Zo maak je de nasi goreng van de toekomst
- Artikel
- 14 sep 2023
- 4 minuten leestijd
In Restaurant van de toekomst test chef Agus Hermawan twee toekomstbestendige gerechten nasi goreng en geeft daar zijn ongezouten mening over. Maar hoe je zijn eigen futureproof nasi goreng maakt? Dat deelt Hermawan hier.
Het bordje rijst van de toekomst met fonio?
Rijst verbouwen kost héél erg veel water. En dat terwijl we binnenkort met 10 miljard mensen op deze planeet wonen! Om water te besparen, is het slim om te kijken naar rijstvervangers. Zo heb je fonio: een oeroud graan dat in Afrika wordt verbouwd. Wait, what? Ja, in Afrika. Het kan namelijk heel goed groeien met weinig water én het gaat woestijnvorming tegen. Tot nu toe is het alleen nog te verkrijgen in speciaalzaken, omdat de kleine korrels pellen een flink tijdrovend klusje is. Maar daarvoor zijn inmiddels al machines gebouwd. Dus misschien eet jij binnenkort wel een bordje fonio goreng?
Hoezo nasi van de toekomst?
Chef Agus Hermawan is door de Indonesische minster van Toerisme verkozen tot ambassadeur voor de Indonesische Keuken in Nederland. Met recht een autoriteit op het gebied van nasi goreng, dus. In Restaurant van de toekomst bepaalt hij welk futureproof bordje nasi goreng het lekkerst is. Maar hoe maakt hij zelf het liefst nasi goreng? En wat maakt het tot een toekomstbestendig recept?
Als ontbijt
Chef Hermawan gebruikt de gekookte rijst die hij overheeft voor nasi goreng. Handig én een goede manier om je restjes op te koken. Hij vertelt: 'Nasi goreng wordt in Indonesië gemaakt van de rijst van de vorige dag en wordt eigenlijk alleen als ontbijt gegeten. Het kunt het combineren met van alles, zoals groenten, kip en garnalen. Onderstaand recept is een basisrecept uit de streek West-Java.'
Heb je groenten over in de koelkast? Dan zijn ze perfect om hierin te verwerken. Enne: heb je toevallig bulgur of couscous over? Ook dat is lekker met de boemboe.
Nasi goreng wordt gemaakt met de rijst van de vorige dagChef Agus Hermawan
Ingrediënten
Boemboe nasi goreng:
- 2 uien, fijngesneden
- 4 el sambal oelek
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 3 eieren
- 1 el trassie
- 1 kg gekookte rijst (of fonio)
- 100 ml zonnebloemolie
- Optioneel: 1 el ketjap manis
Atjar:
- 1 komkommer
- ½ rode of roze ui, of 1 sjalotje
- 1 punta paprika
- 1 el suiker
- 2 el natuurazijn
- Snufje zout
Bereiding
Nasi:
- Bak de uien en knoflook zachtjes in alle olie, totdat ze glazig zien.
- Breek de eieren boven de pan en bak ze al roerend mee.
- Voeg de sambal oelek en de trassie toe. Daarna de rijst toevoegen en goed doorroeren. Op smaak brengen met zout en peper.
- Optioneel: Als je van zoet houdt, voeg je nog 1 el ketjap manis aan de nasi goreng toe.
Tip: Voor een completere maaltijd, voeg je samen met de rijst ook kleingesneden groente toe. Denk maar aan kool en lente-ui. Kijk hierbij vooral wat er in het seizoen is voor een goedkoop en toekomstbestendig maaltje.
Atjar:
-
Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Halveer vervolgens de lege helften komkommer en snijd deze in blokjes van 1cm.
- Maak de paprika schoon en snijd deze in dunne reepjes.
- Snijd de ui in dunne ringen. Meng de groente met suiker, zout en azijn. Laat het minstens een half uur intrekken in de ijskast voordat je het serveert.
Restaurant van de toekomst kijken
Meer recepten?
Iedere week delen we een nieuw futureproof recept. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.