Recap Oscars 2024: de winnaars, de glamour, de Kenergy… check hier alle hoogtepunten
Oscars 2024
De Oscars zijn vannacht uitgereikt! Het was een avond vol pailletten, cringey grappen, een naakte John Cena, memorabele optredens, 'politieke' pleidooien, een prijs voor Hoyte van Hoytema én zeven Oscars voor Oppenheimer, waaronder voor Beste Film. Check hier alle highlights!
In een zaal vol Hollywoodsterren, glamoureuze outfits, nerveuse genomineerden, hun plus-ones en Messi (de it-hond uit de genomineerde film Anatomy of a Fall) werden filmprijzen uitgereikt in 23 categorieën. De sympathieke Jimmy Kimmel babbelde voor de vierde keer de awardshow aan elkaar met een hoog dad joke-gehalte. Maar ook wat pikantere grappen over bijvoorbeeld Barbie (‘leuk dat jullie klappen voor Greta maar jullie hebben niet op haar gestemd'), de megaflop Madame Webb (‘het is een avond vol groot talent en potentieel, maar ja net als Madam Webb, dus who knows') en een cringey grap over Robert Downey Jr.’s drugsverleden en iets over z’n piemel. Jimmy, wat doe je nu?
Voor het overhandigen van de beeldjes en waarderingswoordjes werd Kimmel bijgestaan door gasten als Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Bad Bunny, Zendaya en Barbenheimer concurrenten én The Fall Guy-collega's Emily Blunt en Ryan Gosling. Wat een lekkere chemie hebben die twee, we verheugen ons nu al op de film. Legende Al Pacino was er ook, maar die maakte van het Beste Film-moment een legendarische anti-climax. En er was nog veel meer, bekijk hieronder de hoogtepunten.
Hiep hoy: Hoyte van Hoytema!
Laten we beginnen met het Nederlandse tintje van de avond, namelijk de (terechte) winnaar van de Oscar voor Beste Cinematografie: Hoyte van Hoytema! Met een BAFTA en andere belangrijke prijzen op zak voor zijn geweldige camerawerk voor Oppenheimer, leek het een vanzelfsprekendheid dat Van Hoytema ook deze grote prijs zou scoren. Maar je weet het natuurlijk nooit. Niemand minder dan Zendaya sprak de verlossende woorden en overhandigde het gouden beeldje. Lucky Van Hoytema.
De grote winnaars
Met dertien nominaties was Oppenheimer de grootste kanshebber. En de film van Christopher Nolan won met zeven beeldjes de meeste Oscars van de avond, namelijk die voor: Beste Mannelijke Bijrol, Montage, Cinematografie, Soundtrack, Acteur, Regisseur en Beste Film. Met alle prijzen die de blockbuster eerder al won bij andere belangrijke uitreikingen zoals de Golden Globes, de Bafta’s en verschillende gildes, kwam dit niet als een verrassing. Poor Things, een van de andere grote favorieten, verzilverde vier van de elf nominaties. Emma Stone kreeg voor haar rol als Bella Baxter de Oscar voor Beste Actrice. Voor Killers of the Flower Moon van Martin Scorsese (10 nominaties) bleef de teller helaas op nul, belachelijk. En Barbie (genomineerd voor acht Oscars) won er eentje voor Beste Song van Billie Eilish en Finneas O'Connell. Voor de meest succesvolle en recordbrekende film van het jaar ook teleurstellend. By the way is de beste song toch echt I'm Just Ken, daarover verderop meer.
De optredens (met heel veel Kenergy)
Over die Best Songs gesproken: tijdens de show werden alle genomineerde liedjes live gezongen. En dus zagen we Billie Eilish en haar broer het Barbie-nummer What Was I Made For ingetogen en gevoelig opvoeren (traantjes in het publiek). Ook was er een indrukwekkend moment met de zangers en dansers van de Osage-gemeenschap met hun lied Wahzhazhe uit Killers of the Flower Moon (groot applaus). Maar absoluut hoogtepunt was het moment dat Ryan Gosling optrad met zijn geweldige Barbie-meezinger I’m Just Ken. De acteur ging all out in een roze pak en een podium gevuld met 65 Kens, producer Mark Ronson én Guns N Roses-gitarist Slash. Het publiek (en met name Barbie-regisseur Greta Gerwig) ging compleet uit z’n dak. En wij ook.
Verrassingen, mwah
Het was niet de Oscar show van de grote verrassingen, gratis pizza’s voor het publiek of spontane pakken slaag… Wél was er een hilarische verwijzing naar een pikant moment tijdens de Oscar-uitreiking van 1974 toen ineens een streaker het podium opkwam: worstelaar en acteur John Cena verscheen nu naakt (met alleen een enveloppe voor z’n zaakje) om de winnaar van Beste Kostuum bekend te maken. Ook leuk gevonden was de nieuwe aankondiging van de acteursprijzen: er verschenen telkens bekende collega-acteurs en winnaars op het podium met elk een persoonlijk woordje voor een genomineerde. Dat duurde soms wel lang en veel van dezelfde lovende woorden, maar laat het maar aan Nicoals Cage over om dat (bij het toespreken van The Holdovers-genomineerde Paul Giamatti) hilarisch over-the-top te doen. Ook een leuk moment (voor iedereen die zich films van vóór 2000 actief kan herinneren): Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito die samen schitterden in de jaren negentig-hit Twins en nu gezamenlijk op het podium winnaars bekendmaakten. En laten we Donald Trumps Truth Social-post aan het adres van Jimmy Kimmel niet vergeten, de ‘the worst Oscars host ever’. Kimmels antwoord: “Isn’t it past your jail time?”
De speeches en pleidooien
Geen Oscar-uitreiking zonder memorabele speeches, traditiegetrouw begeleid door een orkest met het oprot-liedje wanneer de spreektijd op is. Er waren dankwoorden vol humor, zoals die van Robert Downey Jr. die naast z’n vrouw ook z’n ‘terrible childhood’ bedankte én de advocaat die hem al 40 jaar bijstaat (en aardig druk was met de acteur en zijn intense drugsverleden). Maar er waren ook serieuze en emotionele speeches waarin filmmakers hun moment pakten voor menselijke pleidooien. Jonathan Glazer (de Joods-Britse regisseur en winnaar van Beste Internationale Film The Zone of Interest) refereerde aan de huidige oorlog in Gaza: “Right now we stand here as men who refute their jewishness and the holocaust being hijacked by an occupation which has lead to conflict for so many innocent people, whether the victims of October 7 in Israel or the ongoing attack in Gaza.” Cillian Murphy droeg z’n Oscar voor Beste Acteur in Oppenheimer op aan alle ‘peacemakers everywhere’. Mstyslav Chernov, regisseur van de winnende documentaire 20 Days in Mariupol (de eerste Oekraïense Oscar-winst ooit) sprak de indrukwekkende woorden uit dat hij zich vereerd voelde met de prijs, maar eigenlijk wenste dat hij deze film nooit had hoeven maken. En de In Memoriam (het momentje voor alle overleden acteurs en filmprofessionals) werd voorafgegaan door een clip uit de documentaire Navalny met de woorden: "The only thing necessary for the triumph of evil is for good people to do nothing.”
De Outfits: veel zilver, veel pailletten en staakt-het-vuren-speldjes
Laten we eerlijk zijn: we kijken de Oscars omdat we van films houden, benieuwd zijn wie er wint en wat de winnaars te zeggen hebben. Maar we kijken ook voor de oogverblindende outfits (zowel in positieve als minder positieve zin). De dresscode leek dit jaar ‘doe iets met zilver of met pailletten’, als je kijkt naar de jurken van Florence Pugh, Da’VINE Joy Randolph, Greta Gerwig, Emily Blunt, Zendaya, America Ferrera, Lupita Nyongo, Michelle Yeoh en Charlize Theron. Margot Robbie verruilde haar Barbie-outfits voor een stijlvolle zwarte Versace paillettenjurk. Wie wél in het roze kwam, was zangeres en actrice Ariane Grande in een gigantische snoepjesjurk die verwijst naar haar Wicked-personage Glinda. Een opvallend accessoire van de avond waren de staakt-het-vuren-speldjes die verschillende acteurs als Ramy Youssef, Mark Ruffalo, de acteurs uit Anatomy of a Fall en ook Billie Eilish, haar broer Finneas en Mark Ronson droegen. De speldjes stonden ook voor meer humanitaire hulp en het bevrijden van de gijzelaars.
Kortom
Er blijft uiteindelijk een hoop aan te merken op de Oscars en de manier waarop de nominaties en winnaars (appels en peren) tot stand komen. Maar het was al met al een vermakelijke uitreiking. Voor een show van bijna drie-en-een-half uur lang en 83 reclameblokken verveelde hij haast geen moment. Hij zal niet de geschiedenis ingaan als meest spannende of shockerende uitreiking: de winnaars waren wat dat betreft al zo goed als bekend en er waren geen enveloppen-gates of pakken slaag. Maar dit was wel als een van de betere edities van de afgelopen jaren, met een lekkere balans tussen het vieren van een mooi filmjaar (met Barbenheimer als perfecte impuls voor bioscoopbezoek), luchtigheid en rake woorden. Oh en met de verliezers (tenminste, een deel ervan) hoeven we geen medelijden te hebben hoor. De genomineerden voor de acteerprestaties en kanshebbers voor Beste Regisseur gaan misschien niet met een Oscar naar huis, maar wel met een goodiebag ter waarde van zo’n 125.000 dollars met cadeaus als luxe weekendje weg naar Saint Barth mét persoonlijke bediening en een wellnessretraite in een luxe kuuroord in Californië.
Foto's: ANP