Gaan we in de toekomst vegan spiegelei en kweekvlees eten?
- Artikel
- 14 sep 2023
- 3 minuten leestijd
Nederlanders zijn gék op hun stukje kip en gebakken eitje. Maar kan dat nog wel in de toekomst? Dat vraagt Nick Toet zich in Restaurant van de toekomst af.
Sateetje voor miljarden mensen?
Nasi goreng is een van de meest gegeten rijstgerechten in Nederland. En wat gaat daar standaard bij? Saté van waarschijnlijk kip, en een lekker spiegeleitje. Maar binnenkort zijn we met tien miljard mensen op de aarde, dus zullen we keuzes moeten maken in wat we eten. En wat is meer futureproof? Nooit meer ei eten of nooit meer een stukje vlees?
Een stukje kweekkip voor de liefhebber
Kweekvlees: het is in Nederland bedacht, en misschien wordt het wel hét product van de toekomst. De Nederlander Willem van Eelen kwam al in de jaren vijftig met dit idee. Het vlees wordt gemaakt van dierlijke cellen, maar dan zonder dat er een dier het loodje voor hoeft te leggen. Het is dus wel echt ‘gewoon’ vlees, maar dan uit het lab. Beter voor het dier, en beter voor het milieu.
In 2013 bakte de Nederlandse wetenschapper Mark Post het eerste kweekvleeshamburgertje voor publiek. En sindsdien is het kweekvlees zó ver ontwikkeld, dat het in principe klaar is voor gebruik. Het enige probleem: het is in Nederland nog niet goedgekeurd door de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Sterker nog, alleen in Singapore mag je een stukje kweekvlees legaal naar binnen schuiven.
Presentator Anna Gimbrère gaat in Singapore op zoek naar kweekvlees
Een spiegelei, maar dan anders
Wil je een toekomstbestendig eitje eten? Dan is het lastig om hierin een keuze te maken. Ga je voor een blije kip? Dan heeft dat vaak juist negatieve gevolgen voor het milieu. En ga je voor een goedkoop eitje? Dan heeft de kip waarschijnlijk niet zo’n leuk leven achter de rug.
Maar de Britse foodblogger Jonathan Beaton laat zien hoe het ook anders kan: met een aantal ingrediënten uit de toko heeft hij een plantaardig spiegelei gemaakt. Hij zette zijn vrije tijd tijdens de pandemie om in een project om het lekkerste vegan eitje te maken. En verrek: na zo’n honderd pogingen lukte het hem.
Met een mengsel van sojaroom, tapiocameel, maïzena, plantaardige olie en water maakt hij het eiwit, die hij bakt in de pan. En het eigeel? Dat maakt Beaton van kikkererwten, miso, aquafaba (het vocht dat bij bonen uit blik zit), pinda-olie, mosterd, ketchup, kurkuma, paprika, en kala namak. Kala... wat? Indiaas zwart zout, oftewel kala namak, heeft een typisch zwavelachtige smaak die lijkt op ei. Meng de ingrediënten met elkaar en stoom het in een ronde mal, dan heb je een beauty van een eidooier. Die kan dan op het gebakken 'eiwit' en tadaaa: je vegan spiegelei is een feit.
Een plantaardig bordje vlees & ei
In de toekomst is het dus misschien wel mogelijk om zowel vlees als ei te blijven eten! Alleen dan net een tikkeltje anders... Zou jij het proberen?
Meer weten?
Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start.Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.