Omfietsen, bellen of sleutels in de aanslag: veel jonge vrouwen voelen zich onveilig in het donker
- Artikel
- 18 mei 2021
- 3 minuten leestijd
Jonge vrouwen voelen zich ‘s avonds en ‘s nachts een stuk onveiliger dan jonge mannen. Zeven op de tien (71 procent) gaan liever niet in hun eentje in het donker over straat. Bij mannen ligt dit cijfer veel lager, op 27 procent. Ook nemen vrouwen tal van veiligheidsmaatregelen als ze alleen over straat moeten.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in samenwerking met tijdschrift Viva.
Het overgrote deel van de mannelijke deelnemers voelt zich zowel ‘s avonds (89 procent) als ‘s nachts (77 procent) veilig als ze in hun woonplaats in hun eentje over straat gaan. Degene die wel huiverig zijn, schrijven vooral dat het te maken heeft met criminele activiteiten in hun buurt.
Van de vrouwelijke deelnemers voelt de helft zich ‘s avonds onveilig (49 procent). ‘s Nachts is dat zelfs tweederde (66 procent). Hun angst heeft een hele andere lading. Ze voelen zich niet veilig, omdat ze bang zijn om lastig- of aangevallen te worden. En dat is niet zonder reden, want zij krijgen veel vaker te maken met seksuele straatintimidatie.
Ze schrijven vooral dat ze het een eng gevoel vinden dat er in het donker niemand op straat is om ze te helpen, mocht er iets gebeuren. Tegelijkertijd zijn ze alert wanneer ze wel een of meer mensen tegenkomen onderweg.
Het overgrote deel van de jonge vrouwen voelt zich onveilig als er in het donker iemand achter ze loopt (87 procent) of als ze een groepje moeten passeren (84 procent). Nog niet de helft van de mannen voelt zich zo (43 en 45 procent).
Locatie delen en haar verstoppen
Angst zorgt ervoor dat veel jonge vrouwen zich in het donker anders gedragen op straat dan ze overdag zouden doen. Om zichzelf een veiliger gevoel te geven, nemen ze geregeld maatregelen.
Bij vrijwel alle vrouwelijke deelnemers gaat het om het sturen van een appje zodra ze veilig aan zijn gekomen (99 procent) en harder lopen of fietsen om sneller thuis te zijn (91 procent). De meesten nemen ook een andere route (74 procent), vragen of iemand ze een lift geeft (69 procent), bellen onderweg (63 procent) of klemmen hun sleutelbos tussen hun vingers (52 procent).
“Soms moet ik alleen door een poldergebied fietsen in het donker, dan bel ik ondertussen met een vriendin”, schrijft iemand. Een ander: “Vooral in de stad neem ik dit soort maatregelen. Ik deel m’n locatie, zeg wanneer ik thuis ben en houd m’n sleutels tussen m’n vingers als er een groepje op straat hangt.”
En nog een deelnemer vertelt: “In plaats van de kortste route te pakken, ga ik liever langs een weg met meer huizen, zodat mensen me eventueel kunnen horen. Ik trek ook vaak een hoodie aan en verstop m’n haren in m’n capuchon, zodat je minder goed ziet dat ik een vrouw ben.”
Jonge mannen nemen deze veiligheidsmaatregelen minder of nauwelijks. Wel zegt de meerderheid (75 procent) geregeld aan iemand te laten weten dat ze veilig thuis zijn gekomen.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 26 april tot en met 9 mei 2021, deden 2.540 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.