• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Alle sushi freaks opgelet: hier komt wasabi en sojasaus binnenkort vandaan
    Terug naar Best Bites

    Aardappels drinken?! Als we deze trend mogen geloven kan ‘t

    In een vegan bloed-lab
    • 1:10

    In een vegan bloed-lab

    Hoe smaakt de burger van de toekomst?
    • 0:48

    Hoe smaakt de burger van de toekomst?

    Zo maak je de hamburger van Meesterkok Ron Blaauw

    • Artikel
    • 13 okt 2023

    Met je brakke harses een hamburger naar binnen schuiven is verslavend lekker, maar toekomstbestendig? Niet per se. Chef Ron Blaauw laat zien hoe je jouw cheeseburger een stuk gezonder én futureproo...

    Aardappels drinken?! Als we deze trend mogen geloven kan ‘t

    • Artikel
    • 12 okt 2023

    Chef van der Lecq vraagt zich af of we in de toekomst nooit meer melk drinken of aardappels eten. Een duivels dilemma voor de gemiddelde Nederlander. Tenzij je een loophole vindt: melk van aardappe...

    • Artikel
    • 12 okt 2023
    • 3 minuten leestijd

    Chef van der Lecq vraagt zich af of we in de toekomst nooit meer melk drinken of aardappels eten. Een duivels dilemma voor de gemiddelde Nederlander. Tenzij je een loophole vindt: melk van aardappels. Of is dat te ranzig voor woorden?

    dilemma chef van der lecq aardappels melk

    Melk goed voor elk?
    Nederlander houden van hun glaasje melk met een broodje kaas erbij. In ons kikkerland is de melkindustrie hartstikke groot, maar er zitten helaas ook haken en ogen aan. Volgens het Voedingscentrum komt zo’n 50 procent van de ammoniakuitstoot in Nederland uit mest van de melkveehouderij. Hierdoor verdwijnen planten- en diersoorten in Nederland. Bovendien zorgt de melkveehouderij ook voor 8 procent van alle broeikasgasuitstoot in Nederland. Dat zit ‘m in de koeienmest, die methaan en lachgas bevat.

    Als je daarnaast bedenkt dat niet alleen de productie van melk, maar ook de productie van bijvoorbeeld veevoer en kunstmest voor veel CO2-uitstoot zorgt, dan is het bedenken van melkalternatieven niet zo’n gek idee. En dat is waar de aardappel z’n intrede doet.

    De grote piepervriend
    De bescheiden aardappel heeft niet veel nodig om te groeien. Er komen weinig broeikasgassen vrij bij de aardappelteelt en er is ook niet veel land of energie voor nodig. De teelt en opslag van aardappels geeft een lage milieudruk, en per hectare kun je veel aardappels oogsten.

    Eén doorn in het oog: de aardappel staat in de top 5 van meest verspilde producten in Nederland. Dus hoe slim om van die voedzame knol dan ook een drankje te maken?

    RVDT milkshake ardappelmelk
    Een aardappelshakie voor twee. Lekker man?

    My potato shake brings all the boys to the yard
    Er is een nieuw product op de markt: aardappelmelk. Deze ‘melk’ is een stuk duurzamer dan koemelk, sojamelk en amandelmelk. Een leuke uitdaging dus voor de chefs in Restaurant van de toekomst, die er een milkshake mee gaan maken. Alleen de smaak...? Die laat volgens hen te wensen over. ‘Het lijkt net alsof je een kartonnen doos aan het likken bent,’ vindt chef Marleen Brouwer. Wat denk jij? De uitdaging waard of een gevalletje no, thanks?

    RVDT aardappelmelk

    Frietjes, puree, en nu ook een milkshake van aardappels? Of is de smaak niet te doen?

    Restaurant van de toekomst kijken
    Benieuwd hoe Snackspert, Nick Toet en Chef van der Lecq hun broodje hamburger van de toekomst vinden? Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.

    • 12-10
    • Restaurant van de toekomst
    • Koken/eten
    • Deel
    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord