• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Alle sushi freaks opgelet: hier komt wasabi en sojasaus binnenkort vandaan
    Terug naar Best Bites

    Koffie zonder bonen en chocola zonder cacao? Zó wordt ‘t gemaakt

    Sosha proeft pasta van gebakken lucht - Restaurant van de toekomst
    • 1:09

    Sosha proeft pasta van gebakken lucht - Restaurant van de toekomst

    Lasagne van gebakken lucht? In de toekomst kan het echt

    • Artikel
    • 20 sep 2023

    Hoe toekomstbestendig is je spag bolo en esma? Check hoe ze in Restaurant van de toekomst letterlijk pasta van lucht maken en leer hoe je Sosha Duyskers lasagne van de toekomst serveert.

    Koffie zonder bonen en chocola zonder cacao? Zó wordt ‘t gemaakt

    • Artikel
    • 20 sep 2023

    Hoe serveren we in de toekomst ons bakkie pleur met chocokoekje? Nick Toet vraagt het zich af in Restaurant van de toekomst en ontdekt dat we in de future boonloos gaan.

    • Artikel
    • 20 sep 2023
    • 2 minuten leestijd

    Hoe serveren we in de toekomst ons bakkie pleur met chocokoekje? Nick Toet vraagt het zich af in Restaurant van de toekomst en ontdekt dat we in de future boonloos gaan.

    Restaurant-van-de-toekomst-koffie-chocola

    De B van bakkie pleur en bodemerosie
    Niet voor niets wordt koffie het zwarte goud genoemd: over de hele wereld is dit drankje populair. Nederlanders drinken gemiddeld zelfs vier koppen koffie per dag! Door deze populariteit wordt de druk op koffieboeren en hun leefomgeving steeds groter.

    De koffieplant groeit voornamelijk in Latijns-Amerika, Afrika en Azië en het effect van de koffieteelt op het milieu en de omgeving van de plantages is erg verschillend. In het slechtste geval leidt de teelt tot ontbossing, watervervuiling, het wegspoelen van de bodem (erosie), en vervuiling door overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Tijd voor een alternatief, dacht een Nederlandse ‘koffie’-maker.

    RVDT afl2 boonloze koffieEen havercappu chicorei? Sosha Duysker test 'm alvast in Restaurant van de toekomst

    Van oorlogsingrediënt tot toekomstmuziek
    In de Tweede Wereldoorlog werd er al noodgedwongen een bakkie pleur van surrogaatkoffie gedronken. Er was een tekort aan koffiebonen, dus gebruikte men maar chicorei. Uhh? Deze plant, verwant aan de witlof, had een bittere smaak die deed denken aan koffie. Alleen miste er cafeïne.

    De Nederlandse koffiemaker David Klingen maakt nu koffie van niet-tropische ingrediënten, maar mét cafeïne en dezelfde geur en smaak als koffie. Wat er dan precies ingaat? Denk maar aan lupinebonen, gerst, rogge, kikkererwten en zwarte bes. Allemaal lokaal verkregen. En de cafeïne? Die wordt in het lab toegevoegd. Een bakkie troost waar je U tegen zegt.

    Haverchoco, roggekoffie
    En ook de eerste cacaovrije chocola is een feit. Zie je het blokje, dan valt je niets speciaals op. Maar deze chocola bestaat uit gefermenteerde haver, en is vegan én vrij van kinderarbeid. Bij de productie ervan komt er maar liefst 90 procent minder CO2 vrij, wat het een lekker futureproof reepje maakt.

    RVDT tiramisu boonloze koffie

    Het ziet eruit als tiramisu, ruikt als tiramisu, maar smaakt 't ook als tiramisu?

    Tiramisu van de toekomst
    Benieuwd hoe er tiramisu wordt gemaakt met boonvrije koffie en cacaoloze chocolade? Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.

    • 21-09
    • Restaurant van de toekomst
    • Koken/eten
    • Deel
    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord