
Maand van de Geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, en die staat dit jaar in het teken van rampen. Hieronder een selectie programma's, artikelen en podcasts over rampen.
- Programma35 min
De broeders van Rossem reizen weer door de Nederlandse geschiedenis
Na het overlijden van zus Sis, gaan Maarten en Vincent van Rossem door als De broeders Van Rossem. Maarten en Vincent bezoeken elke week een stad of gebied in Nederland. Met een scherp oog voor de geschiedenis en de bijbehorende stedenbouwkundige ontwikkelingen redeneren zij via een stap in het heden moeiteloos door naar de toekomst.
- Programma30 min
Historische comedy voor jong en oud
De prehistorie duurde 2,5 miljoen jaar: vanaf de allereerste mensachtige, langs steentijd, ijstijd, bronstijd en ijzertijd tot de inval van de Romeinen.
In Welkom in de prehistorie wordt het op een hilarische manier samengevat in twee keer 25 minuten. Met Charles Darwin, ijsmummie Ötzi, het meisje van Yde oftewel ‘het veenlijk’ en Julius Caesar. Allemaal gespeeld door topacteurs.
Hoeveel weet jij over rampen? Doe de quiz!
De Maand van de Geschiedenis staat in teken van rampen. Benieuwd hoeveel jij hierover weet? Test je kennis in 10 vragen in de rampenquiz.
- Collectie
Welke rol speelde Nederland in de slavernij?
De slavernij behoort tot het wrange verleden van Nederland: 600.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn als handelswaar van Afrika naar de nieuwe wereld verscheept, verkocht en onder dwang aan het werk gezet. Hoe begint dat geketende leven, en hoe komt het ten einde?
In deze NPO Kennis collectie kom je meer te weten over het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen in het heden.
- Aflevering55 min
Jeroen Pauw in Oekraïne
Een tocht van zo'n 3500 kilometer brengt Jeroen Pauw van Krakau in Polen via het veilige westen van Oekraïne naar het oorlogsgebied in het oosten van het land. Daarbij bezoekt hij allerlei projecten, en spreekt met hulpverleners en met slachtoffers van de oorlog.
- Programma45 min
Verhalen van veerkracht en hoop in ex-Joegoslavië
30 jaar na de oorlog reist Iva Bicanic af naar de landen van voormalig Joegoslavië. Wat is er nog over van de broederschap uit de tijd van president Tito? Zijn de wonden van de oorlog geheeld? En hoe staat de jeugd in het leven? Je ziet en hoort het in het programma en de podcast De tranen van Tito.
- 1 uur
Het jaar dat de boeken in ging als het rampjaar
Spannende en informatieve geschiedenisserie over de gebeurtenissen in het Rampjaar 1672. Wat gebeurde er nou precies in dat jaar en hoe kon het zo uit de hand lopen? Zin in meer geschiedenis? Bekijk dan de extra online serie Vesting verhalen.
- Collectie
Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten
NPO Kennis geeft duiding bij de geschiedenis met artikelen, fragmenten en video's.
- Podcast25 min
'De ramp op het wad': een reconstructie van het containerschip dat 342 containers verloor
Een strand dat zo ver het oog reikt, bezaaid ligt met plastic spullen. Het is het gevolg van een ramp met de MSC Zoe, het containerschip dat 342 containers verloor. Wat ging er mis? Je hoort het in deze Zembla-podcast.
- 55 min
Hoe het Nederlandse leger op machteloze missie werd gestuurd
Tijdens de mislukte missie in Srebrenica werden duizenden moslimmannen vermoord door het Bosnisch-Servisch leger. Betrokken militairen praten over de gebeurtenissen van toen en op de impact ervan op hun verdere leven.
- Serie
Rampvlucht: vijfdelige thrillerserie over de waargebeurde vliegtuigramp in de Bijlmer
De Bijlmerramp is een van de meest controversiële vliegrampen van de twintigste eeuw. Dertig jaar na dato komt er een vijfdelige dramaserie: Rampvlucht. Een op werkelijkheid gebaseerde thriller die vanaf het najaar te zien is bij KRO-NCRV op NPO 1.
- Programma40 min
Hoe gaan slachtoffers van een ramp verder als de media-aandacht verdwijnt?
In Na de klap gaat Journalist Tom Kleijn terug naar rampplekken over de hele wereld. Kleijn deed jarenlang verslag van rampen en vraagt zich af: hoe hebben de mensen die het meemaakten het leven weer opgepakt? Wat is er over van de beloften die na de ramp werden gedaan? Hoe gaat het nu, lang nadat de stille tochten en de hulpacties voorbij zijn?
- Collectie
Zin in een geschiedenisdocu?
Op 2Doc vind je alles geschiedenisdocumentaires op een rij. Onder andere over Nederland, oorlog, holocaust en slavernijverleden.
- 10 min
Hoe verkoop je een ramp?
Waarom berichten media over de ene ramp wel en de andere niet? Heeft beeldvorming invloed op het geven van geld aan hulpacties en wat is de rol van de hulporganisaties zelf? Medialogica onderzoekt in deze webserie beeldvorming en berichtgeving bij humanitaire hulp.
- Collectie
Bekijk de Bijlmerramp collectie
4 oktober 2022 is het dertig jaar geleden dat er een vrachtvliegtuig neerstortte op een flat in de Amsterdamse Bijlmermeer. Hier vind je alle programma's, podcasts en artikelen van de publieke omroep over de ramp.
- Radio8 min
Dilemma voor media: hoe doe je verslag van een ramp?
In het Mediaforum van Spraakmakers vertellen journalisten Tom Kleijn en Haroon Ali over hun ervaringen met het afnemen van gevoelige interviews. Eric Corton (acteur en presentator) ergert zich vaak: 'Je moet blijven onderscheiden wat het verhaal is, en wat het gelul eromheen is.'
- Interactive
Een digitale reconstructie van de bijlmerramp
In Rampvlucht, een digitale reconstructie speur je in een 3D-ervaring mee naar de verzwegen geheimen rondom de Bijlmerramp.
- Podcast
Thrillerserie over de Bijlmerramp in Amsterdam
Na de Bijlmerramp op 4 oktober 1992 startte een enorme journalistieke zoektocht naar de mysterieuze vliegtuigramp. In Rampvlucht, de podcast wordt dertig jaar later deze zoektocht gereconstrueerd.
- Documentaire
Rampvlucht, de documentaire
Na de Bijlmerramp bleven de geruchten in de media aanhouden. Daarom kwam er in 1998 een parlementaire enquête. In Rampvlucht, de documentaire staat deze enquête centraal en komt aan bod welke lessen er zijn geleerd voor de toekomst. De documentaire is vanaf 29 september vooruit te kijken op NPO Plus en op 5 oktober om 22.18 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.