‘Iedereen liet me vallen’: Eén gelekte intieme foto zette het leven van Mila (20) op z'n kop
- Artikel
- 29 feb 2024
- 7 minuten leestijd
Mila werd ‘exposed’ door haar ex toen hij een blote snapfoto van haar doorstuurde naar vrienden. Die actie bleef haar nog jaren achtervolgen: “Er blijft een stemmetje in mijn hoofd zitten dat zegt ‘als je het nooit had gestuurd, was dit allemaal nooit gebeurd'."
In 2023 ontving de Nederlandse hulplijn Helpwanted 2.896 meldingen van slachtoffers van online exposing; vaak jonge vrouwen van wie een of meerdere intieme foto’s of video’s rondgaan op het internet, zoals in whatsapp- en telegramgroepen. Beelden die soms gedeeld worden met het telefoonnummer of woonadres van het slachtoffer.
In vergelijking met 2022 steeg het aantal meldingen van exposing met 37 procent. Volgens recent onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland werd in het voorgaande jaar van één op de honderd jongeren tussen de 13 en 24 jaar intiem beeld verspreid zonder toestemming.
Inmiddels kan Mila (20) erover praten zonder overspoeld te raken door de angst en schaamte die jarenlang opspeelden als het over dit onderwerp ging: de naaktfoto die van haar rondging in het dorp waar ze opgroeide.
Als Mila 14 jaar is, krijgt ze verkering met een jongen uit de buurt. In een wilde bui stuurt het jonge koppel een naaktfoto naar elkaar via Snapchat. De maanden verstrijken, de relatie gaat uit, en aan de uitgewisselde snaps denkt Mila niet meer. Totdat haar ex haar er plotseling mee confronteert.
"Sommige mensen belden me alleen maar op zodat ze me voor ‘hoer’ of ‘slet’ konden uitschelden"
Hoe kwam je erachter dat er een foto van je was verspreid?
“Ik had soms nog contact met mijn ex, we zaten in dezelfde vriendengroep. Op een avond was ik met hem aan het snapchatten en toen begon hij ineens te dreigen: hij liet zien dat hij mijn naaktfoto had bewaard en zei dat hij hem zou doorsturen. Ik wilde het liefst door de grond zakken.”
“Het was eng om de situatie uit te leggen aan mijn ouders, maar dat heb ik wel meteen gedaan. Zij zijn toen naar het huis van mijn ex gegaan om te zeggen dat hij de foto moest verwijderen. Maar het was te laat, zei hij. De schade was al aangericht, hij had de foto met vrienden gedeeld. Waarom weet ik nog steeds niet, misschien dacht hij zich zo populair te maken.”
“Direct daarna kreeg ik appjes en telefoontjes van bekenden en onbekenden. Sommige mensen belden me alleen maar op zodat ze me voor ‘hoer’ of ‘slet’ konden uitschelden. Ik voelde me ontzettend verdrietig en alleen, ik schaamde me rot.”
Hoe heeft het je tijd op de middelbare school beïnvloed?
“Mijn ex en ik zaten gelukkig niet op dezelfde school, daardoor bereikte de foto de leerlingen op mijn eigen school niet. Daar was ik natuurlijk doodsbang voor, dat het op een dag ook bij hen terecht zou komen. Dus echt ontspannen was ik nooit.”
“Maar de grootste impact had het rondgaan van de foto op mijn vrije tijd, de momenten dat ik niet op school was. Na schooltijd durfde ik nergens heen te gaan, ik was altijd thuis. Een groep jongens die de foto had gezien bleef me jarenlang treiteren, ze kwamen zelfs naar ons huis om het te bekladden met boter, meel en eieren en door de brievenbus te pissen.”
“Het was daarom een extra grote opluchting toen ik mijn eindexamens had gehaald. Eindelijk kon ik naar een MBO-school in een andere plaats en iedereen uit het dorp achter me laten. Ik was echt toe aan een nieuwe start met mensen die me niet kenden.”
Mila (20)
Waren er vrienden of vriendinnen die je tijdens die moeilijke periode steunden?
“Niemand begreep echt hoe ik me voelde, welke impact het op me had. En doordat mijn ex en ik een vriendengroep deelden, bleef ik van mijn beste vriendinnen in die groep horen welke verschrikkelijke dingen hij over me zei. Dat trok ik niet, dus koos ik ervoor om uit de groep te stappen. Mijn vriendinnen bleven erin, je zou kunnen zeggen dat ze me lieten vallen en de kant van mijn ex kozen. Daarna had ik eigenlijk geen vrienden meer over.”
Dat lijkt me ontzettend eenzaam.
“Ja, dat vond ik misschien nog wel het ergste, dat ik me zo alleen voelde. Gelukkig kreeg ik in die periode wel veel steun van mijn moeder, mijn ouders hebben altijd achter me gestaan. En twee jaar geleden begon ik aan therapie. Ik had al langer last van een depressie en angstklachten, maar het duurde even tot doorhad dat die gelinkt waren aan die nare gebeurtenis. Door erover te praten realiseerde ik me hoe angstig en wantrouwig ik was geworden door het lekken van de foto, en dat ik me al die tijd schuldig voelde. Nog steeds heb ik moeite om me kwetsbaar op te stellen naar anderen en om mensen dichtbij te laten komen. Het is een traumatische periode geweest.”
Veel slachtoffers van exposing blijven jarenlang last houden van gevoelens van schuld en schaamte. Is het je gelukt om daarvan af te komen?
“Zangeres Meau deelde vorig jaar een oproep aan slachtoffers van exposing om hun verhaal te delen. Daar heb ik op gereageerd en toen ben ik met Meau in gesprek gegaan. In dat gesprek bleef ik zeggen dat ik het delen van die foto een domme keuze vond van mezelf, zij verbeterde me: niet ik maakte een domme keuze, maar de dader. Dat het niet míjn fout was, dat zie ik dus eigenlijk pas sinds kort in. En nog steeds moet ik het soms naar mezelf herhalen. Er blijft een stemmetje in mijn hoofd zitten dat zegt ‘als je het nooit had gestuurd, was dit allemaal nooit gebeurd'.”
Welke consequenties heeft de actie van je ex voor hem gehad?
“Geen, althans niet dat ik weet. Ik heb overwogen om aangifte te doen, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik de situatie niet erger wilde maken dan het al was.”
Voelt dat niet wrang, dat hij er zomaar mee wegkomt?
“Er was een tijd dat ik wilde dat hij aangepakt zou worden, maar inmiddels heb ik er vrede mee dat dit nooit is gebeurd. Hij was ook nog jong en ik hoop dat hij van zijn fouten heeft geleerd.”
“Vorig jaar kwam ik hem voor het eerst sinds lange tijd weer tegen op de kermis in ons dorp. Dat viel me zwaar, ik ben die avond eerder naar huis gegaan. Maar toen ik hem de tweede avond zag, maakte het me niet meer uit. Ik heb inmiddels fijne vriendinnen die me steunen en die waren bij me, dat hielp.”
Wat zou je jongeren willen meegeven die ook het slachtoffer worden van exposing?
“Je bent nooit alleen. Zo kan het misschien wel voelen, maar er is altijd ergens hulp beschikbaar. Het is heel belangrijk dat je erover praat, je verdient het om gehoord te worden en de hulp te krijgen die nodig is om te herstellen en je leven weer op te pakken. En onthoud: het is niet jouw schuld.”
Als jij of iemand die je kent slachtoffer is geworden van het ongewenst verspreiden van naaktfoto's, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van deze instanties voor professionele hulp en ondersteuning: Helpwanted.nl, Slachtofferhulp Nederland, MIND Korrelatie en Centrum Seksueel Geweld.