Over deze maker
Roos van Tongerloo (1987) is geboren in Utrecht, verhuisd naar Amsterdam, en nu na tien jaar weer terug in Utrecht. Ze studeerde Televisie en Populaire Cultuur en Nieuwe Media Wetenschappen aan de UvA, werd MA in New Media, en plakte er een postdoc-journalistiek achteraan. Ze werd door haar docenten bij De Telegraaf neergezet, bleef een tijdje, werd daar weggeplukt door Vrij Nederland, bleef een tijdje, en liep opnieuw over; nu naar Brandpunt+. Het liefst schrijft ze over media, scifi en fantasy, geschiedenis, het bos, het weer en bordspellen.
Van deze maker
Red het fenomenale seksleven van de insecten
Bioloog Anne Sverdrup-Thygeson wil dat we geen lelijke dingen meer zeggen over insecten. Dat verdienen ze niet, want we hebben ze veel te hard nodig. En! Hun seksleven is waanzinnig. Roos, onder insecten ook wel bekend als ‘het matras van Europa’, doet verslag.
“Als ik de pijn kon stoppen door een been in te leveren, dan had ik dat meteen gedaan”
Onverklaarbare pijn maakt je gek. Joost van Wijk, een van de makers van onze reportage over SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) kan het weten: vijftien jaar had hij al-tijd pijn, en niemand kon hem vertellen waarom. Tot hij onder een scan lag: “Ik ben, denk ik, de enige persoon ter wereld die heel blij was met een tumor in mijn rug.”
Waarom slachtoffers vaak zo lang stil blijven over hun #MeToo-ervaring (Dus: #WhyIdidntreport)
We spraken klinisch psycholoog Iva Bicanic over wat #MeToo met slachtoffers doet en vroegen haar hoe het komt dat het soms jaren duurt voor zij hun verhaal doen. "De reacties van anderen, nadat slachtoffers van seksueel geweld of seksuele intimidatie hun verhaal vertellen, zijn eigenlijk nog schadelijker dan het misbruik zelf."
Dit is Rutger Bregman en hij weet en vindt veel over alles (álles)
De Correspondent (specialisme: vooruitgang) heeft een scherpe mening over de blockchain, het regeerakkoord, Links, Rechts, asielzoekers, empathie, racisme, de vleesindustrie, het bankwezen, het onderwijs, feminisme, Paaseiland, het basisinkomen, het basisinkomen, en het basisinkomen. "Weet je, ik heb hier vet lang voor getraind."
Eva Jinek, Hillary Clinton en de rol van geslacht in het Amerika en Nederland van 2018
Op internationale vrouwendag bevroeg Eva de 70-jarige Hillary, die er zelf niet in slaagde de eerste 'female president' van de Verenigde Staten te worden, maar vertrouwen houdt in de toekomst. “I plan to live long enough to see a woman win.”
Van gouden horloges naar kindermindfulness: hoe de nieuwe elite verschilt van zijn voorgangers
Heb jij vandaag een linnen tasje bij je, ja? Met daarop een logo van een goed doel, een duurzaam merk of een literaire quote? Gefeliciflapstaart, je hoort bij de nieuwe elite. En nee, dit gezelschap is niet toegankelijker dan zijn voorgangers.
De uitvinder van Virtual Reality wil dat je NU je sociale media-accounts verwijdert
Tech-hippie Jaron Lanier vond Virtual Reality uit in de jaren tachtig. In zijn boek 'Dawn of the new everything' beschrijft hij hoe hij Silicon Valley zag veranderen van een broedplaats voor creativiteit in een door winst gedreven zakenwereld, vol meedogenloze 'money men'. Delete al je sociale media-accounts, zegt hij. Nu! En zet een VR-bril op: die helpt je ontsnappen.
Twee van onze redacteuren in gesprek met Paula, lijsttrekker van de Amsterdamse SGP
Paula Schot stond o-ver-al in de krant. Het is dan ook niet niks: een jonge vrouw (!) als lijsttrekker van de SGP in Amsterdam. Zelf vindt ze het niet zo bijzonder. “Het gaat niet om mij, maar om wat ik wil bereiken. Dat heeft meer met karakter te maken dan met dat ik een vrouw ben.”
Deze filosoof vertrok bij Google om onze tijd te redden uit de handen van techreuzen
James Williams werkte tien jaar bij Google, toen ineens het kwartje viel: dit zaakje stinkt. Facebook, Twitter, en Google: ze slurpen met slimme trucs onze aandacht op en laten niets voor ons over. Nu leidt hij Time Well Spent, een beweging die onze kostbare minuten uit handen van de techreuzen in Silicon Valley wil redden.
Als we het klimaat willen behoeden, is dit onze reddingsboei
We moeten in de leer bij onze grootgrootgrootgrootouders. Halverwege de negentiende eeuw stond het klimaat namelijk veel dichter bij de mens. Zo maakten ‘gewone mensen’ zich toen even druk om kwesties als ontbossing, verstedelijking, en het droogpompen van moerassen als die verfoeide elite.
Deze fotograaf zet alles op alles om de kinderen van Syriëgangers terug naar Nederland te halen
“Kinderen zijn weerloos en hebben nergens om gevraagd,” zegt Eddy van Wessel. Deze week in Brandpunt+: de zoektocht van een bevlogen oorlogsfotograaf, die het lot van jongens en meisjes niet naast zich neer kan leggen.