Helpt een ananasplant tegen snurken?

- Artikel
- 01 apr 2025
- 2 minuten leestijd
Als je partner zo hard snurkt als een kettingzaag, lig je waarschijnlijk wakker. Een anti-snurk tip die je online tegenkomt is een ananasplant voor op het nachtkastje. Maar werkt dat echt? Een ananasplant tegen snurken: feit of fabel?
Waarom snurken mensen?
Zo hard als een kettingzaag of zachtjes gebrom: wakker liggen door een snurkende partner is natuurlijk strontvervelend. Hoe ontstaat snurken eigenlijk?Snurken komt door een vernauwing in de luchtweg, tussen de neusgaten en de stembanden. Er is minder ruimte in je keel of neus, bijvoorbeeld als je verkouden bent. Ook van bijvoorbeeld alcohol, bepaald eten en allergieën kun je (meer) gaan snurken!
En het geluid? Dat wordt veroorzaakt door trillende slijmvliezen in de keelholte. Als je slaapt ontspannen de spieren in je tong en keel, waardoor je keelhalte nauwer wordt. Als lucht daar doorheen gaat, begint zacht weefsel te trillen. Dát trillen zorgt voor (snurk)geluid.
Ananasplant tegen snurken
Wat doe je als jouw bedpartner je iedere nacht wakker ronkt? Dan geef je hem een ananasplant! Online wordt namelijk beweerd dat de ananasplant snurken zou tegengaan. Maar klopt dat wel?Het was een Britse supermarktketen die de ananasplant verkocht als ‘antisnurkplant’, omdat deze plant ’s nachts zuurstof produceert. Dit zuivert de lucht, waardoor je minder zou snurken. Dat deze plant de nachtrust bevordert (door minder gesnurk), zou volgens de keten blijken uit onderzoek van ruimtevaartorganisatie NASA.
Maar dát heeft NASA helemaal niet onderzocht. Het onderzoek van NASA ging niet over het effect van planten op slaap, maar over het luchtzuiverende effect van kamerplanten, zoals van de chrysant en de gerbera. De ananasplant werd hierbij niet onderzocht.
Antisnurkplanten
Wetenschappelijk bewijs voor de ananasplant als anti-snurk middel is er niet. Dat de ananasplant snurken tegengaat is dus een fabel.Wél stoot de ananasplant op een andere manier zuurstof uit dan andere planten. Fotosynthese in de ananasplant gaat anders, omdat deze zuurstof aan het begin van de avond geeft. Bij de meeste kamerplanten gebeurt dit overdag.
Toch zorgt een ananasplant op je nachtkastje niet voor minder gesnurk. Hoeveel zuurstof een plant uitstoot heeft namelijk helemaal geen invloed op snurken. Hoewel (kamer)planten wel andere stoffen uit de lucht kunnen zuiveren, kan géén plant snurken tegengaan. Kortom: er bestaan geen ‘antisnurkplanten’. Helaas!