Van quarantaine boodschappen voor vrienden tot telefonisch puzzelen met oma: helft jongeren doet in coronatijd wat extra’s voor een ander
- Artikel
- 31 maa 2020
- 2 minuten leestijd
In tijden van social distancing vanwege het coronavirus zitten veel jongeren niet stil. De helft (52 procent) doet iets extra’s voor een ander. Ze vinden het belangrijk om elkaar te helpen in deze ingewikkelde tijd.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. “Alleen samen slaan we ons hier doorheen”, schrijft een deelnemer.
Jonge mensen steken hun handen vooral uit de mouwen voor hun ouders, opa’s en oma’s. Maar ook andere familieleden, vrienden of buren worden niet overgeslagen. Zo vertelt iemand: “Ik heb in mijn flatgebouw een briefje opgehangen met mijn contactgegevens, zodat bewoners me altijd kunnen bereiken als ze hulp nodig hebben.”
Telefonisch puzzelen
Wat jongeren voor extra’s doen voor een ander verschilt. Het vaakst wordt de telefoon gepakt voor een videogesprek of een ouderwets belletje. Een goede manier om op te hoogte te blijven van elkaar en een remedie tegen eenzaamheid, vinden ze.
Bij sommigen kan de telefoonrekening nog wel eens hoog gaan oplopen. Zo vertelt iemand: “Ik heb voor mijzelf en mijn oma dezelfde puzzel gekocht. Die van haar heb ik voor de deur gezet en nu bellen we met elkaar om zo samen op afstand de puzzel te maken.”
Boodschappen voor de deur
Ook doet een aantal jongeren boodschappen voor mensen die zelf beter even binnen kunnen blijven. “Ik haal soms wat in de supermarkt voor vrienden die voor de zekerheid in zelf-quarantaine zitten”, zegt een deelnemer.
Een ander: “Ik wil tijdens het thuiswerken toch af en toe een frisse neus halen. Als ik dan tegelijkertijd boodschappen kan doen voor m’n ouders die wat ouder zijn, dan is dat een kleine moeite.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden op 24 maart 2020, deden 1546 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.