Koken met afval? Van bananenschil tot bananenburrito
- Artikel
- 05 okt 2023
- 2 minuten leestijd
Zeg je geel, krom en lang, dan zeg je banaan. Maar zeg je schil, dan zeg je prullenbak. Toch? Nee! Upgrade die gele vriend in de keuken en je hebt een heerlijke vulling voor je burrito – we beloven 't je.
Nooit meer banaan of nooit meer pulled pork?
Chef Daan van der Lecq vraagt zich af in Restaurant van de toekomst wat meer futureproof is: nooit meer banaan eten of nooit meer pulled pork? Het antwoord is kort: je kunt het beste een alternatief bedenken voor pulled pork. Voor 100 gram varkensvlees heb je namelijk 94 procent meer land nodig dan voor het groeien van 1 banaan.
‘Een burrito met banaan? Ben je serieus?’
Draadjesvlees maar dan anders
En gelukkig is het alternatief binnen handbereik. Tot nu toe gooide je het waarschijnlijk altijd weg, maar de binnenkant van een bananenschil blijkt een restaurantwaardig product! Schraap aan de binnenkant van je banaan het draderige witte vruchtvlees weg en je hebt een prima ingrediënt te pakken. Die draderigheid lijkt namelijk precies op pulled stukjes vlees.
Dus zit je krap aan het einde van je maand, is je stufi nog niet binnen en heb je jezelf scheel betaald aan drankjes in de kroeg? Spaar dat je bananenschillen op en ga ermee aan de slag in de keuken. Wedden dat je nog nooit zó verbaasd bent aangekeken?
Daan van der Lecq keurt 'm goed *chef's kiss*
Hoe dan precies?
In Restaurant van de toekomst koken twee Michelinsterchefs een burritovulling met de bananenschillen. Het resultaat? Aan de ene kant een rendang met kokosmelk, citroengras en rode peper. De banaan is een beetje zoetig en door de Indische ingrediënten is het een onherkenbaar lekker gerechtje. Meer zin in Mexicaanse smaken? Dan kun je ook kiezen voor bananenschil met tomaat, limoen en rode peper. Zout en peper erbij en hoppa.
Restaurant van de toekomst kijken
Benieuwd hoe Nick Toet en Chef van der Lecq hun burrito van krekelmeel vinden? Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.