Is de airfryer echt gezonder dan de frituur?
- Artikel
- 10 maa 2022
- 2 minuten leestijd
Pastachips uit de airfryer; de trend die raasde over het internet. De airfryer is inmiddels uit sommige huishoudens niet weg te denken. Maar hoe zit het met de claim dat het ‘gezonder’ zou zijn dan de frituur? De Keuringsdienst zoekt het uit.
Wat doet een airfryer?
Een airfryer gaart het gerecht op basis van hetelucht. De ruimte, ofwel mand, waarin je het eten legt is kleiner gemaakt met daaronder een ventilator. De hete lucht wordt verzameld en op hoge snelheid rondgecirculeerd. Hierdoor wordt de mand met eten van boven en onder verwarmd. Anders dan bij de frituur waarbij het gerecht gefrituurd wordt in een pan vol olie.
Maar is het gezonder?
Of eten uit de airfryer gezonder is hangt van een aantal factoren af. Wat gooi je er bijvoorbeeld in? Een frikadel uit de airfryer is nog steeds niet te vergelijken met een appel. Toch is het is wel degelijk een gezonder alternatief voor de frituur vanwege het verminderde percentage vet. Maar wel alleen als je het bereidt op de juiste manier. Gebruik niet meer dan één eetlepel olie, raadt het Voedingscentrum aan.
Als je producten met een hoog zetmeelgehalte, zoals aardappelen, verhit boven 120 graden Celcius kan de stof acrylamide ontstaan. Deze stof is bij een hoge inname schadelijk voor mensen. Je kunt het herkennen aan donkere plekjes op je eten. Je kunt deze er beter afsnijden. Bij de airfryer heb je het acrylamidegehalte beter in de hand, omdat je met lagere temperaturen frituurt. Houdt daarom je temperatuur op maximaal 180 graden.
Wat kan ik doen om het gezonder te maken?
Je hebt een aantal dingen in de hand die bepalen of je eten uit de airfryer gezonder is. De airfryer kun je namelijk voor meer dingen gebruiken dan enkel friet. Denk bijvoorbeeld aan mager vlees, vis of groente. Mocht je zin in friet hebben, dan kun je kiezen voor aardappelproducten zonder toegevoegd zout of suiker.