Telefoon of account gehackt? De meesten weten niet wat ze dan moeten doen
- Artikel
- 09 dec 2020
- 3 minuten leestijd
De grootste groep jongeren weet niet wat ze moeten doen als er op hun WhatsApp (68 procent), smartphone (62 procent) of computer (55 procent) wordt ingebroken.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, in aanloop naar de NPO3 webserie Locked Out die laat zien hoe één hack iemands leven totaal overhoop kan gooien.
Ook als hun e-mailadres, Instagram of Facebook-account zou worden gehackt, weet bijna de helft (47 en 45 procent) niet welke acties ze moeten ondernemen. “Eigenlijk heb ik hier nog nooit over nagedacht. Ik denk dat ik het zou googlen of iemand in mijn omgeving om hulp vragen”, schrijft een deelnemer.
1 op 5 wel eens gehackt
De rest denkt het wel te weten. Zo tipt iemand die in de IT werkt: “Vraag via ‘wachtwoord vergeten’ een nieuwe aan en neem je account weer over. Laat anderen ook weten dat je gehackt bent, voor het geval iemand zich als jou voordoet via de mail of socials.”
Ook zijn er jongeren die het uit ervaring leerden: “M’n telefoon zat vol gekke software. Er zat niks anders op dan een harde reset naar de fabrieksinstellingen.”
Bijna een kwart van de deelnemers (23 procent) zegt dat ze wel eens zijn gehackt op een online account of apparaat.
6 op 10 maken zich geen zorgen
De grootste groep jongeren maakt zich er geen zorgen over dat hun Whatsapp (65 procent), computer (61 procent), smartphone (61 procent), social account (59 procent) of e-mail (53 procent) kan worden gehackt.
Ze vertrouwen erop dat ze de boel goed hebben beveiligd door software updates te draaien, sterke wachtwoorden in te stellen of tweestapsverificatie te gebruiken. Anderen denken er niet zo vaak over na of verwachten niet dat ze een interessant target zijn voor hackers.
Jongeren die zich er wel zorgen over maken dat er op hun apparaten of accounts kan worden ingebroken zien dat juist heel anders. “Als iemand kwade bedoelingen heeft, lukt het diegene toch wel om je te hacken. Ik hoop gewoon heel erg dat het niet gebeurt”, aldus een deelnemer.
Locked Out is vanaf woensdag 9 december wekelijks te volgen op NPO3.nl.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 11 tot en met 18 november 2020, deden 1575 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.