LogoFonds

NPO Start Next voor documentairetalenten

De regeling  

De NPO heeft als doel om via dit ontwikkeltraject de toekomstige documentairemakers die klaar staan om een groot debuut te maken, vroegtijdig te verbinden en hen de kans te geven hun originele ideeën te presenteren en uit te werken. Hierbij ligt de nadruk op het creëren van originele en vernieuwende verhalen die de pluriformiteit van de samenleving weerspiegelen. Makers krijgen de mogelijkheid om samen met de omroep een coach te kiezen voor inhoudelijke begeleiding. Dit ontwikkelingstraject biedt de maker en omroep meer flexibiliteit en tijd om hun documentaireplan grondig te researchen en te ontwikkelen. 

Doel  

Het doel van dit ontwikkeltraject is om getalenteerde makers de ruimte te bieden om hun creatieve visie te verwezenlijken en een pitch te ontwikkelen voor NPO Start, gericht op de doelgroep van leeftijdscategorie 20-49 jaar. Dit traject moet de talenten een springplank bieden om een duurzame en impactvolle carrière na te streven bij de Nederlandse Publieke Omroep.   

De kern van dit traject is de ontwikkeling van documentaire pitches voor documentaireseries. Na deze intensieve en flexibele ontwikkelingsfase worden de makers aangemoedigd om hun plannen via de reguliere trajecten in te dienen, met als doel dat ten minste één van de ontwikkelde series daadwerkelijk in productie wordt genomen.

Criteria om in te dienen 

Het project is gericht op on demand docuseries voor NPO Start. Er wordt een selectie gemaakt van 4 makers met ervaring binnen het documentairegenre, met nadruk op diversiteit en nieuwe perspectieven. Omroepen moeten vanaf het begin betrokken bij het traject, vergelijkbaar met reguliere planontwikkelingen:

  • Makers die niet meer dan één serieproductie of feature documentaire hebben gerealiseerd. 
  • Projecten worden ingediend door een omroep, eventueel in samenwerking met een geaccrediteerde productiemaatschappij of producent. 
  • De aanvraag bevat een heldere motivatie van de maker en omroep. 
  • Makers met aantoonbare ervaring, waarvan minstens een productie voor een algemeen publiek heeft gedraaid. 
  • Makers dienen een two-pager in voor een serie voor NPO Start, inclusief de logline, onderzoeksvraag, synopsis en de regie/scenariovisie. 
  • Makers moeten zich committeren aan de duur van het traject en beschikbaar zijn. 
  • Een omroep mag maximaal twee aanvragen indienen. 

Omroepen dienen in de MediaModule een voorstel in. Het genreteam beoordeelt of het plan en de maker geschikt is om de doelgroep van NPO Start aan te spreken. De coördinator talent fictie en documentaire van het NPO-fonds is aanwezig als toehoorder. Bij een positieve beoordeling doorloopt het voorstel het reguliere intekenproces.  

Aan het eind van het traject dient een gedetailleerde pitch van de voorgestelde documentaireserie opgeleverd te worden. De volgende elementen komen terug in de pitch:

  • Premisse van de documentaireserie.
  • Een toelichting op de onderzoeksvraag, creatieve visie, doelgroep, en de unieke elementen die het project onderscheiden.
  • Motivatie en doelstellingen: De motivatie van de maker en de omroep voor dit specifieke project.

De precieze inhoud van het gewenste resultaat zal aan het begin van het traject worden gedeeld met de deelnemende makers en omroepen.  

Financiering en duur  

Er is een budget van € 25.000 beschikbaar, inclusief BTW en omroepbijdrage, voor de ontwikkeling een pitch en er kunnen maximaal 4 ontwikkelingsbijdragen worden toegekend. Het traject kan variëren van 3 tot 12 maanden, afhankelijk van de behoeften van de omroep en de maker. 

Bekijk ook
NPO Start Next - Fictie
NPO Talentserie
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid