Straks weer samen borrelen en cultuur snuiven: wat vinden jongeren van de versoepelingen?
- Artikel
- 12 mei 2020
- 5 minuten leestijd
Jongeren die het vele thuisblijven steeds moeilijker beginnen te vinden, krijgen van het kabinet meer perspectief. Sinds deze week is een aantal coronamaatregelen versoepeld en ook voor de volgende maanden ligt er een stappenplan om Nederland verder uit de intelligente lockdown te brengen. Wat vinden jongeren van de versoepelingen? 3Vraagt zet het op een rij.
11 mei: niet meteen schaar in quarantainekapsel
De eerste stap is dat het motto ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ verandert in ‘houd zoveel mogelijk afstand en vermijd drukke plekken’. Een goede ontwikkeling vindt driekwart (75 procent) van de jongeren. Zeven op de tien (69 procent) zijn van plan om, met deze regel in het achterhoofd, weer meer naar buiten te gaan.
Ook de beslissing om kapsalons weer te openen wordt door een meerderheid (77 procent) gesteund. Toch is ruim de helft (56 procent) niet van plan om binnen twee weken hun quarantainecoupe bij te laten knippen. Ze aarzelen vooral omdat kappers dichtbij komen en veel verschillende klanten hebben. Iemand zegt: “Het is fijn voor kappers dat ze weer open mogen, maar zelf vind ik het nog te spannend om te gaan. Mijn haar moet nog maar even wachten.” 38 procent wil wel snel een afspraak maken.
1 juni: helft slaat kroeg nog even over
Ook bij de versoepelingen vanaf 1 juni is te zien dat jongeren enthousiast zijn, maar aarzelen of ze er zelf meteen gebruik van gaan maken.
De grootste groep steunt het onder voorwaarden opstarten van horeca en culturele instellingen. Acht op de tien (81 procent) vinden het prima dat musea open gaan, net als terrasjes (75 procent) en restaurants (70 procent). Maar of ze meteen uit eten gaan? Daar twijfelen ze over. Bijna de helft (47 procent) wil wel, 43 procent ziet het niet zitten.
Dat bioscopen en theaters weer voorstellingen gaan vertonen vindt tweederde (67 en 66 procent) een goede beslissing. Net wat lager ligt de steun voor het openen van cafés (61 procent). Ook hierover zijn jongeren in tweestrijd. 37 procent is van plan om naar de kroeg te gaan, maar een flink grotere groep (51 procent) wil nog niet.
Een deelnemer licht toe: “Ik ben bang dat als mensen in een café of restaurant een borrel nemen, ze de 1,5 meter afstand sneller gaan vergeten. Op plekken waar je een tijd stil moet zitten in je stoel, zoals bij een film, heb ik die angst minder.”
1 juli: zomerbruiloft
Versoepelingen op langere termijn voelen voor veel jongeren nog wel heel ver weg. Bijvoorbeeld het toestaan van samenkomsten tot 100 mensen, wat door 65 procent wordt gesteund. Iemand schrijft: “Mijn bruiloft staat op 11 juli gepland, maar ik kan me nu bijna niet voorstellen dat het door kan gaan. Het is zo afhankelijk van wat er in de komende maanden gaat gebeuren.”
De meeste deelnemers (69 procent) zijn daarnaast blij dat campings en vakantieparken in de zomer volledig opengaan. Al gaan ze niet massaal lekker weg in eigen land. Ze zijn nog in afwachting van wat er met hun geplande buitenland vakantie gaat gebeuren of hebben helemaal geen geld om te gaan. Een kwart denkt er wel over om te boeken (28 procent) en 9 procent heeft dat al gedaan.
1 september: opening sportscholen te laat
De laatste versoepelingen in het huidige stappenplannen zijn het open van sportscholen, sauna’s en coffeeshops per 1 september. Zes op de tien (60 procent) steunen dit, al snappen veel jongeren niet waarom binnen sporten niet meer prioriteit krijgt.
“Sportscholen zouden voor de horeca en campings open moeten. Bewegen is toch veel belangrijker voor je gezondheid dan je klemzuipen en volvreten in restaurants? En als je op vakantie toiletten en douches wel al mag delen, waarom kan de sportschool dan niet open? Die logica snap ik niet”, aldus een deelnemer.
Versoepeling terugdraaien
Ook al willen jongeren voorzichtig met de versoepelingen omgaan, toch vinden de meesten (51 procent) dat het kabinet in het juiste tempo maatregelen afbouwt. Verder vinden ze de verruiming eerder te snel (29 procent) dan te langzaam (17 procent) gaan.
Daarbij verwacht de helft (53 procent) dat het aantal coronabesmettingen in Nederland de komende maanden dermate zal groeien dat het kabinet de aangekondigde versoepelingen, deels, moet terugdraaien.
Een deelnemer: “Omdat we nu meer mogen, ben ik bang dat mensen denken dat we het coronavirus hebben verslagen. Als we lekker op terrasjes gaan zitten en vrienden gaan ontmoeten, lijkt de kans op een tweede golf me best groot.”
Vier op de tien (38 procent) denken wel dat de besmettingen beperkt blijven en het stappenplan voortgezet kan worden.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 6 tot en met 11 mei 2020, 1395 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.