Voorlopig geen festivals, terrasjes of irl knuffels: wat vinden jongeren van de verlengde coronamaatregelen?
- Artikel
- 22 apr 2020
- 4 minuten leestijd
Zeven op de tien (71 procent) jonge mensen staan achter de nieuwe maatregelen in strijd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Dinsdagavond kondigde premier Rutte aan dat veel van de huidige maatregelen langer blijven gelden, sommige worden versoepeld.
Sinds de persconferentie druppelen de mailtjes over het inruilen van tickets de inboxen van festivalgangers binnen. Evenementen zijn tot 1 september afgelast. Driekwart (76 procent) van de jonge mensen vindt dat een juiste beslissing.
Ze begrijpen dat het geen goed idee is om in deze tijd met duizenden mensen samen te komen om te dansen en dixies te delen. En dat vinden ze verschrikkelijk jammer: “Dit zijn de gezelligste maanden van het jaar. Maar goed, het is niet te organiseren op 1,5 meter. En ik ken mezelf ook na 5 biertjes.”
Dichte kappers en open scholen
Verreweg de meeste jongeren (86 procent) steunen daarnaast de verlenging van de maatregel dat iedereen de komende tijd zo veel mogelijk thuis moet blijven. Ook is er begrip voor het niet samen kunnen sporten (73 procent), het dichthouden van theaters en musea (71 procent) en dat de horeca voorlopig gesloten blijft (63 procent).
Minder enthousiast zijn jongeren met hun quarantainekapsels over de beslissing dat kappers nog niet open gaan. De helft (54 procent) steunt dit besluit.
Dat basisscholen op een aangepaste manier geleidelijk open gaan vanaf 11 mei vinden acht op de tien (80 procent) een goede zaak.
Familie en vrienden grootste gemist
Op de vraag welke maatregelen jongeren het zwaarst vinden om mee door te gaan, antwoordt de grootste groep (52 procent) het niet kunnen zien van familie en vrienden waarmee ze niet in een huis wonen.
Ze missen de momenten die voorheen zo vanzelfsprekend leken: “Gewoon gezellig kletsen, eten, borrelen en het dan laat maken samen.” Of: “Ik keek ernaar uit om een feestje te geven voor mijn 18e verjaardag en mijn diploma, maar dat mag dus niet.”
En iemand anders schrijft: “Over een paar dagen begint de ramadan. Als alleenstaande is het dan wel eenzaam. Geen etentjes met vriendinnen, geen avonden in de moskee en niet samen shoppen voor het suikerfeest.”
Jongeren missen daarnaast vooral het eten en drinken in cafés en restaurants (32 procent) en een weekendje weg of op vakantie gaan (25 procent).
Soepeler omgaan met maatregelen
Nu heel Nederland al een tijd aan de coronamaatregelen heeft kunnen wennen, zegt een derde (32 procent) van de jongeren hier inmiddels wat soepeler mee om te gaan dan drie weken geleden. Iemand vertelt: “De eerste 4 weken ben ik het huis niet uit geweest. Maar sinds ik wat vrienden in het echt heb gezien, vind ik het moeilijk om dit weer te laten.”
Zes op de tien (61 procent) zeggen nog steeds hetzelfde met de regels om te gaan. “Ik vind het belangrijk dat we hier zo snel mogelijk uit komen met zo min mogelijk slachtoffers, dus ik blijf netjes binnen”, aldus een deelnemer.
Anderhalvemetersamenleving
Begin april zei premier Rutte dat we met elkaar moeten zoeken naar ‘een nieuw normaal in de anderhalvemetersamenleving’. De helft (53 procent) van de jongeren zou niet kunnen wennen aan een maatschappij waarin iedereen afstand van elkaar houdt om te voorkomen dat er weer een coronauitbraak komt.
Ze vragen zich af of het in de praktijk wel haalbaar is en zouden fysiek contact ontzettend missen. “We zijn sociale wezens. Ik heb gewoon af en toe een knuffel nodig”, schrijft iemand. Een ander: “Ik ben muzikant en werk in een orkest. We passen echt niet met z’n allen op het podium met 1,5 meter afstand onderling.”
Een derde (36 procent) denkt wel te kunnen wennen aan de anderhalvemetersamenleving: “Als het moet, dan moet het. Maar laten we hopen dat het niet voor altijd is.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 21 tot 22 april 2020, deden 1610 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.