LogoOver NPO

Onderzoeken Pointer leiden regelmatig tot Kamervragen

Pointer (KRO-NCRV)
Een onderzoek naar de advertentie-inkoop voor junkfood en een onderzoek naar de beloften van energieleveranciers om CO2-uitstoot elders te compenseren. Zomaar twee voorbeelden van journalistiek onderzoek van het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV), dat regelmatig tot Kamervragen leidt.


Inkoop advertentieruimte ongezonde voeding

Zes jaar nadat overheid en industrie afspraken maakten om overgewicht en obesitas terug te dringen, stijgt het aantal ongezond dikke Nederlanders nog steeds. Ondertussen worden mensen bestookt met reclame voor ongezond voedsel. In die zes jaar is ter waarde van 4,2 miljard euro advertentieruimte ingekocht voor ongezonde voeding. Dat is zes tot zeven keer zoveel als reclame voor gezond voedsel, waar 640 miljoen aan uitgegeven werd. Unilever kocht de meeste advertentieruimte in, gevolgd door McDonalds. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) begin maart.

De uitkomsten van het onderzoek begin maart zijn voor Kamerlid Slagt-Tichelman (GroenLinks-PvdA) aanleiding voor in totaal een vijftal Kamervragen aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de miljarden euro’s aan junkfoodadvertenties in ons land.

Pointer adv junkfood.jpg

Beloften compensatie CO2-uitstoot

Energieleveranciers beweren dat ze jouw CO2-uitstoot elders compenseren, bijvoorbeeld door te investeren in zonne-energie, windmolens of het planten van bomen. Pointer (KRO-NCRV) dook in deze beloften en kwam erachter dat de realiteit minder rooskleurig is dan wordt voorgehouden. Reden voor SP om een vijftiental Kamervragen te stellen aan minister Jetten voor Klimaat en Energie. GroenLinks-PvdA stelde daarnaast Kamervragen aan de minister naar aanleiding van het onderzoek van Pointer.

Pointer onderzoek CO2.jpg

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
KRO-NCRVNieuws & Debat
Factcheckmarathon helpt kiezers in het stemhokje
Pointer (KRO-NCRV)
KRO-NCRVNieuws & Debat
Hoogheemraadschap sluit sloot af na onderzoek redactie
Pointer (KRO-NCRV)
KRO-NCRVNieuws & Debat
Met pop-up redacties de regio in
Pointer (KRO-NCRV)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)