Meeste jongeren met psychische klachten verbergen dit op sociale media
- Artikel
- 05 maa 2020
- 4 minuten leestijd
Deel jij je sombere buien of angsten op Insta of Facebook? Of heb je vrienden die het op sociale media posten als ze niet goed in hun vel zitten? Waarschijnlijk niet - en je bent lang niet de enige: negen op de tien (87 procent) jonge mensen met psychische klachten delen dit niet.
Ze zijn niet open over hun mentale gezondheid op sociale media, omdat veel mensen er dan vanaf weten en ze bang zijn voor negatieve reacties.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar oud. Het onderzoek is gedaan in aanloop naar de #openup-week van NPO 3FM, MIND en Human, waarin psychische problemen bij jongeren bespreekbaar worden gemaakt.
Bang dat ze me een aansteller vinden
“Het gaat veel mensen in mijn vriendenlijst niets aan. En als je het erop zet, kan het in de toekomst misschien nog wel nadelig werken”, schrijft een deelnemer.
Iemand anders: “Ik ben bang voor de reacties van anderen. Dat ze me een zeur, aandachtvrager of aansteller vinden.”
Bijna een op de tien (8 procent) is op sociale media wel open over hoe ze in hun vel zitten. Ze hopen dat het zorgt voor meer kennis en begrip over mentale klachten, en dat het anderen aanmoedigt om hier ook eerlijk over te zijn. “Ik ben zelf erg open over mijn psychische problemen. Hoe meer mensen hier open over zijn, hoe 'normaler' het wordt”, zegt iemand.
Minder eenzaam
Een derde (33 procent) van de jonge sociale mediagebruikers met psychische klachten volgt bekende mensen die openhartig zijn over hun mentale problemen, zoals influencers of BN’ers. Een even grote groep (33 procent) volgt ook niet-bekende mensen die hierover posten.
Deelnemers schrijven dat deze accounts ervoor zorgen dat ze zich minder eenzaam voelen en het de drempel verlaagt om met anderen over hun psychische klachten te praten.
Perfecte plaatje
Naast posts die steun geven, staan er op sociale media ook berichten die juist een negatieve invloed hebben. De helft (54 procent) komt posts tegen waardoor ze zich slecht gaan voelen.
Het gaat om verschillende soorten berichten, zoals foto’s waarop het lijkt alsof iemand een ‘perfect’ leven heeft. Iemand beschrijft: “Soms lijkt het alsof iedereen de leukste feestjes, vakanties en relaties heeft, behalve ik. Dan voel ik mezelf minderwaardig.”
Ook vervelende opmerkingen of grappen over mensen met psychische klachten bezorgt deze groep jongeren een negatief gevoel.
Triggers
Daarnaast kunnen berichten die niet gaan over het herstellen van problemen een trigger zijn voor jongeren met psychische klachten. Een deelnemer geeft als voorbeeld: “Posts waarin mensen gevoelige details delen over bijvoorbeeld zelfbeschadiging, gewicht, opnames en weinig eten.”
Iemand anders vertelt: “Berichten die gaan over suïcidale gedachtes of zelfbeschadiging triggeren mij. Hierdoor wordt de stem in mijn hoofd versterkt. Dan is het lastig om niet negatief te gaan denken.”
Een kwart (26 procent) van de jonge mensen met psychische klachten zegt op sociale media geen posts tegen te komen die een negatieve invloed op ze hebben.
Heb jij behoefte om met iemand te praten over je psychische problemen? Dan kun je altijd terecht bij de hulpverleners van MIND Korrelatie. Je kan bijvoorbeeld, anoniem, appen of chatten met een professional die je advies kan geven.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 19 tot en met 27 februari 2020, deden 2.100 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.