Meeste jongeren vinden koken leuk, maar bakken ze er ook wat van?
- Artikel
- 23 aug 2020
- 2 minuten leestijd
Na een lange dag snel een maaltijd in elkaar flansen of juist urenlang kokkerellen voor vrienden die komen eten. Driekwart van de jongeren (74 procent) vindt het leuk om in de keuken te staan.
3Vraagt ondervroeg jongeren in aanloop naar de nieuwe online kookshow van rapper Donnie.
Veel deelnemers vinden koken vooral leuk als ze er de tijd voor hebben. Voor sommigen werkt het zelfs ontspannend. Ook halen de meesten er plezier uit om samen met of voor anderen in de keuken te staan.
Toch kan het een kwart (24 procent) niet bekoren. Ze vinden er niks aan of hebben het geduld er niet voor.
Masterchef
Een ruime meerderheid van de jongeren (83 procent) vindt sowieso dat ze goed kunnen koken. Iemand schrijft: “Ik heb een paar klassiekers en experimenteer er ook op los. Veel eters geven me complimenten, dat doen ze niet als het niet te nassen is.”
Opvallend, ook bij de jongeren die koken niet leuk vinden, zegt de grootste groep dat ze wél culinair zijn aangelegd.
16 procent is niet te spreken over hun eigen kookkunsten. “Er gaat altijd wel iets mis: ik laat iets aanbranden, de groentes zijn niet gaar, ik schiet uit met het zout of ik snij in m’n vingers”, zegt een deelnemer. Een ander heeft een probleem waar meer Nederlanders om bekend staan: “Ik heb niet veel gevoel bij kruiden en eten op smaak brengen.”
Chef Google
Jongeren halen de inspiratie voor gerechten vooral bij hun ouders vandaan of uit kookboeken. Maar ook partners, huisgenoten, sociale media, tijdschriften en websites worden regelmatig geraadpleegd.
“Ik kijk gewoon wat ik in huis heb en dan laat ik Google vertellen of er nog een leuk recept is om daar iets van te maken”, aldus een deelnemer.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 3 tot en met 6 augustus 2020, deden 2433 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.