Van ‘bloederige kliederboel’ tot ‘verlichtende orgasmes’: jullie mening over seks tijdens de menstruatie
- Artikel
- 14 jul 2021
- 3 minuten leestijd
De rode zee bevaren: oftewel, seks hebben als je ongesteld bent. Voor de meeste jongeren die menstrueren* is het niet hun favoriete activiteit in die tijd van de maand. Al zijn er ook die erbij zweren.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar het NPO3 project Maandverbond.
Van de deelnemers met een baarmoeder vinden zes op de tien (60 procent) het niet fijn om te vrijen als ze ongesteld zijn. Een even grote groep (60 procent) wil in die tijd geen seks. Ze zitten minder lekker in hun vel, zijn een stuk gevoeliger down there, hebben last van menstruatieklachten of vinden het vies.
“Als ik buikpijn heb, wil ik gewoon niet dat er iemand aan m’n lijf zit. Dan ben ik echt niet in de stemming”, vertelt iemand. En een ander: “Het geeft zo’n kliederboel. Ik wacht liever tot die bloederige bende voorbij is. Ik voel me dan ook onzeker over wat ik allemaal vloei en kan me dan niet lekker laten gaan.”
Handdoek eronder en gaan
Een kwart (24 procent) vindt het wel oké om seks te hebben als ze menstrueren. Veel van hen schrijven over een handdoek onder hun billen of douchen tijdens of na de seks. Vaak hebben ze wel een voorkeur voor de minder bloederige dagen van hun cyclus.
Eén op de tien (10 procent) zegt het juist fijn te vinden om seks te hebben als ze ongesteld zijn: “Orgasmes werken fantastisch tegen menstruatiepijn. En seks is niet alleen penis-in-vagina. Je kan van alles doen.”
‘Het is de zooi waard’
Hoe denken bedpartners erover? Van de deelnemers in het onderzoek die seks hebben met mensen die menstrueren, zegt de helft (50 procent) wel seks te willen als iemand ongesteld is. “Als we er allebei oké mee zijn en zin hebben, dan heb ik er geen moeite mee”, schrijft iemand. En een ander: “Soms is het ‘t rotzooitje waard ;-).”
Een derde (36 procent) ziet seks op dat moment niet zitten. De meesten vinden het niet hygiënisch, sommigen kunnen er slecht tegen. “Het ligt echt niet aan mijn partner, maar ik kan gewoon echt niet tegen het zien van bloed”, aldus een deelnemer.
*Dit zijn vooral vrouwen, maar ook jongeren die zich niet als vrouw identificeren.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 2 tot en met 7 juli, deden 2.275 deelnemers mee, waarvan 1.283 mensen die menstrueren. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.