Altijd 'aan': 4 op 10 jongeren vinden smartphone belastend
- Artikel
- 08 nov 2019
- 4 minuten leestijd
Dat prangende rode cijfertje van alle WhatsApp-berichten die nog op antwoord wachten of onbewust veel te lang doelloos scrollen door je Insta-feed. Vier op de tien jonge mensen (39 procent) ervaren de smartphone als een belasting in hun leven. Ze voelen vooral de druk om altijd maar bereikbaar te moeten zijn en vinden dat hun telefoon te veel afleiding geeft.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met 3FM Tussenuur. Vandaag begint de Week van de Mediawijsheid die dit jaar in het teken staat van 'aan' of 'uit' staan.
Telefoon mee naar wc
Ook al ervaart een deel van de ondervraagde jongeren hun smartphone als een last, tegelijkertijd zien de meesten (84 procent) het apparaat als een verrijking van hun leven. Ze vinden het vooral fijn dat ze met hun telefoon gemakkelijk contact kunnen houden met anderen, dat ze onbeperkt informatie kunnen opzoeken en er zo veel functies in één apparaat zitten.
De meeste jonge mensen beginnen de dag dan ook direct met hun smartphone. Driekwart (75 procent) grijpt zodra ze wakker worden meteen hun toestel. Niet alleen om de wekker uit te zetten, maar ook om te kijken naar binnengekomen berichtjes, het laatste nieuws of updates op sociale media.
Een jongere: "Als ik 's ochtends wakker word, pak ik mijn telefoon en ga ik naar de wc. Als ik dan zit te plassen, kijk ik op de smartphone naar nieuwssites, Twitter, Instagram en Facebook.
"
Verslaafd aan smartphone
Ook de rest van de dag wordt de smartphone regelmatig tevoorschijn gehaald. 53 procent besteedt dagelijks minimaal drie uur aan hun telefoon. Eén op de acht deelnemers (16 procent) zelfs meer dan vijf uur per dag. Ze zijn vooral bezig met chatten, socials, informatie opzoeken, muziek luisteren en video’s kijken.
De helft (52 procent) van de jonge mensen met een smartphone is niet tevreden over hun schermtijd, ze vinden dat ze te veel op hun telefoon zitten. Een derde (33 procent) noemt zich zelfs verslaafd aan hun smartphone. Ze besteden meer tijd dan ze vaak willen aan hun mobiel, wat ten koste gaat van andere belangrijke zaken zoals school, werk, relaties of nachtrust.
Een 'verslaafde' jongere: "Ik kan gewoon niet zonder. Soms zit ik op mijn telefoon zonder dat ik me daarvan bewust ben, ook als ik met vrienden ben. Als ik 'm weg heb gelegd, voel ik een sterke drang om regelmatig toch even te kijken." Net als deze deelnemer voelen zes op de tien (61 procent) regelmatig drang om op hun telefoon te kijken.
'Uitchecken' op vakantie
De vakantie is volgens velen dan ook een mooi moment om af te kicken van hun digitale vriend. 46 procent heeft het afgelopen jaar tijdens hun vakantie bewust geprobeerd minder tijd te besteden aan hun smartphone. De meesten (40 procent) is het ook gelukt. Ze schakelden bijvoorbeeld bepaalde apps of hun internet uit voor meer rust. "Het leven voelde een stuk vrijer en relaxter", vertelt iemand.
De helft (50 procent) heeft niet bewust geprobeerd minder tijd te besteden aan hun smartphone op vakantie. Sommigen vonden het niet nodig om te minderen en anderen besteedden automatisch al minder tijd aan hun telefoon: "Op vakantie hoef ik er niet bewust aan te denken om minder op mijn telefoon bezig te zijn. Ik ben al druk zat met me te vermaken!
"
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 30 oktober tot en met 6 november, deden 1404 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.