LogoOver NPO

Wat betekent het om laaggeletterd te zijn?

Duidelijke Taal (HUMAN)

In 2023 zond HUMAN het programma Duidelijke Taal uit, waarin Loes Luca onderzoekt wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Hoe neem je de tram, hoe regel je de juiste zorg voor jezelf als je ziek bent, hoe ga je naar school en hoe houd je een baan vast? In Nederland kampen zeker tweeënhalf miljoen mensen met laaggeletterdheid. Maar bijna niemand heeft het erover, laat staan dat het gezien wordt: het is een onzichtbaar probleem.

Impactsessie met 160 deelnemers

In samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en de gemeente Rotterdam organiseerde HUMAN een impactsessie om dit onzichtbare probleem bespreekbaar te maken. Loes Luca en de hoofdpersonen gingen in gesprek met bestuurders, werkgevers en docenten. De 160 deelnemers (live en online) verlieten de sessie met een aantal lessen, zoals: Gebruik spreektaal, zorg dat de samenwerking tussen gemeenten en ministeries verbetert, en geef meer aandacht en geld aan volwassenenonderwijs.

Als gevolg van Duidelijke Taal registreerde Stichting Lezen en Schrijven meer aandacht voor bestaande initiatieven van partijen die werken aan de aanpak van laaggeletterdheid. Ook hun website en sociale media trokken aanzienlijk meer aandacht.

“Het is en was een actueel probleem. En met de armoede van nu zie ik het ook bij mijn leerlingen en hun ouders. Er moet echt aandacht aan besteed worden.” (vrouw, 43 jaar, Utrecht)

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
HUMANVerbinding & Samenleving
Afscheid van het leven in eigen hand
Karo wil goed dood (HUMAN)
HUMANInnovatie
Nieuwe registratievorm geeft inkijkje in behandelkamer
Therapie (HUMAN)
HUMAN
Documentaire zet aan tot verbetering hulp aan Jezidi-vrouwen
Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon (HUMAN)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)