Waarom een plantaardig dieet ook goed is voor je hond
- Artikel
- 06 jan 2021
- 7 minuten leestijd
Je beste vrienden hóeven echt niet altijd vlees te eten. “Als je besluit om je hond vlees te geven, bepaal je dat een ander dier een slecht leven in de bio-industrie krijgt en gedood zal worden. Waarom tellen die dieren niet mee?”
Het lijkt een vanzelfsprekendheid: honden eten vlees. Maar Lisette Kreischer (kookboekauteur en medeoprichter van The Dutch Weed Burger) en Rick Scholtes (milieukundige en gedragstherapeut) tonen in hun boek DOG.EAT.PLANT. aan dat honden prima kunnen leven op een plantaardig dieet. Waarom dat een goed idee is? De ecologische pootafdruk van honden wordt kleiner én we verminderen dierenleed.
Honden zijn toch van nature vleeseters? Is het wel gezond om ze alleen plantaardig voedsel te geven?
Lisette: “Veel mensen vergelijken honden met wolven, die zouden veel vlees eten in het wild. Maar wolven verscheuren echt niet alleen maar andere dieren, ze eten ook plantaardig voedsel, afhankelijk van het gebied waar ze leven. Daarnaast zijn honden na zo’n 10.000 jaar met ons te hebben geleefd geëvolueerd; ze hebben in vergelijking met wolven meer enzymen waarmee ze koolhydraatrijk voedsel zoals planten kunnen verteren.”
Rick: “Het is vooral belangrijk dat honden de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Dat kan door vlees, planten of een combinatie daarvan te eten, net zoals mensen dat doen eigenlijk. Ze hebben dus niet bepaalde ingrediënten nodig, maar vooral bepaalde voedingsstoffen. Wij zeggen dus niet dat ze geen vlees kunnen eten, maar ze hoeven het niet te eten.”
Maar waarom zouden we de vleesconsumptie van honden verminderen? Ze zijn met kleinere aantallen dan mensen, dus hun milieu-impact is ook kleiner. Zouden we onze pijlen niet op andere dingen moeten richten?
Rick: “Er leven ongeveer anderhalf miljoen honden in Nederland. Gemiddeld bestaat hun dieet voor ongeveer een derde uit dierlijke ingrediënten. Dat is bij mensen veel minder. In ons boek laten wij met berekeningen zien dat een middelgrote hond van vijftien kilo net iets meer vlees per jaar eet dan een gemiddelde Nederlander. Omdat een groter deel van hun menu bestaat uit vlees, is de ecologische pootafdruk van een hond makkelijker te verkleinen.”
Lisette: “Dit gaat alleen over Nederland. Wereldwijd zijn er miljoenen honden, die samen een aanzienlijke bijdrage leveren aan vleesconsumptie. We denken dat wij en onze honden afhankelijk zijn van vlees, terwijl dat dus niet per se zo is. Door plantaardig te eten kunnen we dierenleed verkleinen en minder bijdragen aan het milieuvraagstuk. En het is dus ook nog gezond voor ze, dus waarom zouden we het niet willen?”
Is hondenvoeding niet juist duurzaam omdat er restafval in wordt verwerkt dat anders weggegooid zou worden?
Rick: “Er zijn inderdaad delen van dieren die we niet geschikt achten voor de mens, al eten wij ook ongedefinieerd vlees waar we producten als frikandellen van maken. De keuze om van restafval hondenvoeding of mensenvoeding te maken is afhankelijk van de vraag. Op dit moment zijn er steeds meer honden die vlees voorgeschoteld krijgen, maar er zijn onvoldoende bijproducten van dieren om aan deze vraag te kunnen voldoen. Daarom worden er extra dieren gedood om genoeg hondenvoer te maken."
"Daarnaast zijn alle dieren wat ons betreft gelijkwaardig. Als je besluit om je hond vlees te geven, bepaal je dat een ander dier een slecht leven in de bio-industrie krijgt en gedood zal worden. Waarom tellen die dieren niet mee? Onze honden wensen we zo veel mogelijk geluk en zo min mogelijk pijn toe, maar over het algemeen hebben mensen minder oog voor dieren in de bio-industrie die een slecht leven leiden – zeker vergeleken met onze honden.”
We willen weliswaar graag het beste voor onze honden, maar het zijn ook wezens met eigen gedachten en gevoelens. Moeten wij wel zulke grote beslissingen voor hen nemen wat betreft hun dieet?
Rick: “We nemen eigenlijk continu beslissingen voor onze huisdieren, bijvoorbeeld hoe laat ze gaan wandelen, wanneer ze naar de dierenarts moeten, welke vaccins ze krijgen en of ze worden gesteriliseerd of gecastreerd. Als het aankomt op eten vinden we het plots lastig om keuzes voor hen te maken, omdat we dan onze visies aan de hond zouden opleggen. Maar je besluit net zo goed dat de hond graag vlees wil eten.”
Hoe kunnen we dan de beste beslissingen voor hen nemen?
Lisette: “We kunnen goed luisteren naar het dier door bijvoorbeeld te observeren welke wandeling de hond fijn vindt of wat hij of zij lekker vindt. Sommige lusten graag kikkererwten, andere totaal niet, die laten het liggen in hun bak. We kunnen dus de tijd nemen om honden echt als individuen te zien en ze te leren kennen.”
Dus ze zouden kikkererwten kunnen eten. Waar kan een goede plantaardige maaltijd voor een hond nog meer uit bestaan?
Rick: “Je kunt uitgaan van dertig tot zestig procent eiwitten, dertig tot zestig procent koolhydraten en tien tot dertig procent groenten en fruit. Verder kun je supplementen toevoegen zodat het voer compleet wordt met de benodigde mineralen en vitamines.”
Lisette: “Qua ingrediënten kun je denken aan veel dingen die wij ook eten: peulvruchten, granen en groenten zoals wortel, pompoen en broccoli.”
Dat klinkt alsof je ook je eigen maaltijd aan hen zou kunnen voorschotelen.
Lisette: “Het zou kunnen – vroeger at een hond gewoon met de pot mee. Maar honden hebben behoefte aan net iets andere aminozuren en ze eten bijvoorbeeld minder zout. Daarom hebben wij de recepten uit het boek opgeleukt met bijvoorbeeld umamibommen die voor hen smaakvol zijn: miso, zeewier of gerookt paprikapoeder. Andersom zou overigens best kunnen: het voer van je hond zelf eten. Al zou je dan misschien wat extra zout moeten toevoegen. Maar de linzenstoofpot uit het boek vind ik bijvoorbeeld echt lekker.”
Kost het veel tijd om plantaardig te koken voor je hond? Kun je ook verpakt veganistisch voedsel voor ze kopen?
Lisette: “Dat kan zeker. Er zijn kant-en-klare veganistische brokjes of natvoer te koop. We zeggen met dit boek absoluut niet dat iedereen zou moeten gaan koken, maar het kan wel als je die behoefte voelt. Je kunt dan ook bijvoorbeeld op zondag in een paar uurtjes tijd één grote pot maken voor een hele week aan maaltijden.”
Jullie hebben zelf ook honden. Hoe zijn hun persoonlijkheden en hoe gaan zij op een plantaardig dieet?
Lisette: “Ik woon al twaalf jaar samen met Mr. Pooh, die al die tijd plantaardig heeft gegeten. Hij vindt het vooral fijn om warm en geborgen op schoot te liggen, of in de zon of dicht bij de open haard. Wat betreft eten heeft hij duidelijke voorkeuren. Vooral als ik met seitanworstjes kom aanzetten kijkt hij me heel enthousiast aan.”
Rick: “Mijn ene hond Teddy ligt ook graag voor een houtkacheltje, maar is nog in de bloei van zijn leven. Hij rent veel over de hei en zwemt ook graag. Mijn andere hond Rani komt uit India en mist een pootje omdat ze daar is aangereden. Ondanks haar handicap en hoewel ze echt een couchpotato is, heeft ze met veel plezier behendigheidscursussen gevolgd. Op zondagen kook ik voor ze en dan staan ze net zo lang om me heen te springen tot het klaar is en ze ervan kunnen genieten.”