Pas met een relatie tel je mee, voelen 9 op de 10 jongeren: ‘alsof m’n leven niet compleet is als single’
- Artikel
- 24 jun 2021
- 4 minuten leestijd
#Couplegoal-foto’s op je tijdlijn, settelende stelletjes in je vriendengroep en ouders die verwachten dat je iemand meeneemt naar het kerstdiner. Voor bijna negen op de tien (86 procent) jongeren voelt het hebben van een relatie als de norm in onze maatschappij.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in samenwerking met 3FM HUMAN voor hun dossier #SingleGoals.
Volgens de meeste deelnemers (80 procent) is onze maatschappij nog altijd voornamelijk ingericht op het leven in koppels. Huizen zijn bijna alleen te betalen door tweeverdieners, sommige belastingen vallen hoger uit voor singles, bedrijven stunten met gezinskortingen en vind maar eens een vakantiehuisje voor één persoon.
‘Heb je nou al een vriend(in)?’
Ook gaat er volgens veel jongeren geen kringverjaardag of familiereünie voorbij zonder de vraag of je een relatie hebt. Tweederde van de singles in het onderzoek (64 procent) vindt de opmerking ‘waarom heb je geen vriend(in)?’ vervelend.
“Altijd de vraag van vrienden, familie en kennissen: ‘Hoe is het met de mannen? Ben je nog aan het daten? Hoezo ben je nog alleen?’ Uh, hoezo ben jij nog steeds samen?”, schrijft iemand.
Alleen en compleet
Zowel de grootste groep singles (76 procent) als jongeren in een relatie (66 procent) merken dat als je geen lover hebt, er wél van je wordt verwacht dat je op zoek bent. Een deelnemer: “Mensen gaan er altijd vanuit dat iedereen een relatie wil en dat je leven niet compleet is zonder, terwijl dat niet zo is. Ik heb het gevoel dat ik me steeds moet verdedigen dat ik gelukkig ben als single.”
Voor 63 procent heeft hun single bestaan vooral een positieve invloed op hun geluk. Ze gaan met name goed op de vrijheid die ze hebben. Toch is daarmee het ideaalbeeld van een koppel zijn niet uit de hoofden van singles verdwenen, want een even grote groep (63 procent) geeft tegelijkertijd aan graag een relatie te willen. Wel benadrukken ze dat die persoon echt wat moet toevoegen. “Soms mis ik iemand die m’n leven op een andere manier aanvult dan m’n vrienden”, zegt iemand. Een ander: “Ik zou ook wel graag met iemand iets willen opbouwen, samen in een huis wonen en kinderen krijgen.”
Een derde (33 procent) heeft niet zo’n behoefte aan een partner. Ze zijn op dit moment helemaal niet bezig met relaties, vinden een verbintenis lastig of zeggen dat hun leven geslaagd is zoals het nu is.
Speciaal plekje
Dat is iets wat voor ‘bezette’ jongeren maar lastig voor te stellen is. 84 procent zegt dat hun relatie bijdraagt aan hun levensgeluk en 81 procent vindt het belangrijk om een partner te hebben. “Het is een fijn gevoel dat iemand een speciaal plekje in zijn of haar hart heeft voor jou en omgekeerd”, aldus een deelnemer.
Ook zeggen acht op de tien (79 procent) het liefst voor altijd bij hun huidige partner te willen blijven.
Relatie vs. vriendschap
73 procent van de singles en 55 procent van de jongeren in een relatie vinden dat romantische liefde een hogere status heeft in onze maatschappij dan vriendschap. Veel van hen merken in hun eigen vriendschappen dat partners op de eerste plaats komen of zelfs dat vriendschappen verwateren wanneer er een liefde in het spel komt.
Zelf zeggen bijna zes op de tien deelnemers (57 procent) dat ze aan beide evenveel waarde hechten. Interessant is dat een kwart van de singles (28 procent) vriendschappen juist belangrijker vindt, terwijl een even grote groep jongeren in een relatie (23 procent) een romantische liefde hoger heeft staan.
Zo zegt iemand eerlijk: “Ik zou m’n vriendschappen eerder opgeven dan m’n relatie.” Maar een ander juist: “Mijn vriendschappen zijn altijd onvoorwaardelijker geweest dan de liefde. Zonder vrienden ben je nergens, zonder relatie heb je nog steeds een heel goed leven.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 11 tot en met 20 juni 2021, deden 3.046 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.