Veel jongeren zijn kliekjeseters
- Artikel
- 30 aug 2019
- 3 minuten leestijd
Lunchen met de leftovers van gisteren of creatief koken met alles wat er nog in de koelkast ligt. Driekwart (73 procent) van de jonge mensen zijn kliekjeseters. Ze bewaren hun restje en peuzelen het op een later moment op.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2048 jongeren tussen de 16 en 34 jaar oud.
"Ik vind eten weggooien echt verspilling en probeer eigenlijk altijd nog wat lekkers te maken van de restjes die ik heb", schrijft een iemand. Net als deze deelnemer zeggen acht op de tien (83 procent) bezig te zijn met het voorkomen van voedselverspilling. Naast het opeten van kliekjes doen jongeren dit door niet te veel te kopen en te koken: "Ik ga met een lijstje op pad met de boodschappen die ik nodig heb die week. Zo probeer ik te voorkomen dat ik te veel in huis haal en moet weggooien."
Ik vind eten weggooien echt verspilling
Ook zijn er jonge mensen die in de supermarkt letten op producten met een kortingssticker omdat ze bijna over de datum zijn. Of gebruiken ze apps waarop restaurants en winkels overgebleven producten en maaltijden aanbieden, die anders zouden worden weggegooid. Een jongere: "Ik haal regelmatig pakketten op die anders weggegooid zouden worden, bijvoorbeeld bij de bakker."
Eten vergeten
Toch lukt het jongeren niet altijd om voedselverspilling tegen te gaan. Zo zegt een deelnemer: "Vaak is het gewoon omdat ik vergeet dat ik ergens nog een restje brocolli heb ofzo." Een ander: "Ik denk in de winkel goed na over wat ik koop, maar soms moet ik een paar beschimmelde boterhammen weggooien omdat ik ze niet op tijd op kon krijgen. Of soms laat ik fruit te lang in de schaal liggen. Ik voel me wel altijd schuldig als ik wat weggooi."
Drie op de tien (30 procent) jonge mensen gooien één keer in de week voedsel weg. Bij nog eens een kwart (23 procent) belandt voedsel 2 tot 3 keer in de prullenbak. Het gaat dan niet om onvermijdbare resten als schillen, botten of koffiedik, maar om eten en drinken dat nog geconsumeerd had kunnen worden.
THT-datum
Over het algemeen gaan de meeste jonge mensen flexibel om met de de ten minste houdbaar tot datum op een product. Als deze is overschreden kijkt, ruikt of proeft 84 procent eerst of ze het misschien nog op kunnen eten, voor ze het eventueel weggooien. Bij een op de tien (10 procent) verdwijnt het meteen in de prullenbak.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 6 tot en met 19 juni, deden 2084 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.