Van deze bizarre boom wordt jouw dagcrème én brood gemaakt
- Artikel
- 28 sep 2023
- 2 minuten leestijd
Wat is gigantisch, kan goed tegen droogte en wordt gebruikt voor 300 verschillende producten? Dit wondermiddel uit Senegal klinkt als toekomstmuziek voor op ons bord én gezicht.
Ruig klimaat, ruige boom
In de toekomst verandert het klimaat. Veel plekken worden warmer, en het klimaat wordt ruiger. Daarom hebben we gewassen nodig die veelzijdig zijn, maar ook heel goed tegen dat harde klimaat kunnen.
In Afrika groeit een boom waar je maar liefst 300 (!) verschillende dingen mee kunt doen: de baobab. Deze tree of life bestaat al miljoenen jaren en kan maar liefst duizend jaar oud worden. Ook z’n uiterlijk is indrukwekkend: de boom is zó groot dat je er makkelijk met z’n tienen omheen kan staan.
Hoe doet ‘ie dat?
Tijdens het regenseizoen slaat de boabab al het water op in zijn stam. En daar kan de boom de rest van het jaar op teren! Niet alleen heeft 'ie weinig water nodig, ook gaat de baobab woestijnvorming tegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over waar je de baobab allemaal voor kunt gebruiken.
Is de baobab de boom van de toekomst? Presentator Sosha Duysker zoekt het uit
Vruchten, noten, poeder
Aan de baobab-boom hangen lange, ovaalvormige vruchten. En die bevatten zes keer zoveel vitamine C als een sinaasappel en meer kalium dan een banaan. Wauw!
In de vrucht zitten pitten en poeder. Pers die pitten uit en je hebt olie. Olie die je in tál van cosmeticaproducten vindt: haarmaskers, anti-rimpelcrème en lippenbalsem.
Van het poeder kun je meel maken, waarmee broden worden gebakken. Maar het is ook een gezonde toevoeging aan pannenkoeken, sauzen en smoothies. Oprecht een product waar je lang mee vooruit kan. Wedden dat je het ingrediënt vindt op een product die jij al thuis hebt liggen?
Restaurant van de toekomst kijken
Benieuwd hoe de baobab z’n plek vindt in een oer-Hollands AVG’tje? Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.