Julia (22) kreeg gonorroe: ‘Opeens zaten er drie GGD-medewerkers in mijn vagina te kijken’
- Artikel
- 19 sep 2023
- 7 minuten leestijd
Het aantal gevallen gonorroe stijgt en condoomgebruik is uit de mode onder jongeren. Deze vier jongeren raakten besmet met de soa en vertelden hun horrorverhalen. “Naïef van me dat ik niet wist dat je ook van pijpen een soa kunt krijgen.”
Alarm: we zijn inmiddels over de helft van 2023 en de GGD stelde onlangs al 6.655 gonorroe-diagnoses onder jongeren vast. Dat is een flinke stijging: in heel 2022 waren dat er 'maar' 10.600. Voorheen kwam gonorroe vooral voor bij mannen die seksueel contact hebben met mannen. Nu is er een opvallende stijging te zien onder heteroseksuele jongeren.
Fleur Verhoeven, sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid van GGD Hart voor Brabant, komt met tips en feiten. Wat kunnen we doen om het tij te keren?
Marnix, 24 jaar: ‘De geur was zurig, alsof ik in een dixi-toilet vol poep en plas sta’
“Je bent jong en je wilt wat, dus ik had een seksbuddy. Op een dag kreeg ik ineens klachten. De hele dag door voelde het alsof ik onmiddellijk op de wc moest zitten. Poepen deed pijn en de geur was zurig, alsof je in een dixi-toilet vol poep, plas en andere viezigheid staat. Ik had vreselijke jeuk en schraalheid. Uit pure wanhoop smeerde ik zinkzalf. Ik moest iets. De pijn bleef aanhouden. Uiteindelijk kwam de testuitslag binnen. Ja hoor: gonorroe.”
“Voor de injectie in mijn bil moest ik naar de huisarts; dat was allesbehalve een pretje. Het ov staakte waardoor ik moest lopen. Haast dat ik had. Met bloed tussen mijn billen kwam ik aan. Na een week waren mijn klachten weg. Aan een condoom begin ik niet. Dan moet ‘ie om en af. Dat haalt voor mij de hele vibe eraf.”
GGD-verpleegkundige Fleur Verhoeven adviseert: “Als je klachten hebt, blijf er dan vanaf. Reinig je penis of vagina zoals je dat normaal doet. Ga niet overmatig douchen, gebruik liever geen zeep en draag schoon ondergoed.”
Annie*, 22 jaar: ‘Deze hele shitshow is een enorme wake-upcall’
“Na het uitgaan ging ik mee naar het huis van een jongen die ik semi-kende. Ik was ongesteld en had geen behoefte aan seks. Wel pijpte ik hem kort. Met zijn penis leek niks mis. Hij kwam alleen niet klaar.”
“In de tussentijd zaten mijn ex Rho* [zie beneden] en ik nog in een flikflooifase mét seks. Op een terrasje tijdens het lunchen vertelde hij dat er pus uit zijn penis kwam. Ik durfde niet toe te geven dat ik een ander had gepijpt en had zelf ook helemaal geen klachten. Na de lunch sprak ik met een vriendin en besloot ik mijn ex te appen met de waarheid. Hij was superboos, en terecht. De guy van het pijpen kreeg uiteindelijk een negatieve uitslag. Ik: gonorroe. Mijn ex: gonorroe. Dat verklaarde zijn puspenis en achteraf het lange doorbloeden na mijn ongesteldheid.”
“Een paar dagen later belde de huisarts dat ik ook chlamydia had, he-le-maal kut. En dat van twee minuten pijpen. Het was naïef van me dat ik niet wist dat je ook van pijpen soa’s kunt krijgen. Deze hele shitshow is een enorme wake-upcall. Maar pijpen met condoom is ook weer zoiets.”
GGD-verpleegkundige Fleur Verhoeven adviseert: “Bij pijpen of beffen zonder condoom of beflapje kun je wel degelijk een soa oplopen, ook al is de kans kleiner dan bij vaginaal of anaal contact. Van een soa in je keel merk je meestal weinig. Dat kan vervelende gevolgen hebben, zoals verminderde vruchtbaarheid.”
Rho*, 27 jaar: ‘De hele dag door rook ik de geur en voelde ik mij vies’
“Op de ochtend van de lunch met Annie* [zie boven] werd ik wakker en ging ik masturberen. Ik pakte mijn lul vast en bij de eerste beweging kwam er iets uit. Geen voorvocht of sperma. Het rook heel muf, alsof iets zat te rotten in een kast. Het was pus, echt smerig. Na Annie’s appje [dat ze met iemand anders seks had gehad] hadden we geen contact omdat het voor mij een bittere pil was om te slikken. Beiden planden we een testafspraak in. Zij kreeg de uitslag eerder dan ik; het afwachten op mijn uitslag was letterlijk en figuurlijk rot. De hele dag door rook ik de geur en voelde ik mij vies. Ik had een branderig gevoel bij het plassen en telkens als ik in mijn penis kneep, kwam er weer groene, gelige pus uit. Na een spuit in mijn bil waren de klachten vrijwel direct over. Inmiddels is het vergeten en vergeven. Nu kunnen we erom lachen.”
GGD-verpleegkundige Fleur Verhoeven adviseert: “Het is belangrijk om twee weken na het laatste seksuele contact een test doet. Is het vandaag maandag en had je vrijdag contact, dan test je dus over twee weken op vrijdag. In deze periode kan de soa tot uiting komen in je lichaam. Heb je eerder klachten, trek dan direct aan de bel. Ben je later dan twee weken, geen probleem. Na die twee weken weet je honderd procent zeker dat je test betrouwbaar is.”
Julia, 22 jaar: ‘Opeens stonden er drie GGD-medewerkers in mijn vagina te kijken’
“In New York ben ik gevingerd door een jongen die ik ook aftrok. Eenmaal thuis kreeg ik erge, lage buikpijn; een combinatie van nodig moeten plassen en ongesteldheidskrampen. Mijn afscheiding rook vies. Het werd eerst waterig, later dikker en gelig van kleur. Ook verloor ik wat bloed. Bij de huisarts kreeg ik medicijnen voor een schimmelinfectie. De klachten verminderden en ik dacht er niet meer over na.”
“Toen ik begon te daten met mijn huidige vriend kwamen de klachten terug. Ik verdrong het, maar plots kreeg ook hij klachten. Bij de GGD moest ik naast een chlamydia- en gonorroetest ook testen op hiv omdat ik in New York was geweest en daar seksueel contact had gehad. Voor mijn buikpijn namen ze nog een zwangerschaps- en ontstekingstest af. Ik voelde mij kwetsbaar. Ineens stonden er drie mensen in mijn vagina te kijken.”
“Het werd uiteindelijk zo’n lange dag bij de GGD. Het duurde en het duurde. Ik had op een gegeven moment zo’n trek en ging bijna van mijn stokje. Uiteindelijk kreeg ik met mijn broek omlaag en een banaan in mijn hand tegen het flauwvallen een prik in mijn kont. De meeste klachten verdwenen. De buikpijn bleef.”
“Na vier dagen belde de GGD omdat uit één van de testen bleek dat ik door de soa een ontsteking in mijn bekken had: het Pelvic Inflammatory Disease (PID). De dag erop kreeg ik 40 graden koorts en daarbovenop een keelontsteking. Mijn hele immuunsysteem was naar de knoppen. Ik was nog nooit zo ziek geweest.”
GGD-verpleegkundige Fleur Verhoeven adviseert: “Zorg er altijd voor dat je een condoom op zak hebt, ook als vrouw, vooral nu ook steeds meer vrouwen stoppen met anticonceptie. Zo is niet alleen het risico op een soa minder, maar ook die van onbedoelde zwangerschap. Je bent allebei bij het moment en je maakt samen bewust de keuze om onbeschermd contact te hebben, dus dan draag je ook allebei de verantwoordelijkheid. Gonorroe kan flinke gevolgen hebben voor je gezondheid, veilig vrijen maakt een enorm verschil voor nu en later.”
*Annie en Rho zijn fictieve namen, de echte namen zijn bekend bij de redactie