LogoOver NPO

Documentaire zet aan tot verbetering hulp aan Jezidi-vrouwen

Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon (HUMAN)

Jezidi Vrouwen – Dochters van de Zon (HUMAN), van regisseur Reber Dosky, werd in augustus 2023 uitgezonden en ging in première op Movies That Matter, waar zes van de negen Jezidi vrouwen aanwezig waren. In de weken daarna reisden ze met de documentaire mee naar 17 steden in Nederland. De vertoningen waren vaak uitverkocht en trokken ruim 3.000 bezoekers, waarvan een deel na afloop in gesprek ging met de vrouwen. De première en tournee zorgden voor uitgebreide interviews en besprekingen in landelijke dagbladen (AD, NRC, Trouw, Volkskrant), lokale bladen en op internet. Nieuwsuur maakte een portret van de vrouwen.

Op 30 maart 2023 werd gesproken met de Vaste Commissie Buitenland van de Tweede Kamer en later op de dag werd er gepresenteerd voor de Belgische Senaat. In april waren er in Den Haag gesprekken met minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken en de Vaste Commissie Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer. Resultaat van deze ontmoetingen is de oprichting van een taskforce van hulporganisaties, beleidsmakers en experts, die concrete plannen ontwikkelen voor verbeterde opvang in de vluchtelingenkampen, traumabehandeling en scholing gericht op het verwerven van een hernieuwd toekomstperspectief van vluchtelingen.

Bij deze nog steeds lopende impactcampagne wordt samengewerkt met de Stichting Vluchteling, Vluchtelingen Werk Nederland, Amnesty International, het Koerdisch Instituut Brussel en DC4 Yazidi Rights. Coproducent is Diepte Scherpte.

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
EOVerbinding & SamenlevingEducatie
Serie kantelt mening opperrabbijn over Joodse Raad
De Joodse Raad (EO)
BNNVARANieuws & Debat
Beerput rond PFAS in Dordrecht gaat open
Zembla (BNNVARA)
MAXNieuws & Debat
MAX Ombudsman voorkomt onterechte terugvorderingen
Meldpunt (MAX)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)