Geschiedenismaand: 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag'
Oktober is Maand van de Geschiedenis. Ga terug in de tijd met deze programma's en podcasts. Geschiedenistips en nostalgische trips van de publieke omroep.
14 tips
Het verhaal van Nederland - Kijk op NPO Start
In de 19e eeuw beleeft Nederland de industriële revolutie. Het is een tijd van nieuwe uitvindingen en technische vooruitgang, maar ook van grote armoede en ellende.
Het verhaal van Nederland volgt een 19e-eeuws gezin dat naar de grote stad trekt, in de verwachting op een beter leven. Maar daar wordt het geconfronteerd met de harde werkelijkheid van uitbuiting en sociale ongelijkheid. Is er hoop op een betere toekomst en van wie valt die te verwachten?
Welkom in de jaren 20 en 30 - Kijk op NPO Start
Historische comedy voor het hele gezin waarin het Interbellum, de periode tussen WOI en WOII, centraal staat. Koningin Wilhelmina, Albert Einstein, Hendrikus Colijn en Fien de la Mar zijn al jaren dood, maar voor Welkom in de jaren 20 en 30 maken ze graag een uitzondering. Stuk voor stuk nemen ze plaats op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit om alles over hun tijd te vertellen.
Alle geschiedenisdocu's van de publieke omroep - Naar NPO Doc
Op NPO Doc vind je allerlei documentaires over vroegere tijden, zoals de Tweede Wereldoorlog, het koningshuis, het slavernijverleden van Nederland.
Een wonderbaarlijke reis door Europa in de voetsporen van gebroeders De Witt - Kijk op NPO Start
Huub Stapel treedt in de voetsporen van Cornelis en Johannes de Witt. Zij reisden in de 17e eeuw twee jaar lang door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland bepalen hoe zij later ons land leiden. Ruim vier eeuwen later reist Huub de broers achterna in De grooten tour van de gebroeders De Witt.
Hoe het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In Ondergrondse sporen gaan we op reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Hoe zit het met de huidige stand van Amerika en hoe beïnvloedt het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika anno 2024?
Deze vrouwelijke wetenschappers kregen nooit de credits - Luister de podcast
Je leven wijden aan de wetenschap, belangrijke ontdekkingen doen, maar nooit erkenning. Alles voor de wetenschap duikt in de levensverhalen van vijf van deze vrouwen. Wat dreef ze en welke obstakels moesten ze omzeilen? In archieven en in gesprekken met nabestaanden en intimi blijkt dat vooroordelen, mannelijke tegenwerking, maar soms ook onbaatzuchtigheid en liefde hun carrières in de weg stonden.
Deze experimenten hebben ons leven voorgoed veranderd - Kijk op NPO Start
Jekels Jacht gaat over de baanbrekende Nederlandse wetenschappers die de koers van de geschiedenis hebben veranderd. Experimenten die ons leven en onze wereld voorgoed hebben veranderd. Zonder deze wetenschappers geen radio, slangbrandspuit, ivf, kunstnier of elektrische auto's.
Waarom deden de Spanjestrijders mee aan een oorlog zo ver van huis? - Luister op NPO Radio 1
Historicus Laura Lubbers ontdekt een enorme collectie cassettebandjes met de stemmen van ‘Spanjestrijders’: Nederlandse mannen en vrouwen die in de jaren dertig naar Spanje vertrokken om daar in de burgeroorlog tegen het fascisme te vechten.
Wie waren deze mensen? En waarom deden ze mee aan een oorlog zo ver van huis? In De Spanjestrijders en ik hoor je hoe ze Lubbers anders naar de wereld om haar heen laten kijken.
Prachtige portretten van helden waarvan je niet wist dat ze bestonden - Luister op NPO Radio 5
Willem van Oranje, Vincent van Gogh, Anne Frank. Die historische Nederlanders kennen we allemaal wel. Maar heb je weleens gehoord vanArie de Froe of Elisabeth Samson? Thom Hofland en Pascal van Hulst(makers van o.a. De Blankenberge Tapes) vertellen je in Obscure figuren over de Nederlanders die misschien nog wel meer invloed hadden op onze geschiedenis dan Van Gogh of Frank, maar er tot nu toe niet de erkenning voor kregen.
Het ontstaan en het succes van het populaire popprogramma Countdown - Kijk op NPO Start
Countdown werd van 1976 t/m 1993 uitgezonden bij Veronica en ontving internationale sterren als Paul McCartney, Whitney Houston, David Bowie en Mariah Carey in de Bussumse opnamestudio. Het programma groeide in de jaren 80 uit tot Europa's no. 1 Rock Show, met uitzendingen in meer dan vijftien landen.
Makers van het eerste uur, Lex Harding en Rob de Boer, vertellen samen met presentatoren als Adam Curry, Simone Walraven en Wessel van Diepen The Story of Countdown.
Hoe veranderde Albert Einstein de wereld? En andere vragen en antwoorden - Naar NPO Kennis
Van microscoop tot chipmachine en van Deltawerken tot cassette: innovatie is van alle tijden. Ontdek in deze NPO Kennis collectie meer over belangrijke uitvindingen en denkers door de eeuwen heen.
In Holland staat een... cocaïnefabriek? - Luister op NPO Radio 1
Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. Het startschot klinkt vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
Met onder andere: de papiermolen in het Nederlands Openluchtmuseum, een kleine cultuurgeschiedenis van menstruatie en de legale Nederlandse Cocaïnefabriek in Amsterdam.
De broeders van Rossem reizen weer door de Nederlandse geschiedenis - Kijk op NPO Start
Na het overlijden van zus Sis, gaan Maarten en Vincent van Rossem door als De broeders Van Rossem. Maarten en Vincent bezoeken elke week een stad of gebied in Nederland. Met een scherp oog voor de geschiedenis en de bijbehorende stedenbouwkundige ontwikkelingen redeneren zij via een stap in het heden moeiteloos door naar de toekomst.
Historische comedy voor jong en oud - Kijk op NPO Start
De prehistorie duurde 2,5 miljoen jaar: vanaf de allereerste mensachtige, langs steentijd, ijstijd, bronstijd en ijzertijd tot de inval van de Romeinen.
In Welkom in de prehistorie wordt het op een hilarische manier samengevat in twee keer 25 minuten. Met Charles Darwin, ijsmummie Ötzi, het meisje van Yde oftewel ‘het veenlijk’ en Julius Caesar. Allemaal gespeeld door topacteurs.