Eten we binnenkort Hollandse pot met draadjesvlees van zwammen?!
- Artikel
- 28 sep 2023
- 4 minuten leestijd
Rookworstje hier, hacheetje daar: de Hollandse pot is doorspekt met ouderwetse stukjes vlees. Maar move over, want in het Restaurant van de toekomst maken we allemaal draadjesvlees van oesterzwammen.
Donnie vindt z'n Hollandse potje op z'n Duits gezegd magnifique, ook zonder gehaktbal
Export champions
Een AVG’tje staat nog steeds op het menu van veel Nederlanders, maar met 10 miljard aardbewoners is het slim om te kijken naar alternatieven voor de gehaktbal. En ben je op zoek naar een vlezige structuur, dan kom je al snel uit bij de paddenstoel. Wist je dat Nederland op Polen na de grootste exporteur van champignons wereldwijd is?
Uit ons kikkerlandje komt maar liefst 15% van de wereldwijde export van verse champignons.Tel daarbij op dat er bij de productie van 100 gram paddenstoelen zoals champignons maar liefst 75 procent minder broeikasgassen vrijkomen dan bij de productie van 100 gram runderrookworst, en dat paddenstoeltje smaakt nóg een stukje beter.
In Nederland zijn we dus flink bedreven in het produceren van shrooms. Je kunt zelf ook makkelijk je eigen oesterzwammen telen. Met een emmertje water, vers koffiedik, oesterzwammenbroed en geduld. En nu is er zelfs een manier gevonden om van taaie oesterzwamsteeltjes een vleesvervanger te maken.
Paddenstoelengehakt, lekker chewy
In een start-up in Helmond (de gekste) maken ze verschillende soorten vleesalternatieven van de reststromen van oesterzwam. Denk maar aan gehakt en draadjesvlees. De steeltjes worden vermengd met een natuurlijke kleurstof, zoals mout, karamel en biet.En door een vermalser toe te voegen, krijgen je een lekker chewy textuur. Rokerige smaak erbij, en klaar is je oesterzwamproduct.
Gehakt draaien van oesterzwammen: in deze start-up laten ze zien hoe dat werkt
Waar zijn die eiwitten?
Toegegeven, in paddenstoelen zitten lang niet zo veel eiwitten als in vlees. Dus een 1-op-1 vervanging van vlees is een bordje draadjesvlees van paddenstoelen niet. Gelukkig zitten er ook een hoop eiwitten in andere plantaardige producten, zoals peulvruchten! Wil je dus een vegetarische stoof maken, combineer die dan gewoon met een aardappelpuree met witte bonen. Net zoals presentator Anna Gimbrère doet.
Geïnspireerd geraakt? Anna deelt graag haar recept met je. ‘Ik kook niet zo heel vaak, maar als ik dat doe, eet ik graag biologisch en zoveel mogelijk met de seizoenen mee. Bovendien verspil ik het liefst zo min mogelijk.’ Zin in een supervoedzaam en indrukwekkend maaltje? Deze oesterzwammenstoof met aardappel-bonenpuree maak je zo.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
Paddenstoelenstoof:
- 400g oesterzwammen
- 400g witte champignons of kastanjechampignons
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 winterpenen
- 2 el bloem
- 1 el lichte miso
- 500 ml groentebouillon
- 2 takjes rozemarijn
- 4 el olijfolie
Puree:
- 600gr kruimige aardappelen
- 1 groot blik witte cannellinibonen
- 2 el extra vierge olijfolie
- 50 ml (plantaardige) melk
- Snuf nootmuskaat
Bereiding
1. Snijd de champignons in vieren en scheur de oesterzwammen in stukjes. Zet een stoofpan op hoog vuur, voeg 2 el olijfolie toe en bak de paddenstoelen totdat ze bruin zien. Haal ze dan uit de pan.
2. Snijd de ui en knoflook fijn en de winterpenen in dikke plakken. Doe de overige olijfolie in de pan, zet het vuur op medium en doe hier de groenten in. Bak 5 minuten, totdat alles glazig ziet. Voeg dan de miso en bloem toe en roer een minuut of 2 door.
3. Voeg de groentebouillon en rozemarijn toe en laat het geheel met de deksel op de pan minstens 30 minuten stoven op laag vuur. De saus is dan een stuk ingedikt. Breng op smaak met peper en proef of er nog extra zout nodig is – de bouillon en miso zijn ook al zout.
4. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook ze totdat ze zacht zijn en giet dan af. Giet het blik bonen af en voeg toe aan de aardappelen. Doe de extra vierge olijfolie, melk en nootmuskaat erbij en prak met een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout en voeg indien de puree te droog is nog wat melk toe.
Eet smakelijk!
Restaurant van de toekomst kijken
Wil je de aflevering van Restaurant van de toekomst kijken? Dat kan! Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start.
Meer recepten?
Iedere week delen we een nieuw futureproof recept. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.