Vlees allang niet meer onmisbaar, maar de meeste jongeren zijn nog niet toe aan vegan: ‘ik wil kaas’
- Artikel
- 11 aug 2020
- 4 minuten leestijd
Driekwart (73 procent) van de jongeren eet bijna of helemaal nooit vegan. Ze vinden dat dierlijke producten bij een gezond eetpatroon horen, denken dat het veel creativiteit en moeite kost om vegan te koken of kunnen bepaald voedsel gewoon niet missen.
“Vlees skippen lukt nog wel, maar geen zuivel meer? Ik wil gewoon kaas!”, schrijft iemand. En een ander: “Je moet dan echt goed nadenken of je voldoende vitamines binnenkrijgt en de hele tijd etiketten gaan checken. In zo veel producten zit stiekem iets dierlijks verwerkt.”
3Vraagt ondervroeg jongeren in aanloop naar de nieuwe online kookshow van rapper Donnie. Daarin duikt de ‘man van money en vlees’ samen met BN’ers de keuken in om hun favoriete gerecht te maken, maar dan veganistisch. Zo veganized ie in de eerste aflevering foeyonghai. Het lievelingsmaal van Frans Bauer.
Boter, kaas en eieren
Voor veel jongeren is een dagelijks avg’tje allang geen must meer. Zes op de tien (61 procent) vinden het niet belangrijk om elke dag vlees te consumeren. De helft (48 procent) vertelt dat zij zelf maar enkele dagen per week of soms zelfs helemaal geen vlees eten. Dat doen ze vooral vanwege de impact op het milieu, welzijn van dieren en hun eigen gezondheid.
Melk, kaas en yoghurt lijken moeilijker om op te geven. Zes op de tien (59 procent) vinden zuivel een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse kost. Eieren zijn voor vier op de tien (40 procent) cruciaal. Volgens de groep deelnemers zijn de voedingsstoffen uit dierlijke producten belangrijk. Ook vinden veel jongeren het gewoon lekker “Ik ben er groot en sterk door geworden. Waarom zou ik het niet eten?”, vraagt iemand zich af.
Dierenleed viezere nasmaak dan sojamelk
De rest vindt dat mensen prima een dag of langer zonder zuivel (38 procent) of eieren (55 procent) kunnen: “Net als vlees hoeft het niet elke dag, maar het hoort wel gewoon thuis in een gezond en gevarieerd dieet, vind ik.”
Toch is niet iedereen het daarmee eens: “Alle dierlijke producten zijn vervangbaar door plantaardige alternatieven. Je vindt de voedingsstoffen bijvoorbeeld ook in sojamelk of vleesvervangers. Het smaakt misschien anders, maar dierenleed heeft een viezere nasmaak dan veel van deze producten.”
Vleesvervangers
Tegenwoordig zijn er steeds meer vleesvervangers te krijgen. Waar je het voorheen met een blok tofu of groenteburger moest doen, kun je inmiddels los met vega BBQ burgers, rookworsten, bitterballen en nog veel meer.
Vier op de tien (42 procent) jongeren eten soms tot vaak vleesvervangers. De meesten willen iets vervangends op hun bord hebben als ze een dagje vlees overslaan: “Bij een vleesloze dag vind ik het wel belangrijk dat het eten lijkt op wat ik normaal zou maken. Vleesvervangers zijn dan perfect.”
Onder jongeren die vega of vegan zijn ligt dat percentage flink hoger (89 procent). In deze groep worden vleesvervangers vaker gebruikt om wat extra voedingsstoffen binnen te krijgen: “Meestal worden er dingen als ijzer en B12 aan toegevoegd, dus het is een makkelijke bron van vitaminen en mineralen”
Zes op de tien deelnemers (57 procent) eten nooit vleesvervangers. Ze vinden het niet lekker, te duur of overbodig: “Als ik geen vlees eet is het gewoon omdat ik het niet nodig vind of omdat het niet bij het gerecht past. Dan hoef ik daar niks neps voor in de plaats.”
Donnie aan de Kook is vanaf 10 augustus elke maandag om 15:00 te zien op de YouTube-kanaal van NPO3.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 3 tot en met 6 augustus 2020, deden 2433 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.