• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Alle sushi freaks opgelet: hier komt wasabi en sojasaus binnenkort vandaan
    Terug naar Best Bites

    Zo maak je de nasi goreng van de toekomst

    Kweekvlees proeven? In Singapore kan het
    • 1:16

    Kweekvlees proeven? In Singapore kan het

    Gaan we in de toekomst vegan spiegelei en kweekvlees eten?

    • Artikel
    • 14 sep 2023

    Nederlanders zijn gék op hun stukje kip en gebakken eitje. Maar kan dat nog wel in de toekomst? Dat vraagt Nick Toet zich in Restaurant van de toekomst af.

    Zo maak je de nasi goreng van de toekomst

    • Artikel
    • 14 sep 2023

    In Restaurant van de toekomst test chef Agus Hermawan twee toekomstbestendige gerechten nasi goreng en geeft daar zijn ongezouten mening over. Maar hoe je zijn eigen futureproof nasi goreng maakt? ...

    • Artikel
    • 14 sep 2023
    • 4 minuten leestijd

    In Restaurant van de toekomst test chef Agus Hermawan twee toekomstbestendige gerechten nasi goreng en geeft daar zijn ongezouten mening over. Maar hoe je zijn eigen futureproof nasi goreng maakt? Dat deelt Hermawan hier.

    Restaurant van de toekomst nasi goreng

    Het bordje rijst van de toekomst met fonio?
    Rijst verbouwen kost héél erg veel water. En dat terwijl we binnenkort met 10 miljard mensen op deze planeet wonen! Om water te besparen, is het slim om te kijken naar rijstvervangers. Zo heb je fonio: een oeroud graan dat in Afrika wordt verbouwd. Wait, what? Ja, in Afrika. Het kan namelijk heel goed groeien met weinig water én het gaat woestijnvorming tegen. Tot nu toe is het alleen nog te verkrijgen in speciaalzaken, omdat de kleine korrels pellen een flink tijdrovend klusje is. Maar daarvoor zijn inmiddels al machines gebouwd. Dus misschien eet jij binnenkort wel een bordje fonio goreng?

    Hoezo nasi van de toekomst?
    Chef Agus Hermawan is door de Indonesische minster van Toerisme verkozen tot ambassadeur voor de Indonesische Keuken in Nederland. Met recht een autoriteit op het gebied van nasi goreng, dus. In Restaurant van de toekomst bepaalt hij welk futureproof bordje nasi goreng het lekkerst is. Maar hoe maakt hij zelf het liefst nasi goreng? En wat maakt het tot een toekomstbestendig recept?

    GastrobarLaren-NinaSlagmolen03maart2023 -75
    © Nina Slagmolen


    Als ontbijt
    Chef Hermawan gebruikt de gekookte rijst die hij overheeft voor nasi goreng. Handig én een goede manier om je restjes op te koken. Hij vertelt: 'Nasi goreng wordt in Indonesië gemaakt van de rijst van de vorige dag en wordt eigenlijk alleen als ontbijt gegeten. Het kunt het combineren met van alles, zoals groenten, kip en garnalen. Onderstaand recept is een basisrecept uit de streek West-Java.' 

    Heb je groenten over in de koelkast? Dan zijn ze perfect om hierin te verwerken. Enne: heb je toevallig bulgur of couscous over? Ook dat is lekker met de boemboe. 

    Nasi goreng wordt gemaakt met de rijst van de vorige dag
    Chef Agus Hermawan


    Ingrediënten
    Boemboe nasi goreng:

    • 2 uien, fijngesneden 
    • 4 el sambal oelek
    • 1 teen knoflook, fijngesneden 
    • 3 eieren
    • 1 el trassie
    • 1 kg gekookte rijst (of fonio)
    • 100 ml zonnebloemolie
    • Optioneel: 1 el ketjap manis

    Atjar:

    • 1 komkommer
    • ½ rode of roze ui, of 1 sjalotje
    • 1 punta paprika
    • 1 el suiker
    • 2 el natuurazijn
    • Snufje zout

    Bereiding

    Nasi:

    1. Bak de uien en knoflook zachtjes in alle olie, totdat ze glazig zien. 
    2. Breek de eieren boven de pan en bak ze al roerend mee.
    3. Voeg de sambal oelek en de trassie toe. Daarna de rijst toevoegen en goed doorroeren. Op smaak brengen met zout en peper.
    4. Optioneel: Als je van zoet houdt, voeg je nog 1 el ketjap manis aan de nasi goreng toe.

    Tip: Voor een completere maaltijd, voeg je samen met de rijst ook kleingesneden groente toe. Denk maar aan kool en lente-ui. Kijk hierbij vooral wat er in het seizoen is voor een goedkoop en toekomstbestendig maaltje.

    Atjar:

    1. Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Halveer vervolgens de lege helften komkommer en snijd deze in blokjes van 1cm. 
    2. Maak de paprika schoon en snijd deze in dunne reepjes.
    3. Snijd de ui in dunne ringen. Meng de groente met suiker, zout en azijn. Laat het minstens een half uur intrekken in de ijskast voordat je het serveert.
    Tip: Voor een pittige versie gebruik je in de atjar rode peper zonder zaadjes in plaats van paprika. Houd je van nog pittiger? Voeg dan rawitpeper toe.
    NinaSlagmolen02februari2023 -18
    © Nina Slagmolen

    Restaurant van de toekomst kijken
    Wil je de aflevering van Restaurant van de toekomst kijken? Dat kan! Restaurant van de toekomst is vanaf donderdag 14 september om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start.

    Meer recepten?

    Iedere week delen we een nieuw futureproof recept. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.

    • 14-09
    • Restaurant van de toekomst
    • Koken/eten
    • Deel
    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord