Vliegschaamte? Daar hebben de meeste jongeren geen last van
- Artikel
- 09 jul 2019
- 4 minuten leestijd
De zomer is losgebarsten. Hét moment voor vakantiegangers om met hun handdoekje op een Mediterraan strand neer te strijken of op stedentrip te gaan.
De meeste jonge mensen vinden het prima om met het vliegtuig naar hun bestemming af te reizen. Zeven op de tien (71 procent) hebben geen last van vliegschaamte. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+.
"De keuze om te vliegen maak ik weloverwogen. Het is dan qua prijs en reistijd het beste vervoersmiddel voor mij op dat moment. Geen reden tot schaamte", zegt een deelnemer.
Veel jonge mensen kunnen zich hierin vinden. Ze schrijven vooral dat ze een alternatief missen om op een snelle en betaalbare manier lange afstanden te reizen.
Ook zeggen sommige jongeren dat ze toch niet zo vaak vliegen of dat af en toe vliegen niet zo erg is, omdat ze de rest van het jaar milieubewust leven: "Ik ga hoogstens eens per jaar met het vliegtuig. Daarnaast probeer ik zo milieuvriendelijk mogelijk te leven, bijvoorbeeld door vegetarisch te eten. Dan moet vliegen wel kunnen vind ik." En er wordt veel naar de industrie verwezen, die volgens hen nog vervuilender is dan vliegtuigen.
Sneller, goedkoper, makkelijker
Het woord vliegschaamte is uit Zweden overgewaaid en verwijst naar de gêne die je voelt als je in het vliegtuig stapt, terwijl je ook met een minder milieubelastend vervoersmiddel had kunnen reizen. Dus niet met het vliegtuig naar Londen, maar met de hogesnelheidstrein het Kanaal oversteken.
Een op de vijf (19 procent) jonge mensen voelt zich wel opgelaten als ze door de gate lopen. Ze zijn zich bewust van de impact die vliegen op het milieu heeft, maar kunnen het vliegen soms niet vermijden of de verleiding niet weerstaan.
Een jongere: "Ik had me echt voorgenomen om niet meer te vliegen. Nu heb ik het toch gedaan wegen financiële en praktische redenen. Ik schaam me ervoor dat ik zo gemakkelijk van mijn principe ben afgestapt."
Twee derde (67 procent) van de jonge reizigers die binnen Europa op vakantie gaan zegt zowel te kijken naar de optie om met de auto, trein of bus naar hun bestemming te reizen, als met het vliegtuig. 15 procent kiest binnen Europa sowieso voor het vliegtuig. Een even grote groep (17 procent) kiest juist niet voor vliegen.
De belangrijkste reden om het vliegtuig te kiezen in plaats van een ander vervoersmiddel zijn de korte reistijd, ticketprijs en het gemak. Een deelnemer: "Als je lang moet rijden voor een relatief korte vakantie, dan ga ik liever met vliegtuig."
"Zelfs met al het geld op de wereld kun je geen seconde tijd kopen. Dus ik blijf toch wel reizen met het vliegtuig zolang het sneller is", schrijft iemand anders.
Betalen
Vanaf 2021 betaalt elke passagier 7 euro extra bij het kopen van een vliegticket. Het kabinet hoop dat deze belasting reizigers zal ontmoedigen om te vliegen. Zes op de tien (59 procent) jonge mensen zijn voor een zogenoemde vliegtaks. Wel benadrukken veel deelnemers dat ze het belangrijk vinden dat dit geld geïnvesteerd wordt in het milieu en het verbeteren van reisalternatieven, zoals de trein.
Sommige jonge mensen schrijven dat het invoeren van een vliegtaks alleen zin heeft als dit in heel Europa wordt gedaan, omdat reizigers anders zullen uitwijken naar buurlanden. 65 procent is voor het invoeren van een vliegtaks in Europees verband.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 6 tot en met 19 juni, deden 2084 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.