Een beter jaar voor jezelf, maar nog lang niet back to normal: dit verwachten jullie van 2021
- Artikel
- 31 dec 2020
- 4 minuten leestijd
De meeste jongeren kijken positief naar 2021. Driekwart (76 procent) verwacht dat het een goed jaar voor henzelf gaat worden. Wél denken de meesten dat het nog lang kan duren voor het leven weer wordt zoals het pre-corona was.
3Vraagt vroeg jongeren tussen de 16 en 35 jaar vooruit te blikken op het nieuwe jaar. ‘Het kan alleen maar beter worden’ was veruit de meest genoemde reactie.
Jongeren hebben vooral zin om, na een jaar waarin hun leven behoorlijk op z’n kop werd gezet, vooruit te kijken. Zo zijn sommigen van plan hun diploma te scoren of eindelijk aan een stage te beginnen. En anderen zetten in op een nieuwe baan, grotere woonruimte of een volgende stap in hun liefdesleven.
Een aantal deelnemers schrijft dat ze inmiddels ook beter kunnen dealen met het leven in tijden van corona: “Ik merk dat ik beter in m’n vel zit en het rustiger in m’n hoofd is. In 2021 wil ik m’n best doen om er gewoon het hele jaar door het beste van maken.”
Maatregelen en vaccinaties
Over wat ons land in z’n geheel staat te wachten in 2021, lopen de meningen uiteen. De helft (49 procent) ziet het somber in. Veel jongeren houden er rekening mee dat er tot ver in 2021 of zelfs nog in 2022 coronamaatregelen nodig zijn. Ook vrezen ze dat meer mensen het financieel moeilijk zullen krijgen en groepen met verschillende ideeën steeds feller tegenover elkaar gaan staan.
De andere helft (47 procent) verwacht dat het wel een goed jaar wordt voor Nederland. Ze hopen dat de komst van het vaccin ervoor zorgt dat we de coronacrisis langzaam maar zeker achter ons kunnen laten.
Over een paar dagen worden de eerste zorgmedewerkers en kwetsbare mensen gevaccineerd. Later volgt de rest van Nederland. Drie op de tien jongeren (31 procent) denken dat ze voor de zomer zelf aan de beurt komen, maar de helft (51 procent) verwacht niet dat ze zich voor de zomer al kunnen laten inenten. Nog eens een op de tien (11 procent) denkt dat het zelfs pas 2022 wordt.
Back to normal
Komt het ‘oude normaal’, het leven zoals we voor de pandemie gewend waren, ooit weer terug? Vier op de tien (38 procent) verwachten dat het best in 2021 nog kan gaan gebeuren. Een kwart (24 procent) denkt dat we pas in 2022 back to normal kunnen. En een even grote groep (26 procent) voorspelt dat hun leven nooit meer teruggaat naar zoals het was voor de uitbraak van het coronavirus.
Opvallend is dat een grote groep jongeren een aantal gewoontes die tijdens de crisis is ontstaan er wel in wil houden. Zo zegt 66 procent van de jonge vrouwen en 45 procent van de jonge mannen liever geen kussen op de wang meer geven. Ook vertelt de helft (50 procent) dat ze meer willen blijven sporten en bewegen als de crisis achter de rug is.
Rutte blijft, Trump echt exit
Naast het coronavirus zal ook de politiek de komende maanden het nieuws domineren. In maart staan de Tweede Kamerverkiezingen op het programma. Het overgrote deel van de deelnemers (88 procent) denkt dat de VVD de meeste zetels binnen zal slepen en dat Mark Rutte daardoor opnieuw minister president van Nederland zal worden (82 procent).
En de machtsoverdracht aan de andere kant van de oceaan? Ook al lijkt Donald Trump er nog steeds weinig zin in te hebben, toch verwacht 54 procent dat hij eind januari zijn presidentschap vreedzaam zal overdragen aan Joe Biden.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 17 tot en met 23 december 2020, deden 1417 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.