‘Politici met ingestudeerde praatjes zijn niet authentiek’
- Artikel
- 26 feb 2019
- 3 minuten leestijd
Zeggen wat je denkt en doen wat je belooft, dat zijn eigenschappen die jonge mensen belangrijk vinden als het gaat over de authenticiteit van politici.
In aanloop naar het programma ‘SPLINTER, in de Politiek’ werden de 16 tot 34-jarige panelleden van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, gevraagd welke politieke leiders zij authentiek vinden overkomen en waarom.
Thieme meest authentiek
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren staat bovenaan de lijst (49 procent). Jonge mensen schrijven dat ze staat voor haar idealen en daarnaar handelt. Thieme wordt op de voet gevolgd door andere politici als Gert-Jan Segers (45 procent) en Henk Krol (43 procent).
Welke politicus vind je authentiek?
Marianne Thieme (PvdD) 49%
Gert-Jan Segers (CU) 45%
Henk Krol (55+) 43%
Lilian Marijnissen (SP) 41%
Kees van der Staaij (SGP) 41%
Jesse Klaver (GL) 40%
Geert Wilders (PVV) 40%
Klaas Dijkhoff (VVD) 39%
Thierry Baudet (FVD) 36%
Mark Rutte (VVD) 35%
Lodewijk Asscher (PvdA) 35%
Sybrand Buma (CDA) 33%
Rob Jetten (D66) 17%
Tunahan Kuzu (Denk) 17%
Als het gaat over authenticiteit letten jonge mensen er vooral op dat politici naar hun idee geen ‘rol spelen’ en niet van standpunt veranderen als dat hun partij goed uitkomt. Bijvoorbeeld aan de onderhandelingstafel of om stemmen te scoren in verkiezingstijd.
Een jonge stemmer zegt: “Vaak heb ik het gevoel dat er wordt gezegd wat op dat moment het beste uitkomt of wat bij hun imago past. Politici met mooie ingestudeerde praatjes zijn niet authentiek.”
Gaan politiek en authenticiteit wel samen?
Sommige jonge mensen twijfelen of je in de functie van politicus wel authentiek kunt zijn. “Een politicus vertegenwoordigt een partij, niet zichzelf. Daardoor kan hij of zij onmogelijk 100% authentiek zijn”, schrijft een deelnemer.
Een ander voegt eraan toe: “Ik vind authenticiteit niet bij de functie van politicus passen, want ik zie ze vooral als volksvertegenwoordigers.”
Hoe denken de politici in Den Haag hier zelf over? Kijk hier de eerste aflevering van ‘SPLINTER, in de Politiek’ terug. Hierin vraagt student politicologie Splinter Chabot aan politieke leiders in het Binnenhof of ze wel zichzelf kunnen zijn.
Over dit onderzoek
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 11 tot en met 13 februari, deden 1832 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag , de jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.