Deze activist doet alles om dierenleed tegen te gaan
- Recap
- 29 jan 2018
- 4 minuten leestijd
We gingen een nacht op pad met 'vegan streaker' Peter Janssen voor een reportage. Hij hield zijn kleren aan, maar ontvoerde wel zeventig konijnen.
In een doolhof van konijnenkooien loopt een man in een wit pak, met een mondkapje op. Het is donker, het is stil, de camera beweegt mee met zijn lichte tred. Het beeld schudt een beetje als hij zijn vangst presenteert: een wit konijntje, dat met gemak past in zijn mensenhand. “Zo jong nog," fluistert de man. “We nemen haar mee.” Dan sluipt hij naar buiten, buit in z’n binnenzak.
"Dat was me de actie wel," zegt Peter Janssen. Het mondkapje mag af. Het team van Brandpunt+ wacht hem op bij het hek, aan de andere kant van het erf, op openbaar terrein. Want wat Janssen doet, mag niet: hij betreedt privéterrein, hij breekt in, hij steelt. In de wet staat dat het niet mag, weet-ie, maar die wet houdt geen rekening met de werkelijkheid: “Dieren zijn geen producten, dus je kunt ze ook niet stelen.” Bovendien: als hij ooit op heterdaad betrapt wordt, zal hij rustig op de politie wachten. Zoals het hoort. “We zijn een vreedzame organisatie,” zegt hij.
Die nacht ontvoert Janssen in zijn witte pak zeventig konijnen, van twee fokkers.
“Nou, ik noem ze terroristen,” zegt een van de twee fokkers in kwestie. De acties van dierenrechtenactivisten als Janssen bezorgen boeren een trauma, zegt Maarten Leseman, van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO). Het zal Janssen tofu wezen: “Het is een doodbloedende industrie. Als het gaat om zo veel (dieren)levens, hoeven we geen rekening te houden met een fokker. Bovendien: zij kunnen ons terroristen noemen, maar als je zo met dieren omgaat, ben jij degene die in de spiegel moet kijken,” vindt hij.
Je kunt ‘m kennen van televisie: als ‘vegan streaker’ verstoorde Janssen in 2008 het programma Mooi! Weer de Leeuw in een stringetje, op zijn blote borst de tekst ‘Stop dierenleed! Vlees eten is moord!’. In maart, dat jaar, eiste hij bij De rijdende rechter excuses van De Leeuw, die het stringetje en plein public kapot had getrokken. Excuses kreeg hij niet (Meester Frank Visser vond dat Janssen had moeten beseffen dat zo’n stringetje ‘mogelijk aantrekkingskracht op de betrokkene kon hebben’).
Tegenwoordig wil Janssen geen ‘streaker’ meer worden genoemd. Het was een ‘ludieke actie’, waarmee hij een aantal keer met succes een relletje ontlokte, maar dat ‘ludieke’ past niet bij de ernst van het dierenleed waartegen hij ten strijde trekt.
Nee, Janssen is fulltime actievoerder en bloedserieus. In België en Japan verstoort hij in wetsuit dolfijnenshows in waterparken - net zo lang tot al het publiek de zaal heeft verlaten. In Spanje en Colombia springt hij de arena in, tussen stier en matador. Vorige week sprong-ie mis, viel op zijn hoofd en brak zijn pols. Springt-ie raak, komt het gevaar uit een andere hoek: hij krijgt klappen, werd al eens gebeten, en in 2016 sloeg een boze menigte hem zelfs volledig aan gort.
Even vroeg-ie zich af of hij door moest gaan. “Als dit mijn einde wordt, is dat wel heftig, natuurlijk."
In Japan moest hij zelfs voor twintig dagen de cel in, nadat hij as usual een dolfijnenshow had verstoord. Weigerde hij zijn celstraf, wachtten hem honderd dagen dwangarbeid. In een potje lag gelukkig nog achtduizend euro (een miljoen yen!) klaar, waarmee de straf in een klap werd afgekocht.
“Ja, die boetes betalen donateurs," vertelt hij in de reportage. De donateurs van ‘Stichting Konijn in Nood’ zijn heel betrokken, en hebben een hoop over voor hun held: een huis, een auto, en een deel van hun inkomsten. Gelukkig maar, want wie fulltime actie voert heeft geen tijd om te werken. Hoe komt Janssen rond, dan? Heeft hij een uitkering? Klust hij bij, daar in Spanje? Verdient zijn vrouw (ook fulltime actievoerder)? Hij houdt zijn mond en haalt zijn schouders op. Het zijn niet de mensen, maar de dieren: die worden uitgebuit.
Niet lang na de uitzending hoort Janssen dat hij voor de rechter moet verschijnen. Een van de fokkers uit de Brandpunt+-aflevering klaagt hem aan. De ‘Vegan streaker’ ligt nog in een Colombiaans ziekenhuis, maar stelt zijn trouwe fans gerust: “Zo snel als mogelijk zal ik onder de nodige politiebegeleiding het land verlaten.” Strijdbaar verzet, noemt Janssen zijn roeping. “Zij hun arena, ik de mijne.”