Zwangerschap hier, soa daar. Seksuele voorlichting kan een stuk leuker vinden jongeren
- Artikel
- 29 aug 2019
- 3 minuten leestijd
Een toets over de geslachtsorganen, klassikaal een geboortevideo kijken of die awkward oefening met condoom en banaan. Herkenbaar of zag de seksuele voorlichting die jij hebt gehad er anders uit? Jonge mensen geven de les die ze hierover kregen op de middelbare school gemiddeld een 5,8.
De helft (50 procent) vond seksuele voorlichting ongemakkelijk, 41 procent nuttig en 37 procent leerzaam.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in aanloop naar de #kutvoorlichting-week die op 2 september begint. Tijdens deze week vragen 3FM Tussenuur en Brandpunt+ aandacht voor leukere en betere seksuele voorlichting op de middelbare school.
'Soa hier, soa daar'
Hoewel deelnemers wel wat van de les hebben opgestoken, misten ze aandacht voor de plezierige kanten van seks. Net als leren over hoe je grenzen aangeeft en respecteert, en liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht.
"Zwangerschap, soa hier, soa daar. Net of dat het enige is. Het ging niet over genot, liefde en instemming", schrijft iemand. Een ander: "Er werd niets verteld over het vrouwelijke orgasme of masturbatie. We hebben het ook nauwelijks gehad over seksuele geaardheid of over het feit dat je je niet per se man of vrouw hoeft te voelen. We hadden het alleen over condooms en seks. Er was een uitgebreid plaatje van de piemel. Niet van de vulva, maar alleen van de eierstokken."
Voor meer jonge mensen klinkt dit herkenbaar. Deelnemers aan het onderzoek schrijven dat ze tijdens de les vooral veel basisinformatie kregen met een focus op de werking van het lichaam, seks tussen mannen en vrouwen, voorplanting, voorbehoedsmiddelen en anticonceptie.
In Nederland zijn scholen verplicht om seksuele voorlichting te geven, maar hoe mogen ze zelf invullen. Een jongere zegt: "Met de kennis van nu kan seksuele voorlichting beter en leuker. Denk aan meisjes en vrouwen, dat zij plezier mogen hebben en mogen genieten van seks en hoe zij dit het beste kunnen doen, samen of alleen. Grenzen stellen als je iets niet wilt en hoe de ander dit kan herkennen. Dat is zowel goed voor jongens als meisje."
Volgens deelnemers kwamen bovenstaande onderwerpen het meest en het minst voor tijdens seksuele voorlichting op hun middelbare school.
Praten over seks aan de keukentafel gênant
Vier op de tien jonge mensen (40 procent) kregen thuis voorlichting over seks. Dat ging vooral over verliefdheid, relaties, veilige seks en zwanger worden. Net als op school schortte het ook aan de keukentafel aan aandacht voor de leuke kant van seks, zoals masturberen en hoe je het voor allebei plezierig maakt. Ook genderidenteit komt weinig aan bod.
De meeste jonge mensen zitten er niet per se op de wachten om met hun ouders over seks te praten: 65 procent vindt dat gênant.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 24 april tot en met 2 mei, deden 2178 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.