Helft jongeren ziet K/Woningsdag niet zitten: ‘wat mij betreft mogen ze een jaartje overslaan’
- Artikel
- 26 apr 2020
- 3 minuten leestijd
Geen koningsnachtfeestjes om in de stemming te komen, niet eindeloos struinen langs de kleedjes vol rommel of klappertanden bij een festival omdat april toch nog best koud is. Vanwege het coronavirus gaat Koningsdag zoals we het kennen dit jaar niet door. Wat gaan jongeren dan doen op 27 april? 3Vraagt onderzocht het.
Bij vier op de tien (42 procent) staat er niets speciaals op het programma. Voor hun gevoel wordt het een dag als alle andere in deze tijd: “Social distancing geldt nog steeds. Dus ik blijf lekker thuis. Wat aanrommelen, even in het zonnetje en wat Netflixen denk ik.”
Anderen houden de oranjebitter en tompoucen in de aanslag: een kwart (23 procent) is van plan het gezellig te maken met hun huishouden. Lekker buiten of voor de tv waar een terugblik te zien is van voorgaande Koningsdagen. Of zoals deze deelnemer: “Ik woon op een gang met dertien studenten, dus we gaan een vrijmarkt houden op de gang en 's avonds goed feesten.”
12 procent weet nog niet wat ze gaan doen. “Ik ga even kijken wat m’n vrienden van plan zijn. Misschien dat we samen online een feestje bouwen of intunen bij een concert. Trekken we een oranje shirt aan, biertjes erbij, klaar”, zegt een deelnemer.
Woningsdag
Om de landgenoten van koning Willem-Alexander toch een alternatief te bieden hebben oranjeverenigingen 27 april 2020 uitgeroepen tot ‘Woningsdag’. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals een digitale kleedjesmarkt, gezamenlijk het Wilhelmus zingen en om 16.00 een nationale toost.
Bijna de helft van de jongeren (45 procent) kan het niet bekoren. Ze vinden het niet leuk om Koningsdag op deze manier te vieren in coronatijd.
Iemand schrijft: “Digitale kleedjesmarkt? Dat is toch gewoon Marktplaats. Ik hou van koningsdag, maar als dit het alternatief is mogen ze het wat mij betreft gewoon een jaar overslaan. Vieren we het volgend jaar dubbel. Wat wordt het volgende? Dat we tijdens het weekend van Pinkpop dan maar gewoon naar albums van de artiesten luisteren?!”
Een derde (35 procent) vindt het wel leuk. Ze waarderen dat er naar een oplossing wordt gezocht om ook dit jaar van Koningsdag een gezamenlijke feestdag te maken.
Saamhorigheid missen
Op de vraag wat jongeren het meest zullen missen op 27 april, antwoordt de grootste groep (40 procent) de gezelligheid met elkaar. Vooral de saamhorigheid die Koningsdag met zich meebrengt wordt vaak genoemd.
Zo zegt een jongere: “De oranje versiering en al die mensen die op straat lopen, de sfeer tijdens Koningsdag is altijd zo aanstekelijk. Ik zou nu wel een beetje van die gezelligheid kunnen gebruiken.”
Wat jongeren daarnaast het meeste missen zijn het uitgaan met koningsnacht (23 procent), rondstruinen over de vrijmarkt (19 procent) en evenementen en festivals (18 procent).
Een op de acht (16 procent) weet niet of ze wel wat gaan missen. Sommigen vinden het wel lekker rustig zo: “Geen overvolle straten met dronken mensen.” En een ander: “Laten we niet vergeten dat sinds het Koningsdag is, het alleen maar slecht weer was. En ineens is er dit jaar zon voorspeld!”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 23 tot en met 25 april 2020, deden 1467 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.