
Terug in de tijd
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, en die staat dit jaar in het teken van ontdekkingen en uitvindingen. Hieronder een selectie programma's, artikelen en podcasts in het thema Eureka!
- Podcast30 min
Hoe raakten we zo verslingerd aan het gas uit Slochteren?
Om het heden te snappen, moet je eerst het verleden kennen. En daarom duiken Maya Theunissenen Robin Petersde archiefkasten in om op zoek te gaan naar de verhalen van ons land.
In de eerste aflevering van En de rest is geschiedenis duiken ze vol enthousiasme in de vondst van de gasbel in Slochteren. Want hoe konden we zo snel overschakelen naar gas? En hoe werden de inkomsten eigenlijk precies verdeeld?
- Programma40 min
Diederik Jekel herhaalt belangrijke experimenten uit onze wetenschappelijke geschiedenis
Nederland heeft een indrukwekkende geschiedenis van grote, baanbrekende wetenschappers. Sommigen zijn zelfs wereldberoemd en anderen zijn ten onrechte minder bekend bij het grote publiek.
Jekels Jacht gaat over de baanbrekende wetenschappers die de koers van de geschiedenis hebben veranderd. Experimenten die ons leven en onze wereld voorgoed hebben veranderd. Zonder deze wetenschappers geen onderzeeboten, navigatiesystemen, MRI-scanners of foto’s van baby’s in de baarmoeder.
- Collectie
Hoe veranderde Albert Einstein de wereld? En andere vragen en antwoorden
Van microscoop tot chipmachine en van Deltawerken tot cassette: innovatie is van alle tijden. Ontdek in deze NPO Kennis collectie meer over belangrijke uitvindingen en denkers door de eeuwen heen.
- Collectie
Andere Tijden: geslaagde en minder succesvolle uitvindingen en ontdekkingen
Van huishoudelijke gadgets tot de kunstnier en van het cd-schijfje tot de desastreuze uitvindingen van Thomas Midgley. In dit Andere Tijden dossier een verzameling afleveringen en artikelen uit het rijke archief over uitvindingen en ontdekkingen.
- Aflevering50 min
Pioniers en paupers tijdens de industriële revolutie
In de 19e eeuw beleeft Nederland de industriële revolutie. Het is een tijd van nieuwe uitvindingen en technische vooruitgang, maar ook van grote armoede en ellende.
Het verhaal van Nederland volgt een 19e-eeuws gezin dat naar de grote stad trekt, in de verwachting op een beter leven. Maar daar wordt het geconfronteerd met de harde werkelijkheid van uitbuiting en sociale ongelijkheid. Is er hoop op een betere toekomst en van wie valt die te verwachten?
- Aflevering25 min
Wetenschap en techniek in de jaren 20 en 30
De wereldberoemde en geniale Albert Einstein is hoofdgast in Welkom in de jaren 20 en 30 en vertelt over de nieuwe uitvindingen zoals de stofzuiger, de telefooncel, de quantum mechanica en de atoombom. Maar ook over het opkomend fascisme in Duitsland en hoe hij moest vluchten voor Hitler.
- Podcast2 uur
In Holland staat een... cocaïnefabriek?
Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. Het startschot klinkt vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
Met onder andere: de papiermolen in het Nederlands Openluchtmuseum, een kleine cultuurgeschiedenis van menstruatie en de legale Nederlandse Cocaïnefabriek in Amsterdam.
- Programma35 min
De broeders van Rossem reizen weer door de Nederlandse geschiedenis
Na het overlijden van zus Sis, gaan Maarten en Vincent van Rossem door als De broeders Van Rossem. Maarten en Vincent bezoeken elke week een stad of gebied in Nederland. Met een scherp oog voor de geschiedenis en de bijbehorende stedenbouwkundige ontwikkelingen redeneren zij via een stap in het heden moeiteloos door naar de toekomst.
- Programma30 min
Historische comedy voor jong en oud
De prehistorie duurde 2,5 miljoen jaar: vanaf de allereerste mensachtige, langs steentijd, ijstijd, bronstijd en ijzertijd tot de inval van de Romeinen.
In Welkom in de prehistorie wordt het op een hilarische manier samengevat in twee keer 25 minuten. Met Charles Darwin, ijsmummie Ötzi, het meisje van Yde oftewel ‘het veenlijk’ en Julius Caesar. Allemaal gespeeld door topacteurs.
- Collectie
Zin in een geschiedenisdocu?
Op 2Doc vind je alles geschiedenisdocumentaires op een rij.