikel
- 06 jun 2020
- 4 minuten leestijd
Een ongewoon eindexamenjaar, een studie die nu vooral online plaatsvindt of onzekerheid over het voortbestaan van je baan. Door de coronamaatregelen loopt de planning van jongeren niet altijd zoals gedacht. 3Vraagt vroeg jongeren hoe ze naar de afgelopen tijd én de toekomst kijken. De meeste zijn optimistisch, maar er zijn ook zorgen.
Boos en verdrietig
Door de onverwachte uitbraak van het coronavirus en de plotselinge veranderingen in het leven, ervaart een deel van de ondervraagde jongeren gevoelens of klachten waar ze eerder geen last van hadden. Het vaakst noemen ze chagrijnig zijn (37 procent), eenzaamheid (33 procent), stress (33 procent) en piekeren (32 procent). Maar ook somberheid (30 procent), concentratie- (30 procent) en slaapproblemen (28 procent).
“Ik voel me eenzaam omdat ik weinig mensen zie. Ik mis de knuffels van vrienden en familie. Tegelijkertijd blijf ik heel bang dat iemand ziek wordt”, schrijft iemand. Een ander: “Ik ben vaak boos en verdrietig om de situatie. In de bloei van m’n leven staat de boel ineens stil. Dan ben ik even echt niet gezellig naar de mensen om me heen.”
Ook vertelt een student: “Ik piekerde heel erg. Je weet niet waar je aan toe bent. Ik had ook veel stress of ik dit jaar zou halen.”
Studie en werk
Het virus schopt voor meerdere studenten hun studiejaar in de war. Vier op de tien (38 procent) denkt studievertraging op te zullen lopen. Praktijkvakken, studeren in het buitenland, stages of tentamens kunnen niet doorgaan of zijn verplaatst: “Ik kon mijn afstudeerstage op de middelbare school niet afmaken. Nu moet ik langer studeren, wat weer extra geld en tijd kost.”
Ook voor werkende jongeren in het onderzoek brengen de coronamaatregelen onzekerheid met zich mee. Een op de vijf (19 procent) maakt zich momenteel zorgen over het behouden van zijn of haar baan. Ze werken vooral in sectoren die het nu lastig hebben of hebben een tijdelijk aanstelling: “Bij een eventuele tweede piek is het echt over met mijn baan in de horeca.”
Tijd van bezinning
Naast de onzekerheid die het met zich meebrengt, geeft het stilvallen van activiteiten ook ruimte voor bezinning. Zes op de tien (58 procent) ondervraagde jongeren zeggen dat de coronacrisis ze aan het denken heeft gezet over wat voor hen belangrijk is. Ze reflecteren bijvoorbeeld op hun vriendschappen, vrijetijdsinvulling en toekomstplannen.
Een deelnemer: “Ik heb veel nagedacht over de balans tussen werk en privé. Als deze periode voorbij is, wil ik meer tijd met vrienden doorbrengen. Ik heb gemerkt dat ik dat belangrijk vind.” En een ander: “Ik ben de dingen die ik heb meer gaan waarderen en het is me duidelijker geworden wat ik de komende jaren wil bereiken.”
Positief over toekomst
Als ze vooruitkijken, is driekwart van de jongeren (74 procent) positief over hun toekomst. Ze hebben voor hun gevoel een goede basis, zetten al stappen in de richting die ze op willen of hebben er vertrouwen in dat het wel goed gaat komen.
“Ik ben gezond, heb te eten en een dak boven mijn hoofd, dus ik blijf positief!”, schrijft iemand. En een ander: “Ik probeer me ervan bewust te zijn dat er een einde komt aan elke crisis. En je weet nooit wat de toekomst in petto heeft.”
Zorgen over nasleep corona
Toch is een kwart (22 procent) minder optimistisch over hun toekomst. Een deelnemer: “Ik maak nu al de tweede 'once in a lifetime' economische crisis mee. De kans op een koophuis is nihil, geen vaste baan, wel een studieschuld, het klimaatvraagstuk en hoge belastingen om de coronacrisis terug te betalen. Ik heb er niet superveel zin in.”
Ze vrezen dat de nasleep van de coronacrisis vooral de jonge generaties treft, die het al lastig hebben in het opbouwen van hun volwassen leven.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 27 mei tot en met 4 juni 2020, deden 2337 deelnemers mee. Het werd gehouden in samenwerking met 3FM, CJP, NJR, JOB en de LSVb. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.