Deze taco van de toekomst eet je als een koning(in)
- Artikel
- 05 okt 2023
- 3 minuten leestijd
Jetske van den Elsen a.k.a. de Celebrity Masterchef winnaar laat zien hoe je taco’s maakt met een verrassende vulling waar je dagen later nóg van droomt. Een compleet plantaardig koningsmaaltje.
Een tortilla zonder sorghum, uh, zorgen?
Denk je aan een tortilla, dan denk je aan maïs. En dat wordt veeeeel geteeld in Nederland. Maar liefst 200.000 hectare! Alleen verwerkt maïs meststoffen niet zo lekker, en heeft het gewas niet zo’n goede impact op de bodem. Dus is het handig om te kijken naar duurzamere alternatieven.
En dan kom je uit bij het tropische gewas sorghum. Uh, wat? Het van origine Afrikaanse gewas lijkt op maïs, maar het heeft een paar voordelen. Niet alleen laat sorghum meer CO2 achter in de bodem, wat helpt tegen klimaatverandering; het benut meststoffen beter dan maïs, heeft minder last van ziektes en gebruikt een kwart minder water. Een zuinig en voedzaam graantje, dus. Nog beter: het groeit ook al in Nederland.
Sosha Duysker vraagt zich af: hoe maak je een tortilla van sorghum?
Sorghum is dus stokoud, maar nog een perfect ingrediënt voor je koekjes, gebak en...tortilla’s. Durf jij het aan?
'Deze taco's zijn altijd binnen een paar minuten op. Zo lekker!'
Taco kings & queens
Jetske van den Elsen is de winnaar van Celebrity Masterchef. Dus als zij een recept voor vega taco’s heeft, dan kun je het beste rennen, niet wandelen, naar de super. Voor deze vulling is de keuze gevallen op koningsoesterzwammen die je met een vork raspt en in de oven klaarmaakt. Woah.
Jetske: ‘Start met het kiezen van een groente en bedenk daar een gerecht omheen! Bijna alle gerechten kun je net zo lekker maken juist zonder vlees. Dan vervang je het vlees door groente of paddestoelen. Net zoals ik hier heb gedaan!'
Ingrediënten
Voor 2 personen:
- 4 grote koningsoesterzwammen
- 6 kleine tortilla’s (van sorghum, krekelmeel of maïs)
Marinade:
- 2 el zonnebloemolie
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl zout
- 0,5 tl oregano
Guacamole:
- Maak deze futureproof guac van Nick Toet
Groene salsa:
- 1 jalapeño
- 1 teen knoflook
- 2x het groene deel van een bosui
- Een handje koriander
- Sap van 1 limoen
- Honing
- Een beetje olijfolie
- Peper en zout
Garnering:
- Rode ui op zuur (Bekijk het recept hier)
- Koriander
- Een paar kleine tomaatjes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de koningsoesterzwammen met een vork, zodat je dunne sliertjes krijgt.
Mix alle ingrediënten voor de marinade goed met de oesterzwammen, leg ze op een bakplaat en bak ze in 10-15 minuten gaar. Hussel ze halverwege even door.
Maak ondertussen de guacamole.
Gebruik een staafmixer of blender om alle ingrediënten voor de groene salsa te mixen. Voeg honing, zout en peper toe naar smaak.
Verwarm de tortilla’s kort in een bakpan zonder olie. Dan is het tijd om de taco’s op te maken! Start met 1 lepel van de guacamole, lepel hierop 1 à 2schepjes gemarineerde oesterzwammen, en kleed aan met de groene salsa. Maak af met jouw garnering naar keuze en voilà.
Eet smakelijk!
Restaurant van de toekomst kijken
Wil je de aflevering van Restaurant van de toekomst kijken? Dat kan! Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start.
Meer recepten?
Iedere week delen we een nieuw futureproof recept. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.