Frikandel-fanaten opgelet! Dit gaat er echt in jouw favoriete snack
- Artikel
- 17 feb 2022
- 1 minuut leestijd
We eten ieder jaar ongeveer 600 miljoen frikandellen. Het is daarmee met afstand de populairste (frituur)snack van ons land. Toch gaan er nog altijd veel geruchten rond over wat er nou wel óf juist niet in een frikandel zit. De Keuringsdienst zoekt het uit.
Oren en ogen?!
Over de inhoud van een frikandel bestaan veel fabeltjes. Zo zullen er mensen zijn die beweren dat er koeienogen en koeienoren in een frikandel zouden zitten. Maar er zijn ook mensen die roepen dat er koeienuiers en darmen in jouw frikandel speciaal (eet smakelijk trouwens) te vinden zijn. Dat is ooit wel zo geweest, maar tegenwoordig worden deze ‘grondstoffen’ niet meer gebruikt. Door de jaren heen is de frikandel namelijk veranderd en heeft één ingrediënt bijna al het andere verdrongen: kipseperatorvlees.
Is mijn frikandel van kip?
Onder andere. Kipseperatorvlees zijn restjes vlees die overblijven nadat de filetjes en dijen eraf gesneden zijn. In de fabriek wordt het kipseperatorvlees gemengd met varkensvlees, kruiden en paneermeel. Als het vlees is samengevoegd wordt het in de vorm van een staaf gespoten en gekookt. Nog even frituren en smullen maar.
Een frikandel mét kippenvleesrestjes, maar zonder koeienogen. Dat fabeltje is voor eens en altijd de wereld uit.