Koffie zonder bonen en chocola zonder cacao? Zó wordt ‘t gemaakt
- Artikel
- 20 sep 2023
- 2 minuten leestijd
Hoe serveren we in de toekomst ons bakkie pleur met chocokoekje? Nick Toet vraagt het zich af in Restaurant van de toekomst en ontdekt dat we in de future boonloos gaan.
De B van bakkie pleur en bodemerosie
Niet voor niets wordt koffie het zwarte goud genoemd: over de hele wereld is dit drankje populair. Nederlanders drinken gemiddeld zelfs vier koppen koffie per dag! Door deze populariteit wordt de druk op koffieboeren en hun leefomgeving steeds groter.
De koffieplant groeit voornamelijk in Latijns-Amerika, Afrika en Azië en het effect van de koffieteelt op het milieu en de omgeving van de plantages is erg verschillend. In het slechtste geval leidt de teelt tot ontbossing, watervervuiling, het wegspoelen van de bodem (erosie), en vervuiling door overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Tijd voor een alternatief, dacht een Nederlandse ‘koffie’-maker.
Een havercappu chicorei? Sosha Duysker test 'm alvast in Restaurant van de toekomst
Van oorlogsingrediënt tot toekomstmuziek
In de Tweede Wereldoorlog werd er al noodgedwongen een bakkie pleur van surrogaatkoffie gedronken. Er was een tekort aan koffiebonen, dus gebruikte men maar chicorei. Uhh? Deze plant, verwant aan de witlof, had een bittere smaak die deed denken aan koffie. Alleen miste er cafeïne.
De Nederlandse koffiemaker David Klingen maakt nu koffie van niet-tropische ingrediënten, maar mét cafeïne en dezelfde geur en smaak als koffie. Wat er dan precies ingaat? Denk maar aan lupinebonen, gerst, rogge, kikkererwten en zwarte bes. Allemaal lokaal verkregen. En de cafeïne? Die wordt in het lab toegevoegd. Een bakkie troost waar je U tegen zegt.
Haverchoco, roggekoffie
En ook de eerste cacaovrije chocola is een feit. Zie je het blokje, dan valt je niets speciaals op. Maar deze chocola bestaat uit gefermenteerde haver, en is vegan én vrij van kinderarbeid. Bij de productie ervan komt er maar liefst 90 procent minder CO2 vrij, wat het een lekker futureproof reepje maakt.
Het ziet eruit als tiramisu, ruikt als tiramisu, maar smaakt 't ook als tiramisu?
Tiramisu van de toekomst
Benieuwd hoe er tiramisu wordt gemaakt met boonvrije koffie en cacaoloze chocolade? Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.