Thuisblijven door coronamaatregelen: de verleiding van werken in pyjama en huisdieren knuffelen
- Artikel
- 18 maa 2020
- 4 minuten leestijd
Vanuit huis colleges of Skype-vergaderingen bijwonen en even niet meer met vrienden sporten of naar de kroeg. Het openbare leven is abrupt tot stilstand gekomen door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. 3Vraagt vroeg jongeren (16-35 jaar) hoe ze hiermee omgaan.
Het overgrote deel (85 procent) van de jonge mensen die nu vooral thuisblijven, verveelt zich nog niet. Ze hebben genoeg bezigheden om de dag door te komen. Want ook al is de verleiding om Netflix uit te spelen groot, er moet gewoon gestudeerd en gewerkt worden.
Dat vindt niet iedereen even makkelijk. De helft (50 procent) zegt thuis minder productief te zijn dan op school of op de werkvloer. Iemand zegt: “Ik merk dat ik sneller afgeleid ben. Door geluiden buiten, m’n huisdieren, de televisie en er is niemand die kijkt of je stiekem op sociale media zit.”
Chillpak aan en gaan
Daarnaast zegt 46 procent de neiging te hebben om de hele dag in hun slaapoutfit te zitten. Een deelnemer: “Thuiswerken in je pyjama is heerlijk! Lekker comfortabel. Waarom zou ik me aankleden als ik toch niemand zie?”
Toch is de andere helft (51 procent) hierop tegen. Volgens hen is het juist belangrijk om je dagelijkse routine erin te houden. “Zonder ritme is mijn motivatie ver te zoeken. Dus gewoon op tijd opstaan, douchen, aankleden en ook de pauzes nemen zoals normaal”, vertelt iemand.
Nodig maar saai
Van de jongeren die momenteel vooral thuis zijn, vindt 54 procent dat wel prettig. Ze begrijpen dat de maatregel nodig is en binnen blijven geeft daarom een rustig gevoel.
Niettemin zegt 44 procent het niet fijn te vinden om in huis te zitten. Ze missen vooral de sociale contacten en vinden het snel saai: “Ik vind het maar eenzaam zo zonder vrienden en collega’s en begin me nu al te vervelen.”
Huishoudelijke taken verdelen
Door de coronamaatregelen zitten jongeren en hun ouders, partner of huisgenoten ineens op elkaars lip. Tijd om wat regels op te stellen om dat goed te laten verlopen, zou je denken, maar twee derde (61 procent) heeft niet besproken, met de personen met wie ze samenwonen, hoe ze de komende tijd het huishouden in gaan richten. Omdat het normaal ook wel goed gaat, gaan ze er vanuit dat het zichzelf de komende tijd wel oplost.
Ruim een kwart (28 procent) heeft wel afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld dat ze af en toe even naar buiten gaan om te luchten en over de herverdeling van huishoudelijke taken. Dat heeft voor sommige huisgenoten zo z’n voordeel. Zo zegt een kok die door de sluiting van het restaurant vooral thuis zit: “Ik zal vanaf nu elke avond iets culinairs klaarmaken en de keuken schoonhouden. Zo heeft ieder z’n taken.”
Sfeertje hoor
De maatregelen van overheid gelden ten minste tot 6 april. Of het zo lang gezellig blijft in huis? Vier op de tien (39 procent) verwachten van niet. Ze denken dat het thuisblijven de sfeer negatief beïnvloedt de komende weken en voorspellen dat er irritaties zullen ontstaan.
Ruim een kwart (28 procent) denkt dat het thuisblijven de sfeer juist positief zal beïnvloeden in hun huishouden. Een even grote groep (25 procent) denkt gaan verschil te gaan merken.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden op 17 en 18 maart 2020, deden 2066 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.