Aardappels drinken?! Als we deze trend mogen geloven kan ‘t
- Artikel
- 12 okt 2023
- 3 minuten leestijd
Chef van der Lecq vraagt zich af of we in de toekomst nooit meer melk drinken of aardappels eten. Een duivels dilemma voor de gemiddelde Nederlander. Tenzij je een loophole vindt: melk van aardappels. Of is dat te ranzig voor woorden?
Melk goed voor elk?
Nederlander houden van hun glaasje melk met een broodje kaas erbij. In ons kikkerland is de melkindustrie hartstikke groot, maar er zitten helaas ook haken en ogen aan. Volgens het Voedingscentrum komt zo’n 50 procent van de ammoniakuitstoot in Nederland uit mest van de melkveehouderij. Hierdoor verdwijnen planten- en diersoorten in Nederland. Bovendien zorgt de melkveehouderij ook voor 8 procent van alle broeikasgasuitstoot in Nederland. Dat zit ‘m in de koeienmest, die methaan en lachgas bevat.
Als je daarnaast bedenkt dat niet alleen de productie van melk, maar ook de productie van bijvoorbeeld veevoer en kunstmest voor veel CO2-uitstoot zorgt, dan is het bedenken van melkalternatieven niet zo’n gek idee. En dat is waar de aardappel z’n intrede doet.
De grote piepervriend
De bescheiden aardappel heeft niet veel nodig om te groeien. Er komen weinig broeikasgassen vrij bij de aardappelteelt en er is ook niet veel land of energie voor nodig. De teelt en opslag van aardappels geeft een lage milieudruk, en per hectare kun je veel aardappels oogsten.
Eén doorn in het oog: de aardappel staat in de top 5 van meest verspilde producten in Nederland. Dus hoe slim om van die voedzame knol dan ook een drankje te maken?
Een aardappelshakie voor twee. Lekker man?
My potato shake brings all the boys to the yard
Er is een nieuw product op de markt: aardappelmelk. Deze ‘melk’ is een stuk duurzamer dan koemelk, sojamelk en amandelmelk. Een leuke uitdaging dus voor de chefs in Restaurant van de toekomst, die er een milkshake mee gaan maken. Alleen de smaak...? Die laat volgens hen te wensen over. ‘Het lijkt net alsof je een kartonnen doos aan het likken bent,’ vindt chef Marleen Brouwer. Wat denk jij? De uitdaging waard of een gevalletje no, thanks?
Frietjes, puree, en nu ook een milkshake van aardappels? Of is de smaak niet te doen?
Restaurant van de toekomst kijken
Benieuwd hoe Snackspert, Nick Toet en Chef van der Lecq hun broodje hamburger van de toekomst vinden? Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.