Tampontaboe: 83% verstopt menstruatieproducten op weg naar de wc
- Artikel
- 28 jul 2021
- 4 minuten leestijd
Het overgrote deel van de menstruerende jongeren* (83 procent) verstopt hun tampon of maandverband als ze op een openbare plek naar het toilet lopen. Ze smokkelen het mee in hun tas of broekzak, of proppen het in een mouw, bh, sok of gewoon hun vuist. De één vindt het gênant om het zichtbaar vast te hebben, de ander vindt niet dat iedereen hoeft te weten dat ze ongesteld zijn.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar het NPO3 project Maandverbond.
Een op de tien (13 procent) houdt menstruatieproducten wel zichtbaar vast. “Ik ga er niet mee lopen zwaaien, maar ik ga er ook niet stiekem over doen”, zegt iemand. Een andere deelnemer wil er juist een een statement mee maken: “Ik verstop het bewust niet, juist om het taboe te doorbreken.”
De helft bloedt, boeiend!
Ervoor uitkomen dat je op dat moment bloedt is voor velen dan misschien lastig, praten over buikkrampen, doorlekvlekken of het uitkoken van je cup lijkt voor de meesten dan weer geen probleem.
Negen op de tien jongeren met een baarmoeder (90 procent) vinden het niet ongemakkelijk om met vrouwelijke vrienden over de menstruatie te praten. Ze vinden het iets heel normaals:“Het hoort gewoon bij het vrouwelijk lichaam en vruchtbaarheid. De halve wereldbevolking heeft een baarmoeder, dus laten we vooral niet weird gaan doen over bloeden.”
Toch kan maar de helft (49 procent) er zonder gêne over beginnen tegen hun mannelijke vrienden. Ze hebben het idee dat die niet snappen hoe het is om ongesteld te zijn, ervaren dat ze nogal eens lomp uit de hoek komen bij dit onderwerp en soms doen mannen er zelf akward over.
Menstruatie memories
Veruit de meeste deelnemers (84 procent) kunnen zich het moment dat ze voor het eerst ongesteld werden nog goed herinneren. Van een soort poepvlek in hun onderbroek tot meer bloederige taferelen, tijdens een verjaardagsfeestje of op schoolkamp, blijdschap of huilen van schrik, met of zonder buikkrampen: de meest uiteenlopende verhalen komen voorbij in het onderzoek.
“Ik zat thuis op het toilet en dacht: huh waar komt dit vandaa-- ooohhh ik ben ongesteMAMAAAAAA KOOOOOOOM!! Ze kwam gelukkig meteen. Daarna hebben we taart gegeten om het te vieren”, vertelt iemand. Een ander: “Ik schrok heel erg en schaamde me. Ik heb wc-papier gebruikt om het te verhullen en het een week geheim gehouden.”
Cursus maandverband plakken
De ene helft (48 procent) wist precies wat ze moesten doen toen ze voor het eerst ongesteld werden. Ze hadden al eens een “maandverbandcursus” van hun moeder gehad of konden afkijken bij een zus of vriendin.
De andere helft (50 procent) had no clue what to do. Al konden de meesten wel meteen op hulp rekenen. “Mijn vader is die avond nog op pad gegaan om maandverband te kopen”, schrijft een deelnemer. Iemand anders: “Mijn zus werd er hysterisch van haha. Ze vond het geweldig en heeft me alles enthousiast uitgelegd.”
Al denkt niet iedereen met evenveel plezier aan die begintijd terug: “Het was afschuwelijk. Mijn moeder kwam aanzetten met Tampax en ik wist totaal niet hoe ik dat naar binnen moest krijgen. Maandverband goed doen lukte ook niet zo, dus ik heb de eerste keer heel veel onderbroeken vuil gemaakt.”
Cyclus tracken
Inmiddels hebben de deelnemers in het onderzoek een stuk meer menstruatie-ervaring. Zes op de tien (59 procent) geven aan dat ze bewust bezig zijn met hun cyclus. Ze houden het bijvoorbeeld bij in een app of hun agenda. Zo komen ze niet voor bloederige verrassingen te staan, kunnen ze berekenen wanneer ze wel of niet vruchtbaar zijn en weten ze op welke dagen ze misschien minder lekker in hun vel zitten.
Vier op de tien (41 procent) zijn er niet zo bewust mee bezig. Ze gebruiken bijvoorbeeld anticonceptie en zijn daarom heel stipt of juist nooit ongesteld of ze zien wel hoe het loopt: “Als het gebeurt, gebeurt het. Ik kan me wel gaan druk maken over hoe ik me voel en waardoor het komt, maar ik kan er toch niets aan doen.”
*Dit zijn vooral vrouwen, maar ook jongeren die zich niet als vrouw identificeren.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 2 tot en met 7 juli, deden 1.283 deelnemers mee die menstrueren. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.