Muziek in clubs staat volgens jullie te hard, maar minder dan een vijfde draagt daar gehoorbescherming
- Artikel
- 27 dec 2022
- 3 minuten leestijd
Volgens de Gezondheidsraad moet de muziek in clubs, op festivals, bij concerten maar ook in sportscholen zachter. Reden: veel mensen lopen risico op gehoorschade, zoals tinnitus. De limiet is nu 103 decibel en die moet volgens hen naar 100 decibel. Dat lijkt weinig, maar betekent in de praktijk een halvering van de herrie. Goed idee? Ja, zegt 88 procent van de jongeren.
Een piep of ruis in je oor na het uitgaan gaat meestal weer weg, maar het kán zijn dat je gehoor chronisch beschadigt van te harde muziek. Van de jongeren in ons onderzoek heeft 16 procent (dat is bijna 1 op de 6!) chronisch een piep of ruis in z’n oor. “Daardoor krijg je concentratieproblemen, slaapproblemen… Nee, dit gun ik echt niemand”, zegt iemand met tinnitus.
De helft van de deelnemers kent die piep of ruis wel, maar zegt dat ‘ie altijd weer weggaat. “Toch is het eigenlijk al bizar dat je die piep hoort, zelfs tijdelijk en soms zelfs als je gewoon oordoppen in had.”
Ineens gehoorschade
Mocht je denken dat je alleen gehoorschade kunt krijgen van langdurig hard geluid, of alleen als je heel vaak harde muziek hoort: je kunt in één klap gehoorschade krijgen als de muziek echt hard staat. En volgens jullie is dat op veel plekken zo.
Driekwart zegt dat het geluid in clubs te hard staat, de helft zegt dat dat bij concerten en festivals zo is. “Je kunt geen gesprek voeren in een club of kroeg, je moet zo hard schreeuwen om elkaar te verstaan, eigenlijk slaat het nergens op”, zegt iemand.
Oordoppen in
Het is niet alleen irritant, jullie maken je er ook zorgen over: 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek is bang dat ze gehoorschade krijgen door harde muziek. Maar gehoorbescherming dragen? Ho maar. Een op de drie draagt nooit bescherming. 38 procent draagt oordoppen bij concerten en 31 procent doet dat op festivals. In clubs, waar de muziek dus vaak te hard staat, draagt slechts een vijfde gehoorbescherming.
“Ik vergeet het gewoon vaak”, zegt een deelnemer. “Als je spontaan in de stad belandt heb ik ze echt niet bij me. Maar het is ook gewoon slordig, want als ik gepland naar de stad ga heb ik ze meestal ook niet bij me. Ik moet er echt beter op gaan letten want tinnitus is echt het laatste wat je wil.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 7 tot en met 19 december 2022, deden 2.061 mensen tussen de 16 en 34 mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.