LogoOver NPO

Factcheckmarathon helpt kiezers in het stemhokje

Pointer (KRO-NCRV)

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023 doet Pointer (KRO-NCRV), in samenwerking met het AD (incl. de regionale dagbladen) en Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) een negendaagse factcheckmarathon. Want hoe weet je of uitspraken en claims van politici over thema’s die belangrijk voor de kiezer zijn, altijd waar zijn?

In de factcheckmarathon worden opzienbarende claims die voorbijkomen gecontroleerd op feitelijkheid. Ook spitten de partners verkiezingsplannen door, op zoek naar des- en misinformatie, en factchecken ze live een verkiezingsdebat. Daarbij richten ze zich op de belangrijkste thema’s van de verkiezingscampagne: wonen, energie, het asielvraagstuk, vervoer en de stikstofproblematiek. Op de sites van de mediapartners delen de factcheckers hun resultaten, uiteraard ook wanneer een opmerkelijke claim wél waar blijkt te zijn. Op verkiezingsdag 15 maart wordt de marathon afgesloten met een factcheckdebat in Beeld & Geluid in Hilversum.

Debunken en prebunken

Ook in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november vindt een factcheckmarathon plaats. Naast het debunken van misinformatie start Pointer nu ook met prebunken vanuit de webserie Pointer Checkt. En Pointer maakt negen dagen lang een korte tv-uitzending waarin misinformatie wordt onthuld. Ook het radioprogramma Spraakmakers (KRO-NCRV) op NPO Radio 1 heeft dagelijks aandacht voor de onderzoeksresultaten.

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
KRO-NCRVEducatie
Webseries bewerkt voor Schooltv
Pointer Checkt en Stereotypisch (KRO-NCRV)
KRO-NCRVInnovatie
Desinformatie voor zijn met prebunken
Pointer (KRO-NCRV)
KRO-NCRVNieuws & Debat
Met pop-up redacties de regio in
Pointer (KRO-NCRV)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)