Lasagne van gebakken lucht? In de toekomst kan het echt
- Artikel
- 20 sep 2023
- 5 minuten leestijd
Hoe toekomstbestendig is je spag bolo en esma? Check hoe ze in Restaurant van de toekomst letterlijk pasta van lucht maken en leer hoe je Sosha Duyskers lasagne van de toekomst serveert.
Gebakken lucht
In de lucht om je heen leven gigantisch veel kleine organismen. Zó klein, dat je ze met het blote oog niet kan spotten. Microben worden ze ook wel genoemd. En sommige microben veranderen koolstofdioxide in eten. Ja, je hoort het goed! CO2 kan veranderen in eten. Maar hoe?
CO2 is overal om ons heen. Mensen ademen het uit, en we kunnen er niet zonder. Maar het is ook een broeikasgas: het warmt de aarde op, omdat er zoveel van is. Top om er daarom dus eten mee te maken. Je kunt er veel mensen mee voeden!
Sosha Duysker proeft ravioli, gemaakt van gebakken lucht
Een Fins gerechtje
De microbe bestaat waarschijnlijk al langer dan alle planten en dieren die we eten. Toch is er nog nooit eten mee geteeld – tot nu. In een geheim lab in Finland zetten ze de microbe om in een proteïnevloeistof. Deze drogen ze tot een geel poeder. Meng je dat vervolgens met water, dan is het een prima vervanger voor ei in een pastadeeg. En wat dacht je van microbe-ijs? Ook dat is een mogelijkheid.
Helaas is het product in Nederland nog niet legaal om te eten. Maar wie weet eet jij in de toekomst een microbe pasta carbonara?
Niet alleen de pasta, maar ook de vulling van de ravioli bestaat uit de proteïne van het lab
De vega lasagne van Sosha Duysker
Heb je nu al zin in een bordje Italiaans comfort food van de toekomst? Dan is de lasagne van presentator Sosha Duysker een goede keus.
Sosha: ‘Deze lasagne maak ik heel vaak. Ik heb ontdekt dat lasagne écht niet met vlees hoeft te worden bereid, want je proeft het verschil gewoon bijna niet. Zeker niet de dag erna, wanneer de smaken er goed zijn ingetrokken en de lasagne nóg lekkerder is. Je vervangt het gehakt simpelweg door vegetarisch rulgehakt of champignons. Mijn geheime ingrediënt (die nu dus niet geheim meer is), is een flinke scheut goede rode wijn in plaats van melk. Enjoy!’
'Mijn geheime ingrediënt is een flinke scheut goede rode wijn in plaats van melk'Sosha Duysker
voor 4 personen:
- Verse lasagnebladen (regulier of van linzen voor extra groenten)
- 2 uien
- 2 stengels bleekselderij
- 250g winterpeen
- 4 tenen knoflook
- 2 el tomatenpuree
- 800 ml tomatenpassata
- 400g vegetarisch gehakt of kleingesneden champignons
- Scheut rode wijn
- 2 laurierbladeren
- 1 tl suiker
- Verse basilicum
- 50gr (plantaardige) boter
- 50gr bloem
- 500ml (plantaardige) melk
- Snuf nootmuskaat
- 1 bol mozzarella of plantaardige rasp
- Olijfolie
2. Snijd de knoflook klein en voeg deze toe aan de pan. Roer 1 minuut door en voeg dan ook het vegetarisch gehakt of de kleingesneden champignons toe. Bak weer een aantal minuten, totdat het gehakt of de paddestoelen zijn gebruind.
3. Voeg de tomatenpuree toe en bak het 1 minuut lang. Blus af met de rode wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg dan de tomatenpassata, de laurierbladeren en de suiker toe. Vul de fles tomatenpassata voor de helft met water en voeg ook dat toe aan de pan. Laat het geheel zo'n 30 minuten sudderen op laag vuur voor de beste smaak. Breng op smaak met zout en peper, voeg een handvol verse basilicumblaadjes toe en zet het vuur uit. Verwijder de laurierblaadjes.
4. Verwarm de oven op 200 graden. Terwijl de tomatensaus op het vuur staat, smelt je in een kookpan met dikke bodem de boter. Verhit in een andere kookpan de melk. Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer je dit door. Laat het even garen, totdat het mengsel lichtbruin ziet. Voeg dan lepel voor lepel de warme melk toe en roer de saus telkens door voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Als alle melk in de bechamelsaus zit, voeg je de nootmuskaat toe en breng je het op smaak met peper en zout. Zet dan het vuur uit.
5. Tijd om de lasagne te maken. Pak een diepe ovenschaal en lepel hier een beetje van de tomatensaus in. Leg de lasagnevellen erbovenop en dan een beetje bechamelsaus. Doe dit totdat je drie lagen lasagnebladen hebt gestapeld. Eindig met de mozzarella of plantaardige rasp bovenop en zet de lasagne ongeveer 30 minuten in de oven.
Wil je de aflevering van Restaurant van de toekomst kijken? Dat kan! Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start.
Meer recepten?
Iedere week delen we een nieuw futureproof recept. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.