‘Terrasweer in oktober niet iets om blij van te worden’: veel jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering
- Artikel
- 03 nov 2022
- 3 minuten leestijd
Zonder jas naar buiten of een biertje op het terras afgelopen oktober. Lekker, maar veel jongeren worden er niet alleen maar blij van. De meerderheid (65 procent) is bezorgd over de gevolgen van klimaatverandering in Nederland.
Dat blijkt uit onderzoek dat 3Vraagt deed in aanloop naar de Klimaat Wijs-week van de Publieke Omroep. Hete zomers en nu óók de herfst, overstromingen in Limburg, langdurige droogte: allemaal zaken waar jongeren zich druk over maken. “De temperaturen deze herfst zijn lekker, maar zouden eigenlijk niet iets moeten zijn om blij van te worden”, schrijft iemand. “Het is natuurlijk niet normaal.”
Migratiecrisis
De zorgen gaan verder dan onze landsgrenzen: nog een grotere groep (69 procent) is verontrust over de gevolgen van klimaatverandering voor de wereld. Extreme hitte en droogte in bijvoorbeeld Afrika worden veel genoemd. En dat kan weer leiden tot hongersnood en ‘klimaatvluchtelingen’. “Delen van de wereld gaan onbewoonbaar worden en we krijgen op den duur te maken met massamigratie”, schrijft iemand.
Veel deelnemers vrezen dat zo’n vluchtelingenstroom tot grote politieke conflicten gaat leiden: “Er is nu al discussie over immigratie, dat wordt alleen maar erger. We krijgen een migratiecrisis.”
Regels en wetten
Maken jongeren zich dan ook zorgen over zichzelf? Dat is 50/50: de ene helft (49 procent) doet dat wel, de andere helft (51 procent) niet. De jonge mensen die zich zorgen maken, zijn vooral bang voor hitte in de zomer en voor natte voeten het hele jaar door. De stijging van de zeespiegel, het doorbreken van dijken en heftige regenval worden genoemd.
Ook zijn sommige jongeren bezorgd over de regels die de overheid ze gaat opleggen. Van verplicht minder vlees eten tot autovrije dagen en van zonnepanelen tot een maximum aan het waterverbruik. Een deel zit er niet op te wachten, maar vreest wel dat het ervan gaat komen.
‘Gaat nu eenmaal zo’
Er zijn ook deelnemers die zich helemaal niet druk maken. Ze denken dat klimaatverandering een ‘hoax’ is, of geloven dat het nou eenmaal gewoon zo gaat. “Door de geschiedenis heen zijn al meerdere klimaatveranderingen geweest, bijvoorbeeld de ijstijd”, schrijft iemand.
Veel jongeren denken bovendien dat niet zijzelf, maar toekomstige generaties moeten dealen met de ergste gevolgen van klimaatverandering. “Maar dat neemt niet weg dat we nu iets moeten doen”, zegt iemand. “Voor onze toekomstige kinderen.”