Deze fotograaf zet alles op alles om de kinderen van Syriëgangers terug naar Nederland te halen
- Precap
- 30 jan 2018
- 3 minuten leestijd
“Kinderen zijn weerloos en hebben nergens om gevraagd,” zegt Eddy van Wessel. Deze week in Brandpunt+: de zoektocht van een bevlogen oorlogsfotograaf, die het lot van jongens en meisjes niet naast zich neer kan leggen.
Het is glashelder voor VVD-Kamerlid Arno Rutte: kinderen van Syriëgangers zijn niet onze verantwoordelijkheid , zelfs als ze tussen de tentdoeken van het vluchtelingenkamp zijn geboren. “Als ouders Nederland hebben verlaten om zich aan te sluiten bij IS, hebben ze bewust gekozen als terrorist onze vrije democratische rechtstaat te bestrijden,” zegt hij stellig. “Als je ze hierheen haalt, komen die ouders er achteraan. Ik kies voor onze veiligheid.”
De coalitie is verdeeld. De VVD van Rutte en Rutte en het CDA zijn niet bereid te investeren in het terughalen van kalifaatkinderen. De ChristenUnie en D66 zijn milder, en willen de kinderen stuk voor stuk, als individu, beoordelen. “Ze zijn allemaal vol begrip en medeleven, maar vervolgens gebeurt er niks,” zegt Opa Klaas bij DWDD, wiens kleinkind in Syrië zit.
Daar slaat ondertussen het weer om, wordt het winter. En onder de bewoners van de Syrische kampen bevinden zich ook Nederlandse kinderen. Op de vlucht, maar nergens naar op weg.
Het zijn middeleeuwse omstandigheden in de kampen. Zonder dokter, zonder medicijnen, worden de meeste ziektes de kinderen fataal
Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel kan niet langer aan de zijlijn blijven staan. “Kinderen zijn weerloos en hebben nergens om gevraagd,” zegt hij. We moeten dan ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, vindt Eddy. Want zonder hulp komen de kinderen nooit terug in Nederland. “De overheid stelt dat ze naar een consulaat in Turkije moeten komen, maar dat is een utopie,” legt de fotograaf uit. “Dat kan niet, tussen de bombardementen.”
Dus reist Eddy zelf af naar Syrië, op zoek naar kinderen die alleen maar kunnen dromen van veiligheid – als ze überhaupt al weten wat het is. “Ik ben maar een persoon, zoveel kan ik niet betekenen, maar als ik een schakel kan zijn tussen hier en daar, is dat al iets.” Brandpunt+ ging met Eddy mee.
Samen met onze Tom Kleijn spreekt Eddy een familielid van een naar Syrië afgereisde moeder, die haar kinderen met zich meenam. Hij blijft graag anoniem. “We weten allemaal dat kinderen kwetsbaar zijn. Je kunt niet van een kind verwachten dat-ie weigert mee te gaan.” Het zijn middeleeuwse omstandigheden in de kampen, vertelt hij. Zonder dokter, zonder medicijnen, worden de meeste ziektes de kinderen fataal. Hij richt zich met in het interview tot de coalitiepartijen: “Denk alsjeblieft goed na over wat je nu zegt en wat je doet. Gaat het om deze specifieke situatie, om de kinderen, of is dit het signaal dat je wilt afgeven aan Nederland?”